Dünya Üç kere ıskaladı dördüncüde çakıldı

Üç kere ıskaladı dördüncüde çakıldı

Paylaş
Üç kere ıskaladı dördüncüde çakıldı

Aralarında Polonya Devlet Başkanı, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve milletvekillerinin olduğu heyeti taşıyan uçak ağaçara takılan uçak çakıldı. Uçaktaki 97 kişinin hepsi öldü

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynski (61) ile eşi Maria Kaczynski ve Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor’un da aralarında bulunduğu 88 askeri ve siyasi lideri taşıyan Tupolev Tu- 154 tipi Polonya başkanlık uçağı dün Rusya’nın Smolensk kentine iniş yapmaya çalışırken düştü. Kazada uçaktaki 97 kişinin tamamı hayatını kaybetti.

>> ÇOCUK YILDIZ OLARAK TANINMIŞTI

>> 22 BİN POLONYALI ESİR KATLEDİLMİŞTİ

>> LECH KACZYNSKI KİMDİR?

>> POLONYA'DA SEÇİM YAPILACAK

Uçakta bulunan heyet 70 yıl önce 22 bin Polonyalının Sovyet gizli polisi tarafından öldürüldüğü Katin katliamını anma törenleri için Rusya’ya gidiyordu. Uçak ‘ölüm ormanı’ olarak anılan katliam bölgesinin yakınlarında düştü.

Yoğun sis vardı

Uçak Polonya’nın başkenti Varşova’dan kalktıktan sonra yoğun sis altında Smolensk Havaalanına inmeye çalıştı. 3 iniş denemesi başarısız olan uçak dördüncü denemede havaalanına 1.5 kilometre mesafedeki ormanlık alanda ağaçların tepesine takılarak düştü.

Rus yetkililerin sis yüzünden uçağın Minsk veya Moskova’ya inmesi önerisinde bulunduğu, ancak pilotun Smolensk’e inmekte ısrar ettiği öğrenildi.

Bir kişi binmedi

Uçakta hayatını kaybeden 96 kişiden 88’inin resmi heyetten, diğer 8’inin ise mürettebat olduğu öğrenildi. Yetkililer aslında heyetin 89 kişiden oluştuğunu fakat bir kişinin uçağa binmediğini bildirdi.

Bu kişinin kim olduğu ise açıklanmadı. Düşen uçakta Katin katliamında hayatını kaybedenlerin yakınlarının da bulunduğu bildirildi.

Uçağın son olarak geçen aralık ayında Rusya’dan bakımdan geçtiği bildirildi. Polonya’da bir hafta ulusal yas ilan edildi.

‘Aynı yerde öldüler’


Polonya Başbakanı Donald Tusk kazayı “Modern dünyada böyle dramatik bir trajedi görülmemiştir” diye tanımladı. Eski Devlet Başkanı Lech Walesa da “Sovyetler 70 yıl önce Katin’de Polonyalı elitleri öldürmüştü.

Bugün de Polonyalı elitler orada hayatını kaybedenlere saygılarını sunmaya hazırlanırken aynı yerde öldüler” dedi.

20 yıllık ‘emektar’

Polonya devlet başkanlığı düşen uçağı 20 yıldır kullanıyordu. Yetkililer zun süredir devlet liderini taşıyan uçağın değiştirilmesini tartışıyordu. Ancak yeterli bütçe olmamasından dolayı bu konunun askıya alınmıştı.

Sabıkalı uçak Tupolev

Tu-154 genel olarak güvenli kabul edilmiyor. Buna rağmen Rus havacılık endüstrisinin en çok satan uçağı. 18 ülkede havayolu şirketlerinin tercihi olan Tu- 154’ten ilk hizmete girdiği 1972’den itibaren binin üzerinde üretildi.

Uçağın menzili 4 bin kilometre. Modeline ve iç tasarımına göre 155-180 yolcu taşıyabiliyor ve saatte 850 kilometre hızla gidiyor. Tu-154 hizmete girdiğinden bu yana 66 kaza geçirdi.

Bunlardan 36’sı uçağın kullanılamaz hale geldiği ölümlü kazalardı. Tu-154’ler son 5 yılda 6 büyük kaza geçirdi. Bir Tu-154’ün geçirdiği son büyük kaza, geçen yıl 15 Temmuz’da meydana gelmiş, İran havayolu şirketi Caspian’a ait uçak Tahran’dan Erivan’a doğru havalanışından 15 dakika sonra düşmüş, 168 kişi ölmüştü.

Şüpheli tesadüfler

Kazayla ilgili birçok soru işareti bulunuyor. Uçakta Polonya yönetiminde yer alan pek çok önemli isim yer alıyordu. Ayrıca kaza 70 yıl önceki katliamın yaşandığı yerin çok yakınında meydana geldi.

Kazanın zamanlaması da dikkat çekici. Lech Kaczynski, Rusya’ya karşıydı. Polonya hükümeti ise Rusya yandaşıydı. Daha birkaç gün önce Polonya Başbakanı Donald Tusk ile Rusya Başbakanı Vladimir Putin kazanın meydana geldiği Katin bölgesindeydi. Kazanın yeri, ölenler ve zamanlama nedeniyle bu olayın bir suikast olabileceği öne sürülüyor.

Uçakta bulunanlar

Polonya Devlet Başkanı Lech Kaczynkski ile eşi Maria
Genelkurmay Başkanı Franciszek Gagor
Kara Kuvvetleri Komutanı General Tadeusz Buk
Hava Kuvvetleri Komutanı Andrzej Blasik,
Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Amiral Andrzej Karweta,
Merkez Bankası Başkanı Slawir Skrzypek
Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrej Kremer
Polonya’nın sürgündeki son Devlet Başkanı Ryszard Kaczorowski
Ulusal Güvenlik Bürosu Başkanı Aleksander Szczyglo
Devlet Başkan Yardımcıları Pawel Wypch ve Mariusz Handzlik
Parlamento Başkan Yardımcısı Jerzego Szmajdzinski
İkinci Dünya Savaşı Anıtları’nın korunmasından sorumlu Bakan Andrej Przewoznik
Milletvekilleri Przemyslaw Gosiewski, Zbigniew Wassermann, Grzegorz Dolniak
İnsan Hakları Komiseri Janus Kochanowski
Olimpiyat Komitesi Başkanı Piotr Nurowski
Başpiskopos Tadeusz Ploski

3

Haberin Devamı