Dünya Ukrayna'da operasyon!

Ukrayna'da operasyon!

Paylaş
Ukrayna'da operasyon!

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk iline bağlı Slavyansk ilçesinin etrafının Ukrayna ordusunu tarafından sarıldığı bildirildi

Ukrayna ordusunun, Rusya yanlısı silahlı gruplarca bazı kamu binaları işgal edilen ilçenin üç tarafını çevirdiği ve giriş-çıkış için yalnızca bir ana yol bıraktığı bildirildi. Bazı yerel polislerin de desteğini alan silahlı kişilerin teslim olmayı kabul etmediği ifade edildi.

Silahlı grubun, operasyon olasılığına karşılık, bölgede yaşayanlardan ilçeyi boşaltmalarını istediği, çok sayıda kişinin araçlarıyla kenti terk etmeye başladığı belirtiliyor. Ukrayna'nın geçici Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov, Donetsk bölgesinin kuzeyinde terörle mücadele operasyonu başlatılması talimatı vermişti.

BEYAZ SARAY'DAN UKRAYNA AÇIKLAMA

Beyaz Saray Sözcüsü Jay Carney, Ukrayna ordusunun ülkenin doğusundaki bazı binaları işgal eden Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik operasyon başlatmasıyla ilgili olarak, "Ukrayna hükümetinin, kanunları ve düzeni sağlama sorumluluğu bulunuyor. Ukrayna'nın doğusundaki bu provokasyonlar Ukrayna hükümetinin yanıt vermesini zorunlu kılan bir durum yaratıyor" dedi.

Carney, günlük basın toplantısında Ukrayna ile ilgili soruları yanıtladı.

Ukrayna ordusunun, ülkenin doğusundaki bazı binaları işgal eden Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik operasyon başlatmasıyla ilgili soru üzerine Carney, şunları kaydetti:

"Ukrayna hükümetinin, kanunları ve düzeni sağlama sorumluluğu bulunuyor. Ukrayna'nın doğusundaki bu provokasyonlar, Ukrayna hükümetinin yanıt vermesini zorunlu kılan bir durum yaratıyor. Tansiyonu azaltmanın en iyi yolu, silahlı grupların işgal ettikleri binaları terk etmeleri".

Carney, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik bir askeri yardımı gözden geçirip geçirmediğine yönelik soruyu da, "öldürücü niteliğe sahip yardımlar yapmayı düşünmediklerini" belirterek yanıtladı.

ABD olarak ekonomik ve diplomatik çabalara odaklanmayı sürdürdüklerini ifade eden Carney, "Bu krize askeri bir çözüm görmüyoruz" diye konuştu.

Carney, başka bir soru üzerine, Rusya'nın Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçıları desteklemeyi bırakma ve Ukrayna sınırlarındaki askerleri geri çekme yönünde karar verdiğini veya adım attığını henüz göremediklerini bildirdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın toplantısında, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları gözden geçirdiklerini söyledi.

Hürriyet

Haberin Devamı