Gündem Uçan balıklar zamanı

Uçan balıklar zamanı

Paylaş
Uçan balıklar zamanı

Uçan balıklar zamanı

Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayabilen tek tür olan inci kefalinin üreme alanı akarsulara göçü, görsel bir zenginlik oluşturuyor.
Van Gölü’nde yaşayan inci kefali, her yıl mayıs ayının sonları ile haziran ayının başlarında üreme dönemi nedeniyle akarsulara göç ediyor.

Haberin Devamı

Balıklar daha kolay üreme dönemi geçirebilmeleri için şelaleler ve derelere sürüler halinde akın ederken, önlerine çıkan doğal ve yapay engelleri ise zıplayarak geçmeye çalışıyor.

Dünyanın en harika olayına şahitlik yapıldığını AA muhabirine anlatan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, yaklaşık 2 milyara yakın balığın göçe katıldığını belirtti.

Göç esnasında doğal ve yapay engellerin inci kefalinin karşısına çıktığını belirten Sarı, "Doğal engelleri atlayarak aşmaya çalışıyor. Adeta uçan balıklar görüyoruz. Alaska’daki, Norveç’teki balıkların göçlerini kare kare zihnimize kazıdığımız halde ülkemizde milyonlarca balığın dereleri doldurmasını ve uçar gibi şelalelerden atlamasını görmüyoruz. Bunun için diyoruz ki şu anda inci kefali dünyadaki en harika manzarayı size sunuyor’ dedi.

Haberin Devamı

Tatlı su ağzına gelen balıkların akıntının tersine yüzerek karşısına çıkan engelleri aşmaya çalıştığını bildiren Sarı, şunları söyledi:

"Kaçak balıkçılığı engelleyerek inci kefalinin önüne doğa değil insan tarafından konulmuş engelleri ortadan kaldırmamız gerekiyor. İnci kefalinin göçünü tanınır ve bilinir hale getirmemiz gerekiyor. Dolaysıyla bu yılki göçün kamuoyunda çok yer almasını bekliyoruz. Bu nedenle 4-11 Haziran tarihlerinde yapılan festival bu acıdan çok önemli. İnci kefali, var olduğunu ve çabasını göstermek için böyle müthiş bir görsel şenlik oluşturuyor."

"BİR ÇOK ÜLKEDEN İZLEMEYE GELENLER VAR"

Fransa’dan, Almanya’dan ve Kore’den inci kefalinin göçünü izlemeye gelenlerin olduğunu kaydeden Sarı, "Bir çok yerden ziyaretçi gelecektir. Bunu sayısını arttırmamız gerekiyor. Kaçak balıkçılıktan gelir sağlama endişesinden kurtulup inci kefalinin bu muhteşem göçünü bir ekolojik turizm olayı haline dönüştürmemiz gerekiyor. Şuanda valiliğin ilimize yaptığı böyle bir şey. Umut ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda inci kefalinin göçü tüm dünyada ilgi ile izlenir ve milyonlarca insan bunu izlemek için buraya gelir" dedi.

Ahmet İzgi / AA