Gündem Uber taksi nedir, nasıl kullanılır? Uber taksi hizmeti ücretleri ne kadardır?

Uber taksi nedir, nasıl kullanılır? Uber taksi hizmeti ücretleri ne kadardır?

Paylaş
Uber taksi nedir, nasıl kullanılır? Uber taksi hizmeti ücretleri ne kadardır?

Uber nedir? Uber uygulaması nasıl kullanılır ve Türkiye'de neden yasaklandı? Bir süredir Türkiye'de de hizmet veren akıllı telefonlardan taksi çağırma uygulaması Uber, özellikle taksicilerin büyük şikayetleri ile karşılaştı. Vergisini ödeyen UBER'e neden ceza kesiliyor? UBER kullanan yolcular ceza ödüyor mu? UBER ne kadar kazandırıyor? Emniyet 81 ilde hem şoföre hemde yolcuya ceza kesiyor. Peki, Uber neden yasaklanmak isteniyor? Uber, Mecidiyeköy'den Seyrantepe TT Arena'ya adam başı 3 liraya gidilebiliyorken neden Türkiye'den kaldırılıyor?  Tüm detaylar haberimizde...

Uber nasıl kullanılır, ne uygulamasıdır? Türkiye'de Uber kullanmak neden yasaklandı? Akıllı telefonlar üzerinden taksi çağırma hizmeti veren ve Türkiye'ye İstanbul'da hizmet vererek başlayan Uber tartışmaları ve yasaklanmaları da beraberinde getirdi?

Taksiciler Uber uygulamasından enden rahatsız? ABD menşeeli Uber uygulaması ile ilgili tüm ayrıntı ve gelişmelere haberimizden ulaşabilirsiniz. Peki, Uber uygulaması nedir, Uber fiyatı nedir, Uber uygulaması nasıl ortaya çıktı? İşte detaylar...

ADRES TARİF ETMENİZE GEREK YOK


Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyor. Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile döeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor.Yaklaşık 1 yıldır İstanbul'da kullanılmakta olan Uber, önümüzdeki yaz Çeşme ve Bodrum'da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle hizmet vermeye hazırlanıyor. Bu arada Taksiciler vergi ödemiyor dese de, firma ödediğini söylüyor.



Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm dünyanın kullandığı Uber uygulamasına karşı harekete geçti. 81 ile Uber şoförlerine ve yolcularına para cezası kesilmesi talimatı gönderildi. Şirket, yasal mevzuata uygun çalıştıklarını ileri sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü, Uber'le ilgili tüm illere talimat göndererek "korsan taşımacılık" yapmak suçundan ceza kesilmesini istedi. UBER uygulamasını “teşebbüs hürriyeti çerçevesinde ticari bir faaliyet” olarak değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, “Bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadık. Hem yerel yönetimlerin hem bizim alanımız. Hızlı bir şekilde konuyu inceleyip değerlendirmemizi tamamlayacağız. Düzenleme yapmamız gerekirse yapacağız” diye konuştu. Gerekli izinlerin Ulaştırma ve İçişleri bakanlıklarından alındığını kaydeden yetkililer ise, “Aynı zamanda ticari taksilerde de bir tahdit var. Belediye demiş ki ‘İstanbul’da ticari taksi sayısını şu kadar tutacağım. Bu taksiler de şu kadar katılım payı verecek. Ayrıca T plaka alacaksın’. Ancak bu araçlar ticari taksi sayılmıyor ve T plakaları yok” dedi.


UBER - XL AVANTAJLARI: KİŞİ BAŞI 3 LİRA


Eğer İstanbul'da yaşıyorsanız ve arkadaşlarınızla tutttuğunuz takımın maçları statta izliyorsanız, araçla ve toplu taşıma ile ulaşımın ne kadar sıkıntılı olduğunu bilirsiniz. Araçla park sorunu, toplu taşıma ile ise kalabalık ve uzayan süre büyük sorun oluşturabiliyor. Örneğin 5 arkadaş Mecidiyeköy'den;

Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi - 52 lira
Galatasaray TT Arena - 19 lira
Beşiktaş Vodafone Arena - 23 lira


gibi rakamlara 6 kişi bir araçla seyehat edebiliyor.

UBER NEDİR? NASIL KULLANILIR? NORMAL TAKSİDEN FARKI NEDİR?


Uber nedir sorusu, uygulamanın Türkiye'de tartışma konusu olmasıyla birlikte daha fazla sorulmaya başlandı. Peki, Uber nedir, nasıl kullanılır? Uber uygulaması ile gerçekleştirilen taşımacılık hizmetinin normal taksi ya da toplu taşımadan farkı nedir? Uber, bir akıllı telefon uygulamasıdır. Telefona yüklendikten sonra kullanıcılara gidecekleri yerlere kadar eşlik edecek ulaşım aracını tespit etme, bulma, çağırma, fiyatını ve güzergahını belirleme hizmeti vermektedir. Kullanıcı gideceği yere taksi, lüks araç, tekne ya da herhangi bir araç ile gitme seçeneklerine sahip olabiliyor.



Nereye gidileceği ilk etapta sisteme yazıldığı için şoföre nereye gideceğinizi tarif etmekle uğraşmaya gerek kalmıyorç. Uber ulaşım hizmeti kredi kartı ile döeme imkanı sağladığı için nakit para bulundurma zorunluluğunu da ortadan kaldırmış oluyor. Araç arayanlar ile araç sahiplerini buluşturan sistem Uber, dünyada İstanbul ile birlikte 315 ülkede hizmet veriyor. Yaklaşık 1 yıldır İstanbul'da kullanılmakta olan Uber, önümüzdeki yaz Çeşme ve Bodrum'da özel tekne bulma ve çağırma seçenekleriyle hizmet vermeye hazırlanıyor.

UBER UYGUAMASININ FARKLARI NEDİR?


ABD'li Uber şirketi akıllı telefonlara indirilen uygulama üzerinden taksi ya da lüks araç, hatta tekne hizmeti sağlıyor. Araca ihtiyacı olanlar ile araç sahibi olanları biraraya getiren uyglama, normal taksi ve toplu taşıma hizmetlerinden bazı farklılıklar gösyeriyor. Öncelikle kullanıcı gideceği yeri ve aracı sistem üzerinden seçip belirleyebiliyor. Gideceği yeri tarif etmesine gerek kalmamakla birlikte, ne kadar sürede gidebileceğini de görebiliyor. Aynı zamanda gideceği aracı ve şoförü de kendisi seçebiliyor. Uber uygulamasının bir diğer avantajı da ödeme yöntemi olarak kredi kartının kullanılabiliyor olması. Ödemen kredi kartı ile de yapılabiliyor ve kullanıcının yanında nakit taşıma zorunluluğu kalmamış oluyor.

UBER NASIL KULLANILIR?


Uber’i kullanmak için ilk olarak hizmete üye olmak gerekiyor. Dilerseniz Uber.com sitesinden, dilerseniz de Android veya iPhone uygulamasından üye olabiliyorsunuz. Sonrasında bir araca ihtiyaç duyduğunuzda, uygulama üzerinden alınmak istediğiniz konumu seçiyorsunuz. Konumunuza göre araç talep ettiğinizde, bir sürücü talebinizi üstleniyor. Bundan sonra da gitmek istediğiniz yeri seçiyorsunuz ve sadece beklemek kalıyor. Dilerseniz varış noktasını seçtikten sonra, daha araç gelmeden bile yolculuğun ne kadar tutacağını görebiliyorsunuz.

UBER NE KADAR KAZANDIRIYOR?


Müşterilerin kredi kartı bilgileri uygulama içerisinde kayıtlı bulunmaktadır.Uber aracına bindiği andan indiği sürece kadar olan ücret otomatik olarak tahsil edilir.Tabi bu süreç gps üzerinden işlemektedir.Ödenen bu ücretin %25 lik kısmı Uber’in geri kalan %75 lik kısmı ise sürücünün hesabına yatar.Sistem ise bu şekilde tüm dünyada kullanılır.

UBER TÜRKİYE'DE NEREDEYSE YASAKLANDI


Türkiye'de Uber kullanmak bir anlamda yasaklandı. Peki Uber Türkiye'de neden yasaklanıyor? Uygulamadan en çok şikayetçi olan taksiciler. Uber sisteminin Türkiye'de vergi ödemediği, bunun da haksız kazanç olduğu dile getiriliyor. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uber uygulamaaının hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor."

YOLCUYA DA ŞOFÖRE DE CEZA KESİLECEK


Taksiciler vergi ödemiyor dese de, firma ödediğini söylüyor. Ulaşım Taksicilerin ve Minibüsçülerin tekelinde mi kalacak? Emniyet Genel Müdürlüğü, tüm dünyanın kullandığı Uber uygulamasına karşı harekete geçti. 81 ile Uber şoförlerine ve yolcularına para cezası kesilmesi talimatı gönderildi. Şirket, yasal mevzuata uygun çalıştıklarını ileri sürerken, Emniyet Genel Müdürlüğü, Uber'le ilgili tüm illere talimat göndererek "korsan taşımacılık" yapmak suçundan ceza kesilmesini istedi.

İLK SEFERDE 2 BİN 532 TL CEZA!


Talimata göre, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber sürücüsü araç sahibi değilse sadece ceza kesilecek. Ceza, ilk yakalamada 2 bin 532 TL, ikincide ise 4 bin 220 TL'ye çıkıyor. Eğer yolcuyu taşıyan sürücü araç sahibi ise trafik cezası dışında araç 60 gün bağlanacak.
Ayrıca yolculara da 281 lira ceza kesilecek. 12 Aralık'ta gönderilen talimatta, sahibinin kullanmadığı araçların bağlanmaması gerektiği belirtildi ve Anayasa Mahkemesi'nin 11 Eylül 2014 tarih ve 2014/52 sayılı kararı gösterildi. 12 Aralık'tan önceki uygulamada, yolcu taşıdığı tespit edilen Uber araçları, sürücünün kim olduğu gözetilmeksizin 60 gün bağlanıyordu.

Emniyet yetkilileri, Uber sistemi ile çalışan araçların 'tarifeli yolcu taşıma" yetkisinin bulunmadığını, bu yöntemin korsan taksicilik alanına girdiğini belirtti. Yetkililer, belediye sınırları içinde tarifeli yolcu taşımacılığının sadece, ticari taksi, M plakalı minibüs, halk otobüsü ve belediye otobüslerine ait olduğunu kaydetti. İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, taksicilerin bu uygulamadan rahatsız olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Taksiciler plaka alıp vergi ödüyor. Uygulamanın hesapları Hollanda bankalarıyla çalıştığı için hiçbir şekilde vergi ödenmiyor.

KESİLEN CEZALARI UBER ÜSTLENDİ


Geçtiğimiz hafta trafik ekipleri, Uber'in 'UberXL' aracını bağladı ve araçtaki yolculara 281 TL ceza kesti. Cezanın Uber tarafından karşılandığı belirtiliyor.

YASA NE DİYOR?


Yapılan denetimlerde izin belgesi almadan ticari faaliyet yürüten ya da aldığı belgenin dışında faaliyet yürüten sürücülere Karayolları Trafik Kanunu’na göre, ilgili belediyeden izin veya ruhsat olmaksızın, belediye sınırları dahilin de ticari amaçlı yolcu taşımak maddesine istinaden 1. defada 3 bin 6 lira, ikinci defasında 5 bin 10 lira cezai işlem uygulanıyor. Bu araçlarda hizmet alan yolculara da ilgili belediyeden izin veya ruhsat almadan faaliyet gösteren araçlardan taşımacılık hizmeti almak" maddesi uyarınca 344 lira para cezası veriliyor.

TAKSİCİ - UBER KAVGASI BÜYÜYOR


İstanbul'da bir grup taksici, mobil uygulama aracılığıyla taksicilik yapmasına imkan sağlayan Uber'i çağırarak şoförü darp etti. Darp edilen şoförün yargıya taşıdığı konu hakkındaki soruşturmanın devam ettiği belirtildi.



Taksicilerin şiddetine uğradığını iddia eden bir başka bir Uber sürücüsü de, "Sürekli taciz, hakaret, küfürleşmeler… Bir kez aracımın önünü kesti, aracımın sayılı yerlerine vurdu. Elinde bıçakla beni arabadan indirmeye çalıştı. Müşterim beni beklerken yanına yaklaşmışlar, 'Uber bekleyemezsin, size ekmek yedirmeyeceğiz' demiş" açıklamasında bulundu.

Saldırılar sonrasında Uber'den ilk açıklama!

Akıllı telefonlar üzerinden araç çağırma şirketi Uber, İstanbul'daki taksicilerin saldırılarından sonra ilk açıklamayı yaptı. Şirketin global merkezinden yapılan açıklamada, "Önceliğimiz bu zor zamanlarda, Uber sürücü ortaklarımızın yanında durmak, onlara gereken hukuki yardımı sağlayıp destek olmaktır" denildi. UBER araçlarına yapılan saldırılardan sonra şirketten ilk açıklama geldi. Hürriyet'e özel olarak globalden yapılan açıklamada, "Önceliğimiz bu zor zamanlardaSaldırılar sonrasında Uberden ilk açıklama Uber sürücü ortaklarımızın yanında durmak, onlara gereken hukuki yardımı sağlayıp destek olmaktır.

Türkiye’deki operasyonlarımıza, sorumlu bir iş ortağı olarak, sonuna kadar bağlıyız. En çok önem verdiğimiz konuların başında, yerel paydaşlarla beraber çalışarak, birlikte daha akıllı ve çevre dostu şehirler yaratmak geliyor. Buna taksiciler de dahil olduğu için Taksi ürünümüz mevcut.

Türkiye’de taksicilerin Uber’in teknolojisinden faydalandığı bu işbirliğinin çok büyük bir potansiyeli olduğu inancındayız" denildi.

TAKSİCİ: DEVLET BİZİ SAVUNMAZSA BÖYLE OLAYLAR OLACAK


Habertürk Uber şoförlerinin iddialarını taksicilere sorduğunu, yaşanan bu tarz olayları doğrular nitelikte cevaplar aldığını yazdı. İsmi verilmeyen taksicilerden birisi "Bir yerde duruyoruz. Turistin elinde telefon, Uber'den taksi çağırdığını görüyoruz. Arkadaşın da gelip işimizi alması bizi sıkıntıya sokuyor" derken bir başka taksici ise "Devlet hakkımızı savunmazsa bu tür olaylar zaten olacak" açıklamasında bulundu.

Günde 1.5 milyon yolcu taşıyan taksicilere göre Uber, vergi vermiyor ve emek hırsızlığı yapıyor. Uber sürücüleri ise fatura kestiklerini, yani vergi verdiklerini iddia ediyor.



Gümrük ve Ticaret Bakanlığı UBER için düzenleme getirecek

UBER şirketi ile İstanbul’da taksiciler arasında yaşanan tartışmanın ardından Gümrük ve Ticaret Bakanlığı devreye girdi. Mevzuatta, UBER uygulamasının yeri olmadığını belirten bakanlık yetkileri, “İlk kez böyle bir sorun ile karşılaşıyoruz. Bakanlığımız açısından baktığımızda ‘teşebbüs hürriyeti’ var ancak hızlı şekilde konuyu gözden geçireceğiz ve bir düzenleme yapmamız gerekiyorsa yapacağız” dedi. Taksiciler, dünyada pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de faaliyet gösteren şirketin vergisiz çalıştığını ve haksız kazanca yol açtığını savunuyor. UBER ise hizmete sadece özel yazılımla aracılık ettiğini ve kendi sistemine bağlı çalışan şoförlerin gelir vergisi ödediğini belirtiyor.

UBER uygulamasını “teşebbüs hürriyeti çerçevesinde ticari bir faaliyet” olarak değerlendiren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri, “Bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadık. Hem yerel yönetimlerin hem bizim alanımız. Hızlı bir şekilde konuyu inceleyip değerlendirmemizi tamamlayacağız. Düzenleme yapmamız gerekirse yapacağız” diye konuştu. Gerekli izinlerin Ulaştırma ve İçişleri bakanlıklarından alındığını kaydeden yetkililer ise, “Aynı zamanda ticari taksilerde de bir tahdit var. Belediye demiş ki ‘İstanbul’da ticari taksi sayısını şu kadar tutacağım. Bu taksiler de şu kadar katılım payı verecek. Ayrıca T plaka alacaksın’. Ancak bu araçlar ticari taksi sayılmıyor ve T plakaları yok” dedi.

‘SADECE D2 BELGESİ VERİYORUZ’


Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, “Biz sadece aracın standartlara uygunluğuna bakıyoruz. Standartları taşıyana D2 belgesi veriyoruz” dedi.

‘SARI TAKSİNİN UBER’E KAYITLI OLMASINA KARŞI DEĞİLİZ’


UBER’den yapılan açıklamaya göre, İstanbul’da şirketin sistemine kayıtlı yaklaşık 5 bin sürücü bulunuyor. Bunların 3 bini, ‘XL’ olarak tanımlanan ve müşterilerin çoğunlukla tercih sebebi olan 10 kişilik oturma kapasitesine sahip siyah renkli minibüsler ile taşımacılık yapıyor. İşin ilginç kısmı ise, geriye kalan 2 bin UBER sürücüsünün sarı taksilerde çalışıyor olması. Konu ile ilgili Habertürk’e konuşan taksi plakası piyasasının sayılı şirketlerinden Kale Ticaret’in yetkilileri, “Sarı taksilerde çalışan şoförlerin UBER ya da benzeri uygulamalara kayıtlı olmasına karşı değiliz. Siyah minibüsler ile taksi plakası olmadan taşımacılık yapanlara karşıyız” dedi.

Uber 83 ülkede 632 şehirde faaliyette.

50 milyon kullanıcısı olan şirkete dünyada kayıtlı 7 milyon sürücü var. (Digital Marketing Ramblings)

Uber'in İstanbul'da kayıtlı 5 bin sürücüsü var.

Şirketin yaklaşık piyasa değeri 50 milyar dolar.

İstanbul’da kayıtlı 18 bin taksi plakası bulunuyor.