Siyaset 'Tutuklama kararı Oruçreis'in yanıtıydı'
Paylaş
'Tutuklama kararı Oruçreis'in yanıtıydı'

Yarbay Ali Tatar'ın ağabeyi Ahmet Tatar, “Kardeşim hakkındaki tutuklama kararı, Genelkurmay Başkanı'nın Oruçreis Fırkateyni'nde yaptığı konuşmaya bir yanıttı” dedi

Deniz Yarbay Ali Tatar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit ile eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Metin Ataç’a suikast planladığı gerekçesiyle 7 Aralık’ta tutuklanmış, itiraz üzerine 16 Aralık’ta serbest bırakılmıştı. Geçen cuma savcının yeniden tutuklama kararı çıkarttığı Tatar intihar etmişti. Yarbayın ağabeyi Ahmet Tatar, kardeşini ölüme götüren süreci anlattı:

‘ALEVİDİR’ İHBARLARI

“Biz ilk tutuklama kararının ardından kardeşimin sorgu tutanaklarını aldık. Orada kardeşim hakkında yazılmış 2-3 ihbar mektubu var. Özellikle Alevi olmasını öne çıkararak yazılmış şeyler. Ama asıl Gölcük’te yapılan operasyon sırasında bir teğmenin evinde USB (bilgisayar) belleği ele geçiriliyor. Bu belleğin içinde bulunan 4 belgede Ali’nin ismi var. Bunlar toplantı tutanağı gibi şeyler. Altına rapor vermiş gibi Ali’nin adını yazmışlar. Kardeşimle ilgili ev, işyeri araması yok. Bilgisayarına da el konulmamış. İddialar var ama bunları destekleyecek hiçbir kanıt yok.”

‘KUTLAYACAKTIK, YIKILDIK’

“Kardeşim çarşamba günü serbest bırakıldı. Kutlamak için cuma eşimle İstanbul’a gittik. Ev kalabalıktı. Sofra hazırlanıyordu. Saat 19.00 civarında komutanlıktan telefon geldi. Evden çıktı. Yarım saat sonra döndüğünde benzi atmıştı. ‘Yarın sabah tekrar tutuklayacaklar’ dedi. O andan sonra toparlayamadık. Sinirleri bozuk diye evdekilere ‘Silahlarını ortadan kaldırın’ dedim. Ama o silahı nasıl buldu bilemiyorum.”

‘BİZ DARBE KARŞITIYIZ’

“Ertesi sabah lojmandaki askerlerle Merkez Komutanlığı’na gidecektik. Ben aşağıdaydım. Gecikince yukarı çıktım. Tam o sırada silah sesi geldi. Kapıyı açtım, tutamadım, parmaklarımın arasından kaydı gitti kardeşim. Kardeşimin üzerinden aynı gün Oruçreis’e (Genelkurmay Başkanı Başbuğ, Oruçreis Fırkateyni’nde sert bir açıklama yapmıştı) cevap verdiler. Bu intihar değil bir başkaldırı. Kardeşim nasıl darbeci olur? Bugün hukuk yoksa, demokrasi yoksa bunun sebebi 12 Eylül 1980 darbesidir. Biz darbeden yana olabilir miyiz?”

BAŞBUĞ 'SESSİZ KALMAYIZ' DEMİŞTİ

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, 18 Aralık cuma günü Oruçreis Fırkateyni’nde yaptığı konuşmada, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin haksız suçlamalarla karşı karşıya olduğunu söylemiş, “Rahatsızız. Artık sessiz kalamayız” demişti. Başbuğ, konuşma yeri olarak Oruçreis Fırkateyni’ni özellikle seçtiğini belirtmişti. Başbuğ’un Oruçreis’i seçmesi, ‘cunta, darbe’ suçlamalarının odağındaki Deniz Kuvvetleri’nde bir şüphe olmadığı mesajı şeklinde yorumlanmıştı.

DÜŞMANINA SIRTINI DÖNER Mİ?

Yarbay Ali Tatar’ın cenaze törenine, hakkında öldürme planı yaptığı iddia edilen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit de katılmıştı. Yarbayın kardeşi Ahmet Tatar, “Ben sana (Oramiral Yiğit) kastetmişim, sen benim cenazeme geliyorsun. Ben de kardeşiyim, sen cenazede benim önümde saf tutuyorsun. İnsan iddiaları ciddiye alsa, düşmanının kardeşine sırtını döner mi?” dedi.

2

Haberin Devamı