Ekonomi 'Ucuz şarabın vergisi indirilsin'

'Ucuz şarabın vergisi indirilsin'

Paylaş
'Ucuz şarabın vergisi indirilsin'

Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman şarap sektöründe bu yıl nispi vergi sisteminin kalktığını belirtti

AVRUPA STANDARDI GELDİ

Haberin Devamı

Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, bu yıl sektörde nispi vergi sisteminin kalktığını, bunun kaliteli şarabın üretimini teşvik edeceğini söyledi.

Vergilere Avrupa standartlarının geldiğini belirten Başman, “Daha adaletli bir vergi sistemi geldi ama şarap üreticisi bir ülke olarak, ucuz şarapların da vergilerinin düşürülmesi gerekiyor. Fransa, İtalya gibi ülkelerde böyle bir vergi yok. O yüzden bunu talep ediyoruz” dedi.

İSTİHDAMA CİDDİ KATKI

Kavaklıdere Şarapları olarak 10 bine yakın müstahsille (yetiştirici) çalıştıklarını ifade eden Ali Başman, şarap sektörünün istihdama ciddi katkısı olduğunu kaydetti.

Şarap tüketiminin Türkiye’de gelişmiş ülkelere göre düşük olduğunu belirten Başman, “Fransa’da kişi başına tüketim 50, Yunanistan’da 20 litre. Şarap, yemeği, sofrayı tamamlayan bir unsur, bir tat. Şarap, memleketi daha iyi tanıtmak için kullanılacak en doğru malzemelerden biri” diye konuştu.

Haberin Devamı

ÜST SIRALARA ÇIKIYOR

Türk şarabının olması gerektiği yerde bulunmadığını vurgulayan Ali Başman şöyle konuştu: “Yavaş yavaş basamakları çıkıyoruz. Çıkma kapasitemiz var, yeter ki akıllıca, bilinçli, programlı bir şekilde ilerleyelim. Acele edip basamaklardan düşmeyelim. Türk şarapçılığının ilerisi önemli, ciddi pazar var. Kavaklıdere olarak, büyük yatırımlar yapıyoruz. Bu yıl da yatırımlara devam edeceğiz. İmkan olursa bağcılıkla ilgili yatırım projelerimiz var.”

İTHAL ORANI YÜKSEK

Türkiye gibi şarap üreticisi olan Fransa ve İtalya’da ithal edilen şarap oranının yüzde 1-2’yi geçmediğini belirten Başman, “Bu ülkelerin tüketicilerinde yöresel bağımlılık var. Bizim de biraz bu tarzda olmamız gerekiyor. Türkiye’de ithal şarap oranını yüzde 5 olarak tahmin ediyoruz. Şarap pazarını kendi arasında böldüğünüzde bu oran biraz yüksek” dedi.