Seyahat Tuzunu tarladan çıkaran ülke: Sri Lanka

Tuzunu tarladan çıkaran ülke: Sri Lanka

Paylaş
Tuzunu tarladan çıkaran ülke: Sri Lanka

Hint Okyanusu'ndaki ada ülke Sri Lanka, tuz ihtiyacının büyük bölümünü "tuz tarlalarından" karşılıyor

Ülkenin Puttalam şehrinde yoğunlaşan ve Sri Lankalıların "tuz tarlası" adını verdiği havuzlarda okyanusun suyu buharlaştırılarak tuz elde ediliyor.
Puttalam’da tuz üretimi yapan Muhammed Rıdvan, hava sıcaklığının 50 dereceye çıktığı, dört tarafı sularla çevrili ülkesinde, tuz üretiminde bu fırsatların değerlendirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Sri Lanka’da tuz üretiminin okyanusa kıyısı olan Puttalam şehrinde yoğunlaştığını kaydeden Rıdvan, şehirde çok sayıda "tuz tarlası" adını verdikleri havuzların olduğunu söyledi.

Rıdvan, tuzun elde edilmesi sürecini şöyle anlattı:
"Tuz üretimi, sıcaklığın en fazla olduğu iki dönemde, ocak nisan ile haziran ekim ayları döneminde yapılabiliyor. Okyanus suyunu, pompalar aracılığıyla kıyıya yakın yerlerde kurulu olan tuz tarlasına taşıyoruz. Su, bu havuzlarda yaklaşık 40 gün kalıyor. Hava sıcaklığının 50 dereceye vardığı bu dönemlerde su buharlaşıyor, tarlada tuz kalıyor. Buharlaşma sonunda her havuzun dibinde yaklaşık 10 santimetrelik tuz tabakası birikiyor. Onları kazıp, çuvallara koyuyoruz. Ortalama 100 metrekarelik bir havuzda bir dönemde 500 kilo tuz çıkarabiliyoruz. Yani bir tuz tarlasından senede 1000 kilo tuz elde ediyoruz."

Haberin Devamı

Ülkede Muson yağmurlarının etkili olduğuna dikkati çeken Rıdvan, tuz tarlalarına yağmur yağdığı dönemde tuz elde edilemediğini ifade etti.

-"Önemli bir gelir kaynağı"-

Rıdvan, elde edilen tuzların bir kısmının sofralık tuz haline getirilmek üzere işletmelere, bir kısmını da balık kurutma fabrikalarına sattıklarını söyledi.
50 kilogramlık tuz çuvallarını 30 dolara sattıklarını belirten Rıdvan, aylık kazancı 2 dolar olan insanların bulunduğu ülkesinde, tuz üretiminin önemli bir gelir kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.

Halil Şahin - AA