Gündem Twitter'ı karıştıran 17 yaşındaki Türk

Twitter'ı karıştıran 17 yaşındaki Türk

Paylaş
Twitter'ı karıştıran 17 yaşındaki Türk

Açığını bulduğu Twitter'da kriz yaratarak dünya basınının gündemine gelen lise öğrencisi Bora özür diledi

İnternetteki en büyük sosyal paylaşım sitelerinden olan Twitter’da 2 gece önce büyük bir kriz yaşanmıştı. Bir kaç saatliğine kullanıcıların izlenen ve izlediği kişilerin listeleri silinmişti. Bu kişiler arasında Demi Moore, Megan Fox, Jim Carrey gibi ünlü yıldızların dışında, dünyanın en zengin işadamları arasında olan Bill Gates ve Amerika Başkanı Obama da vardı. Twitter’da hayat ancak önceki gün normale dönebilmişti.

Yazılımı çok basit

Sanal dünyayı sarsan bu krizin arkasından 17 yaşında bir Türk genci çıkmıştı. Doğan Haber Ajansı, yabancı ajansların “Twitter’ı sarsan hacker’ diye haber yaptığı genci buldu. Zonguldak’ta Anadolu Öğretmen Lisesi son sınıf öğrencisi Bora Kırca ise hakkında yazılanlar karşısında çok şaşkın. Bora “Ben hacker (bilgisayar korsanı) falan değilim. Twitter’ın yazılımı çok basit. Ben bile yaparım” dedi. Bora Kırca Twitter’da krize neden olan açığı tesadüfen bulduğunu söyleyerek şunları anlattı:

Gates bile takip etti

“Okuldan gelirken ‘Accept’ adlı Alman heavy metal müzik grubunu dinlemiştim. Evde Twitter’a grubu çok beğendiğimi, ‘Accept pwnz’ ifadesiyle yazdım. ‘Pwzn’ bilgisayar dilinde ‘harika’ yerine kullanılan bir kısaltma. Bir süre sonra ‘Pwnz’’yi, kullanıcı adı olarak seçen bir kişi Twitter’da beni takip etmeye başladı. Bunun üzerine ‘Accept Bill Gates’ yazdım. Bill Gates’in de beni takip ettiğini gördüm. Böylece ‘Accept (kabul)’ kodunu yazdığım kişilerin beni takip etmeye başladığını keşfettim.

Bir süreliğine kapandı

Bu sırrı İnci Sözlük sitesinde yazdım. Böylece yüzlerce twitter kullanıcısı aynı yöntemi kullanmaya başladı. ‘Accept’ kodunu yazıp istedikleri ünlünün kendisini takip etmesini sağladı.” Bora’nın ‘Accept’ formülüyle bir çok ünlü isim kendi istekleri dışında yüzlerce Türk’ün Twitter mesajlarını takip etmeye başladıklarını fark etti. Twitter yönetimi bir süreliğine milyonlarca kullanıcının takip ettikleri ve takip edenler listelerini sıfırladı.

'Ben hacker değilim'

Annesi öğretmen babası maden mühendisi olan Bora Kırca Twitter’deki hesabı kapatılınca yeni bir Twitter adresi aldı. Bora Kırca “Şu anda yeni hesabım açık. Bunu kimseyi rahatsız etmek için yapmadım. Sadece ünlüleri listeme ekledim. Verdiğim rahatsızlıktan dolayı özür diliyorum. Ben hacker (bilgisayar korsanı) değilim” dedi. Bora Üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyup, yurt dışında master yapmayı hedeflediğini belirtti.

Gürkay GÜNDOĞAN/DHA