Dünya Ukrayna ve Macaristan arasında eğitim kanunu krizi

Ukrayna ve Macaristan arasında eğitim kanunu krizi

Paylaş
Ukrayna ve Macaristan arasında eğitim kanunu krizi

Ukrayna'daki Macarların anadillerinde eğitim görmelerini engelleyen yasal düzenlemenin onaylamasının ardından iki ülke arasındaki ipler gerildi. Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, ülkesinin, Ukrayna'nın Avrupa entegrasyon sürecinde ilerlemesini sağlayacak tüm adımlarını veto edeceğini açıkladı

Szijjarto, Macar Haber Ajansına (MTI) yaptığı açıklamada, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun, Ukrayna'daki Macarların anadillerinde eğitim görmelerini engelleyen yasal düzenlemeyi onaylamasına tepki gösterdi.

'BU ADIMLARIN UKRAYNA'YA ACI VERECEĞİNİ GARANTİ EDEBİLİRİZ'


Szijjarto, ''Ukrayna Devlet Başkanı'nın eğitim kanunu imzalaması utanç verici ve aşağılayıcı'' ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğin ülkedeki Macar azınlığın haklarını ağır şekilde ihlal ettiğini savunan Szijjarto, ''Macaristan, Avrupa Birliği'nde (AB) Ukrayna'nın Doğu Ortaklık Programı kapsamında Avrupa entegrasyon sürecinde ilerlemesini sağlayacak tüm adımları bloke ve veto edecek. Bu adımların tümünün Ukrayna'ya acı vereceğini garanti edebiliriz'' diye konuştu.

'BUGÜNDEN İTİBAREN AVRUPALI UKRAYNA'YI UNUTABİLİRLER'


Szijjarto, Ukrayna'nın söz konuda adımla Avrupa'dan uzaklaştığını belirterek, ''Petro Poroşenko bugüne kadar Avrupalı Ukrayna hakkında konuştu ama bugünden itibaren bunu unutabilirler çünkü Macaristan tüm forumlarda, AB başta olmak üzere tüm uluslararası kuruluşlarda Ukrayna'nın çıkarına olacak tüm başvuruları bloke edecektir'' değerlendirmesinde bulundu.

Sputnik'in aktardığına göre Szijjarto ayrıca, ülkesinin, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin (BMİHK) devam eden oturumlarında AB'nin Ukrayna'yı gerektiği gibi kararlı bir şekilde kınamadığı takdirde AB'nin duruşunu da veto edeceğini söyledi.

'UKRAYNA MACARİSTAN'I SIRTINDAN BIÇAKLADI'


Bakan Szijjarto, daha önce yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın eğitim kanununda yaptığı değişikliğe karşı ülkesinin Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan ile ortak hareket edeceğini belirterek, "Ukrayna, eğitim kanununda yaptığı düzenlemeyle Macaristan'ı sırtından bıçakladı'' ifadesini kullanmıştı.

Ukrayna'da eğitim kanununda yapılan değişikliğe göre ülkedeki Macarlar, ortaöğretim ve üniversitelerde anadillerinde eğitim göremeyecek.

Haberin Devamı