Yaşam Üç ebeveynli bebek yolda

Üç ebeveynli bebek yolda

Paylaş
Üç ebeveynli bebek yolda

İngiltere, 3 ebeveynin DNA'sı kullanılarak tüp bebek yapmaya izin veren dünyadaki ilk ülke oldu

İngiliz Parlamentosu dün tarihi bir kararla üç yetişkinin DNA'sı kullanılarak tüp bebek yapılabilmesine izin veren yasayı onayladı. Yeni yasa, mitokondriyel DNA bağışına izin vererek annenin taşıdığı ciddi ve ölümcül genetik hastalıkların çocuğa geçmesi önlenebilecek. İngiltere'de her yıl ortalama 150 bebeğin bu yöntemle yaşamlarının kurtulabileceği tahmin ediliyor.

LORDLAR KAMARASI'NDA DA KABUL EDİLMESİ GEREKİYOR


İngiltere'de çok tartışılan üç ebeveynli bebek yasası dün İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda 128'e karşı 382 oyla kabul edildi. Mitokondriyel DNA bağışına izin veren düzenlemenin hayata geçmesi için Lordlar Kamarası'nda kabul edilmesi gerekiyor.

DAHA SAĞLIKLI NESİLLERİN YARATILMASI AMAÇLANIYOR


'3 tasarımcılı bebek' yarattığı gerekçesiyle Kilise tarafından eleştirilen düzenleme annenin DNA'sıyla bebeğe geçen bozuk genlerin yerine daha sağlıklı DNA'ların tüp bebeğe nakledilerek ciddi genetik bozuklukların doğacak bebeğe geçmesini engellemeyi böylece daha sağlıklı nesillerin yaratılması amaçlanıyor. Mitokondriyel DNA'lar bebeğe sadece kalıtım yoluyla anneden geçebiliyor ve kişinin görünümünü ve kişiliğinin oluşmasında etkili oluyor.

İngiliz Guardian gazetesine göre, İngiltere'de her yıl ortalama 100 çocuk genetik hastalıklar yüzünden etkileniyor ve her 10 çocuktan birinde de akciğer yetmezliği, körlük, beyin hasarı gibi ciddi hastalıklar ortaya çıkıyor.

DHA

Haberin Devamı