Derya Özel Üç oyla kaybetmek
HABERİ PAYLAŞ

Üç oyla kaybetmek

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta bizim evde hummalı bir başkanlık seçimi çalışması vardı. Kızların okulunda öğrenci birliği başkanı seçilecekti. Her sınıftan bir sınıf başkanı, o sınıfı temsil edecek.

Dip not; ikizler ayrı sınıflarda olunca her sınıfın kendi içindeki seçimleri iki katı bir süreç oluyor benim için. Neyse ki Derin sınıf başkanlığına aday olmak istemedi, bizim başkanlık yarışımız Mavi’yle devam etti. Seçim propagandaları için ufak bir broşür hazırladık.

Arkadaşlarına neler vaad ettiğini yazan ve üstünde Mavi’nin kendinden emin bir fotoğrafıyla hazırlanan broşür bir hafta birinci sınıfların bulunduğu katı süsledi. Her gün başka sınıflardan adayların broşürleriyle gelen Mavi, diğer çocukların vaad ettiklerini gösterip “Böyle bir şey yapmasına okul izin vermez değil mi anne?” diyerek propagandasına destekçi aradı.

Onu, başkan olmanın kafasına estiği her şeyi yapmasına imkan tanımadığına ve bir başkanın diğer arkadaşlarının sorumluluğunu alarak demokratik bir ortamda çözüm üreten kişi olduğuna ikna ettik ama başkanlık seçimini 3 oyla kaybettik. Bir sonraki sene için umutluyuz ama şimdi Mavi’nin ileride cumhurbaşkanı olmak gibi daha büyük planları var.

Tavsiye Ediyorum

Hamile olduğunuzu öğrendiniz, dünyalar sizin oldu. Ama o da ne! Aklınıza birden sorular üşüşüyor; ne yemeliyim? Çok kilo alır mıyım? Sonrasında sorular bitmiyor. Sütüm yetiyor mu? Katı gıdaya ne zaman geçmeli, ne yedirmeli? Eğer bir de çocuğunuz yemek seçiyorsa vay halinize...

Acaba çocuğumda yeme bozukluğu mu var? İşte tüm bu sorularınıza Diyetisyen Güneş Aksüs cevap vermekle kalmıyor, çocuğunuzun beslenme sorunlarına hem etkili ve pratik çözümler sunuyor, hem de yemek tarifleri veriyor. Bu haftaki tavsiyem “Çocuğum ne yesin?” kitabı.

Tepki vermeden önce...

Klinik Psk. Pınar Mermer, çocuğumuza tepki vermeden önce yapmamız gerekenleri bakın şöyle anlatıyor; “Otomatik tepkiler, farkındalıktan uzak yaşamanın bir sonucudur. Örneğin ağlayan çocuğumuza ‘Hep böyle yapıyorsun, bıktım artık’ deyiveririz. Bu otomatik bir tepkidir. Çocukluğumuzda belleğimize yerleşmiş cümlelerden biridir ve ne söyleyeni rahatlatır ne de söylenende olumlu bir etki bırakır. Oysa o anda sakin kalabilsek, yavaşlayabilsek, nefesimizi, düşüncelerimizi yavaşlatabilsek otomatik tepkiler vermek yerine bambaşka şeyler yapacağız. Böyle anlarda doğru tepkiler verebilmek için önce neler olduğunu anlayabilmek gerekir.

Tepki vermeden önce gözlemlemek, yargısızca dinlemek ve çözüm bulmaya çalışmadan önce sadece anlamaya çalışmak... Çocuğumun şu anda neye ihtiyacı var? Hangi ihtiyacı karşılanmadığı için evden çıkmak istemiyor? Şu anda ne hissediyor olabilir? Benim şu an neye ihtiyacım var? Şu an ne hissediyorum? Bunları belirledikten sonra hem çocuğumuza hem kendimize karşı şefkati kalbimize geri getirebiliriz. Aklınızdan geçenlerin ve sizde bıraktığı hislerin farkına varmaya çalışın. Eleştirel ve kaygı dolu sesler duyacaksınız.

Bu sesleri duyduğunuz zaman kendinize ‘Hiç kimse mükemmel değildir. Tüm insanlar istemedikleri şeyler yapar. Ben de insanım ve ben de yapabiliyorum. Kendime şefkat gösteriyorum. Çocuğuma şefkat gösteriyorum’ deyin. Çocuğunuzla ilişkinizde yavaşlamak için farkındalık meditasyonlarından faydalanın. Şefkat bizi sakinleştirir.”

Etkinlik Kuşu

İstanbul

19. Kukla Festivali kapsamındaki Küçük Kara Tavuk adlı tiyatro oyununda, çiftçi Ron’un yumurtadan yeni çıkmış sapsarı bir sürü civcivi vardır. Sadece içlerinden bir tanesi simsiyahtır. Çiftçi Ron bu siyah civcivi istemez çünkü farklıdır. Küçük kara civciv Kim, kendine baba bulmak için bir yolculuğa çıkar. Köpek, kedi, domuz, keçi... Hiç biri onun babası olmak istememektir. Sadece tilki Kim’in babası olmak ister. Kurnaz Kim tilkinin amacının diğer tavukları yemek olduğunu anlar ve çiftçi Ron’a haber verir. Bütün tavukların hayatını kurtarır. O günden sonra hem çiftçi Ron, hem de çiftlikteki tüm hayvanlar, farklı olmasına rağmen, Kim’i aralarına kabul ederler. Akbank Sanat Şehit Muhtar Mahallesi İstiklal Caddesi No: 8 Beyoğlu Tel: 0212 252 35 00

Ankara

Küçükler için tiyatro oyunu olan Küçük Prens’te kahramanımız Küçük Prens, gezegenler arasında yolculuk yapmaktadır. Bir gün Masal gezegeninden yardım istediğini duyan Küçük Prens, Masal Gezegenine doğru yola çıkar. Masalcı, Masal Cadısı’nın bütün masalları içinde barındıran kitabı çaldığını söyler ve ondan yardım ister.

Küçük Prens bu macerada kendisini Kurbağa Prens ve Sindrella masallarının içinde bulur. Antares Sanat Merkezi Ayvalı Afra Sok. No:1 Keçiören/Ankara Tel: (0312) 322 13 16

İzmir

Hayvanlar Çiftliği adlı çocuk oyununda, yaz aylarında bakılmak için alınmış ama yaz sezonunun bitmesiyle yol kenarına bırakılmış sevimli köpek Esmer’in yolu, tüm hayvanların bir arada dostça yaşadığı bir çiftliğe düşer.

Eşekler ve Tavşan Pamuk ile yaşamaya başlayan Esmer, yemeklerinin çalınmasıyla gizemli bir arayışa başlar. Yemeklerini habersiz alan üçünün de tahmin etmeyeceği biridir. Çiğli Kültür Merkezi Tel: (0232) 293 39 40

Sıradaki haber yükleniyor...
holder