Gündem Ucube yıkılmamaya direniyor

Ucube yıkılmamaya direniyor

Paylaş
Ucube yıkılmamaya direniyor

24,5 metre yükseklikteki 2'ye bölünmüş bir insan figüründen oluşan insanlık anıtını kaldırmak için hazırlıklara sabahın erken saatlerinde başlandı; ama...

Emniyet Müdürlüğü’nün geniş güvenlik önlemi aldığı insanlık anıtının kesim işlemi bugün saat 08.30’da başlanacağı belirtilmesine karşın, aradan 8 saat geçmesine rağmen hale belirsizlik sürüyor. Tüm hazırlıklar tamamlanmasına karşın, belediyeden beklenen talimatın gelmemesi üzerine yıkım veya kesim çalışmasına başlanamadı.

Haberin Devamı

Yaklaşık 10 günde 18 parçaya bölünecek olan heykelin parçalarını Belediyeye ait depoya götüreceklerini kaydeden firma yetkilileri, gecikmenin kendilerinden kaynaklanmadığını söylediler. İnsanlık anıtının kaldırılma ihalesini alan Avşin inşaat firmasının sahibi Yücel Yağcı, 24,5 metre yüksekliğindeki heykeli elmas kesici ile parçalayacaklarını belirtti. Bugüne kadar köprü ve bina yıktıklarını ilk kez bir anıtın yıkımında çalışacaklarını ifade eden Yücel Yağcı, heykelin parçalarının belediye deposuna götürüleceğini bildirdi.

Öte yandan basın mensuplarının yaklaşık 8 saatten bu yana nöbet tutuğu İnsanlık anıtına gelen Mercan - Deniz Acay çifti, 5 yaşındaki çocukları Ebubekir Acay’la birlikte son kez fotoğraf çektirdiler. Ebubekir Acay, anıtın kesimine harcanacak parayla köstebek yuvasına dönen caddelerdeki çukurların onarılabileceğini belirtti.

Haberin Devamı

SANATÇILARIN AÇIKLAMASI SONUÇ VERMEDİ

Öte yandan İnsanlık anıtının kaldırılmaması için Türkiye’nin dört bir tarafından Kars’a gelen 200’e yakın sanatçı, 23 Nisan günü basın açıklaması yapmıştı. Sanatçılar, insanlık anıtının yıkılmaması için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yazdıkları mektubu okuyarak Karslı’lardan anıta sahip çıkmalarını istemişlerdi. Ayrıca heykeltıraş Mehmet Aksoy’un avukatı Turgut Kazan, Kars Belediye Başkanlığı’na bir yazı göndererek, yeni koruma kurulu yazısı uyarınca yıkımın derhal durdurulması ve Danıştay kararının beklenmesini istedi.

HALAT KOPTU

Sabahın erken saatlerinde yıkılmaya başlanması planlanan İnsanlık anıtını en üst kısımdan kesmek için saat 18.00 sıralarında çalışmaya başlayan işçiler, elmas kesme makinesinin bağlı olduğu halatı iki kez kopardılar.

Halatı bağlamaya çalışan işçiler, şiddetli rüzgardan etkilendikleri için bir süre iskelenin bir kat aşağısına inerek dinlenmeye geçti. Afşin firmasının sahibi Yücel Yağcı, "Bugün anıtın iki kafasını da keseceğiz. Karanlık çökse bile projektör ile kesmeye çalışacağım" dedi.

İNSANLIK ANITINI YIKIM, ERTELENDİ

Kars’ta İnsanlık anıtını yıkma çalışmaları, havanın rüzgarlı oluşu ve kararması üzerine saat 19.20’de sonlandırıldı. Şirket yöneticileri, çalışmalara yarın kaldıkları yerden devam edeceklerini söylediler.

Haberin Devamı

Turgay İPEK- Dinçer AKTEMUR / KARS, (DHA)