Gündem Tuz Gölü'nü yağışlar kurtardı

Tuz Gölü'nü yağışlar kurtardı

Paylaş
Tuz Gölü'nü yağışlar kurtardı

Son 2 yıla kadar yüzölçümü yüzde 60 oranında küçülen Tuz Gölü, metrekareye 26 kilo yağış düşmesi sonucu küçülmekten kurtuldu

Aksaray, Ankara ve Konya il sınırları üçgeninde bulunan kapalı havza özelliğine sahip Tuz Gölü, yaklaşık bin 500 kilometrekare yüzölçümüne sahip.

Aksaray Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Tayfun Aydın, Tuz Gölü’nde son iki yıla kadar kuraklık ve bilinçsiz tarımsal sulama nedeniyle yüzde 60 oranında küçülme saptandığını ifade etti.

Aydın, "Tuz Gölü’nde son yıllarda hızla küçülme meydana geldi. Hatta 2004 yılı sonu ile 2006 yılları arasında yok olma noktasında kadar gelmişti.

Fakat son yıllarda kaçak kuyuların kapatılması ve tarımsal sulamadaki alınan önlemlerin etkisi ile özellikle son iki yılda metrekareye aylık ortalama 26 kilo düşen yağış miktarı gölün su seviyesinin artmasına deden oldu" dedi.

Tayfun Aydın, Tuz Gölü’nün yeniden eski haline kavuşması için alınan tedbirlerin sürdürülmesi gerektiğini yoksa son iki yıldaki yağış miktarının faydasının olmayacağını ifade etti.

Hasan BÖLÜKBAŞ/DHA