Namık Kemal Zeybek TÜSİAD'ın adı ne olacak?
HABERİ PAYLAŞ

TÜSİAD'ın adı ne olacak?

Tüsiad’ın açılımı “Türkiye Sanayici ve İş Adamları Derneği”...

Üyelerinin yüzde on ikisi kadın olduğundan “işadamı” sözü çelişkili oluyormuş ve çıkarılacakmış.

Adlarını ne yaparlarsa yapsınlar karışmam. “Ama kapanın elinde oyuncak yapılan Türkçeyle bir de onlar oynamasınlar” derim.

“Adam” erkek demekmiş. Çünkü Adem erkekmiş. Bu yüzden iş hayatındaki kadınlara “iş kadını” diyenler var. O zaman erkek iş adamlarına da “iş erkeği” mi demeli? Yanlış... Yanlış... Yanlış...

[[HAFTAYA]]

“Adam” kelimesi Türkçe’de “insan” yerine kullanılır. Türkistan Türkleri cinsiyeti ayırmak için “eyal adam, er adam” derler. İnsanlara hitap ederken “ey adamlar” derler. Türkiye Türkçesinde de “adam” insan demektir, erkek değil (sözlüklere bakınız). Bütün erkekler adam olsaydı, kadın ve erkek için de kullanılan “adam olmak” diye bir söz olur muydu? Ayrıca “insan olmak” ile “adam olmak” deyimleri aynı mıdır? Son yıllarda daha çok “TV düşünürleri” tarafından Türkçeye yapılan karıştırmalar, işleri iyice karıştırmaya yol açıyor.

Haberin Devamı

“Eski Kültür Bakanı” Türkçenin tabii ifadesi iken “kültürün eskisi diye anlaşılır” gibi garip bir mantıkla “Kültür Eski Bakanı” deyimi uyduruldu, yaygınlaştırıldı. Sonunda akıcılığı ve öz mantığı ile oynanan dilimizde tuhaf durumlar oluşmaya başladı.

Nedir o öyle olur olmaz kullanılan “adına”? Kaç kelimenin bırakılmasına yol açıyor, ayrımında mısınız?

Ey TÜSİAD’daki adamlar; adınızı ne yaparsanız yapın da “iş kadını” gibi saçma sapan bir deyim, sakın kullanmayın!

YARATICI ÖNCE KİMİ YARATTI?

Kazak Bilgin Murat Cirinof’dan dinlemiştim. “Kazak Yaratılış Destanı’ndan...” diyerek anlatmıştı:

Yaratıcı önce Adem’i yaratmış.. İlk Adam kadınmış, ağaçlar, otlar, hayvanlar, hepsi Adam’ın kullanımına verilmiş. Ancak, Adam ‘Bir eksiklik var’ demiş.

Yaratıcı sormuş: “Her şey senin, eksik olan ne?”

Adam demiş: ”Yarattıklarından örnekler al... Ayı gibi güçlü, eşek gibi dayanıklı, bana benzer ama beni tamamlayan bir yaratık daha yarat. Onu da benim buyruğum altına ver. ”

Bunun üzerine Yaratıcı, Er Adam’ı yaratıp Eyal Adam’ın buyruğuna vermiş...

Haberin Devamı

Masal elbette. Ama bir şeyler anlatmıyor mu?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder