Tamer Heper Üç yol var ama...
HABERİ PAYLAŞ

Üç yol var ama...

Haberin Devamı

2003’te girdiğim kooperatif dairesinin tapusunu aldım sonra birine sattım. Ama hâlâ bana kooperatiften aidat talebi geliyor. Ben bundan bıktım. Kendilerine kooperatif dairemi sattığımı söyledimse de anlatamadım. Bundan nasıl kurtulurum?

Bir kooperatiften daire alan kimse bir taraftan dairenin maliki olmakta diğer taraftan kooperatife ortaklığı sürmektedir. Dairelerin tapusu dağıtıldıktan sonra aslında kooperatifin tasfiyeye girmesi lazım. Ancak girmemiş, nedense bu kooperatifler bir türlü tasfiyeye girmez, sanki tasfiyeye girmeye elleri varmaz. Ancak ellerinin varmadığı hallerde sizin başınıza gelen olay meydana çıkar. Yani siz daireyi satarsınız ama kooperatif ortaklığınız devam eder. Bu durumda ne olur? Siz kooperatif aidatını ödemek zorunda kalırsınız.

[[HAFTAYA]]

Bunun için iki yoldan birine başvuracaksınız. Birincisi dairenin satışı anında aynı zamanda kooperatif ortaklığının devrini de yapacaktınız. Yani siz kooperatif ortaklığından çıkacaktınız, yeni malik kooperatif ortağı olacaktı ama bu geçti. Bugün teklif etseniz kabul etmeyebilir. İkinci yol ise kooperatif ortaklığından çıkın. Başka bir çözüm düşünemiyorum, zira üçüncü yol bu aidatı ödemeye devam etmeniz ama bu en kötü çözümdür.

Engel yeni eş

Teyzem mirasını bana bırakmak istiyor. İki yıl önce yeni bir evlilik yaptı, evlenmeden önce aldığı bir dairesi var, bir de bankada parası. Çocuğu yok, kardeşleri var. Bunun için nasıl bir yol izlenir? S.V.


Bir kimse birine miras bırakmak istiyor ise bunun en yaygın yolu vasiyetname yapmaktır. Vasiyetname ile kime ne bırakacağı açıklanır, ölümünden sonra miras buna göre dağıtılır. Ancak mirasçılar arasında mahfuz hisseli mirasçı varsa, onun mahfuz hissesi korunur. Peki okuyucumun anlattığı olayda ne olur? Şayet mahfuz hisseli mirasçısı yoksa teyze dilediği gibi bir vasiyetname yapar, istediğini istediğine bırakır. Ancak olayda mahfuz hisseli bir mirasçı var, yani iki sene önce evlendiği eşi. Üstelik miras payının tamamı onun mahfuz hissesi. Yani buna dokunamayacaksınız. Dairenin evlenmeden önce ya da sonra alınmış olması durumu değiştirmiyor. O husus edinilmiş mallara katılma sistemi için önemli miras için değil. Dolayısı ile teyze size mirasını bırakmak için vasiyetname yapabilir ama eş buna itiraz edebilir. Teyzenizin ölümünden sonra itiraz etmezse mesele yok, ancak itiraz ederse mahfuz hissesini alır. Bu hususta kardeşlerin bir etkisi olmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder