Gündem Uçaklarda 3G ve 4G'ye izin

Uçaklarda 3G ve 4G'ye izin

Paylaş
Uçaklarda 3G ve 4G'ye izin

AB Komisyonu, yolcuların uçaklarda 3G ve 4G teknolojisinden yararlanmalarına izin verdi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, yolcuların uçaklarda 3G ve 4G teknolojisinden yararlanmalarına izin verdi.

Haberin Devamı

Yolculardan gelen yoğun talep göz önünde bulundurularak alınan karar sayesinde, uçuş esnasında internet hizmetlerinden faydalanmak, elektronik posta göndermek, sosyal ağlarda dolaşmak ve mesaj göndermek daha kolay hale gelecek.

Komisyon, 3G ve 4G teknolojilerinin kullanılmasına uçağın üç bin metre yüksekliğin üzerinde bulunduğu durumlarda izin verdi. Bu teknolojiler aracılığıyla yolculara sunulabilecek hizmetlerin seçimi ise havayolu şirketlerine bırakıldı. İlgili sektörlerde yer alan şirketlerin araştırmalarına göre, yolcular uçuş sırasında telefon görüşmesi yapmaktan çok, SMS ve elektronik posta göndermeyi tercih ediyor.

Yolcularına bu hizmetleri sunmak isteyen havayolu şirketleri, uçaklarına gelişmiş mobil iletişim sistemi yerleştirmek ya da eski sistemleri güncelleştirmek durumunda kalacak.

Haberin Devamı

Komisyon’dan yapılan açıklamada, 3G ve 4G bağlantılarının uydu aracılığıyla gerçekleştirileceği ve gücünün sınırlı tutulacağı belirtildi.

AB kuralları gereği, 2008’den bu yana uçaklarda sadece 2G teknolojisine dayanan hizmetlerden yararlanılmasına izin veriliyordu.

AB Komisyonu’nun aldığı karar, Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı’nın (EASA), kişisel elektronik cihazların kullanımına yönelik kısıtlamaları azaltmaya yönelik adımının hemen sonrasında gündeme gelmesiyle dikkati çekiyor.

AA