Gündem Uçak krizi sonrası Türk jetleri ilk kez Suriye'yi bombaladı

Uçak krizi sonrası Türk jetleri ilk kez Suriye'yi bombaladı

Paylaş
Uçak krizi sonrası Türk jetleri ilk kez Suriye'yi bombaladı

Sabah saat 04.30'da başlayan Cerablus operasyonuna Türk savaş uçakları da katıldı. Türk jetleri 24 Kasım 2015 tarihinden itibaren ilk kez Suriye'deki hava operasyonuna katıldı

Tarihler 24 Kasım 2015'i gösterdiğinde Türkiye Rusya ilişkilerini son yılların en gergin dönemine taşıyan uçak düşürme krizi yaşanmıştı. Türk Hava Sahası'nı ihlal eden Rus jeti Türk F-16'larınca düşürülünce Suriye meselesiyle ilgili dengeler değişti.

O tarihten itibaren Türk jetleri sınırın Suriye tarafındaki PYD ve IŞİD hedeflerine bugüne kadar hava operasyonu gerçekleştirememişti. Ağırlıklı olarak fırtına obüsleriyle PYD ve IŞİD hedeflerini vurdu.

27 Haziran'da mektup diplomasisiyle ilişkilerde yeni bir döneme girildi. Türkiye, uçağın düşürülmesi nedeniyle üzüntülerini bildirdi. Ardından iki lider Rusya'da bir araya geldi. Tüm bu gelişmelerin ardından bugün sabaha karşı (24 Ağustos) Cerablus'a TSK ve koalisyon güçleri operasyon başlattı.

Bu operasyon Rusya'yla yaşanan uçak krizi sonrası Türk jetlerinin Suriye hava sahasına girip IŞİD mevzilerini bombaladığı ilk operasyon olarak kayıtlara geçti.


Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi gazete manşetlerinde