Gündem Üç Fidan Anıtı'na saldırı

Üç Fidan Anıtı'na saldırı

Paylaş
Üç Fidan Anıtı'na saldırı

Bursa'da Nilüfer Belediyesi'nin yaptırdığı Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan'ı simgeleyen 'Üç Fidan Anıtı' açılıştan bir gün önce saldırıya uğradı

Sıkıyönetim Mahkemesi'nin verdiği kararla 6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'nde idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Arslan için Nilüfer Belediyesi tarafından 'Üç Fidan Anıtı' yapıldı.

Heykeltıraş Eşber Karayalçın'a yaptırılan ve Gençlik Parkı'na konulan Gezmiş, İnan ve Arslan'ın metal üzerine yapılan ve isimleri verilen anıtın, ölüm yıldönümleri olan yarın çılacağı açıklandı.

Ancak dün gece anıtın bulunduğu Gençlik Parkı'na gelen kimliği belirsiz kişiler ellerinde sarı renk sprey boya ile anıta zarar vermek isteyince çevredekilerin polisi araması sonucu uzaklaştı.

Aynı kişiler kendilerine ulaşamayan polisin olay yerinden ayrılmasından sonra yeniden geldi ve 'Üç Fidan Anıtı'na sprey boya ile zarar verdi, kesici aletle tahrip etti.

Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozey, heykelini diktikleri Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan'ın, Türkiye'nin tam bağımsız olması için Atatürk'ün düşüncelerini emperyalizme karşı yaşatmak isteyen kişiler olduğunu söyledi.

ANITA ELEŞTİRİLER SÜRÜYOR

MHP Bursa İl Başkanı Arif Demirören'in geçen pazartesi günü yaptığı 'Üç Fidan Anıtı' eleştirisinin bir benzeri de bugün Büyük Birlik Partisi Bursa İl Başkanı Tahir Kahveci'den geldi.

Yazılı bir açıklama yapan Kahveci, Nilüfer Belediyesi'nin daha önce bazı marjinal ve sol isimleri mahalle ve sokaklara vermek isteğini hatırlatarak, şöyle dedi:

"Bu çerçeveden bakınca Nilüfer Belediyesi'nin son 'Üç Fidan Anıt' dikilmesi konusunda da bir dönemin acılarını silmek adına iyi niyetli bir yaklaşım olarak görmediğimi ifade etmek isterim.

Bir döneme ışık tutmak istiyorsa 1980 ihtilali sonrası haksız yere idam edilen ülkücü gençler Mustafa Pehlivan, Selçuk Duracık, Ahmet Kesre, Halil Esendağ, Fikri Arıkan, Cevdet Karakaş gibi isimlerinde adlarını Nilüfer'de sokak adı olarak verirse veya bu isimler adına da bir anıt dikerse o zaman samimi bulacağız ve bu üç fidan anıt dikimini de destekleyeceğiz."

Nail KAHRAMA/BURSA (DHA)