Oral Çalışlar Ülkücülerin kafası neden karışık?
HABERİ PAYLAŞ

Ülkücülerin kafası neden karışık?

Haberin Devamı

Başbakan Binali Yıldırım, kurt işareti yaparak MHP tabanına çağrıda bulundu: "Gelin evet deyin."

Bu işarete MHP lideri Bahçeli'den yorum gecikmedi: "Başbakan’ın Bozkurt işareti eline yakışmış, samimi ve milli duruşuna tam oturmuştur."

Başbakan'nın böyle bir çağrı yapması gerekmeyebilirdi. MHP lideri Bahçeli, "evet" sürecinin ilham vericisi ve başlatıcısı durumunda. Bir lider partisinde,"evet" denilmesi kararı varsa; parti tabanı çağrıyı yerine getirir. Tartışılmaz.

Ancak, çoğu araştırmada, MHP seçmeninin en az yarısının "hayır" eğiliminde olduğu görülüyor. Kurtların kafası karışık. Bu tablonun, iktidarı endişelendirdiği açık. MHP tabanının ikna edilmesine önem veriyorlar.

Bahçeli’nin duruşu

Bahçeli, düne kadar "Başkanlık sistemi" karşıtı bir yerde durdu. Bu sistemin yanlışlığı üzerine kendi tabanında bir birikim yarattı. O birikim şimdi Bahçeli'nin karşısına dikiliyor.

Bir başka neden; Türkiye'deki ve dünyadaki değişimin, MHP kitlesini de etkileyip, değiştirmesi. Sokak kültürüne özgü fanatik, kaba, “asarım-keserim”ci milliyetçiliğin, sosyolojik temelleri ortadan kalkıyor. Ülkücülük kulvar değiştiriyor.

Özellikle kıyı kentlerindeki ülkücülerin eğitim düzeyleri ve yaşamdan beklentileri, eskiye oranla daha yüksek. Arayışlar ve idealler farklılaşıyor. Belli bir geleneksellik korunurken, küreselleşmenin de etkisiyle, daha esnek bir milliyetçiliğe yönelim görülüyor...“Yeni(seküler) milliyetçilik”, kıyı kentlerinde kendisine daha çok alan bulabiliyor... “Orta Anadolu milliyetçi-muhafazakarlığı” ise, hem ekonomik gerçeklerin, hem de “Güçlü Türkiye” söyleminin etkisiyle; büyük ölçüde, AK Parti'ye yöneliyor.

Kıyı kentleri

MHP'deki muhalefet, enerjisini bu ayrışmadan alıyor: Lider hegemonyasına ve tek adamlığa karşı, daha modern, daha bireyselci bir söylem görüyoruz... "Yeni ülkücülük"; başkanlık sistemini, bu psikolojinin etkisiyle bir ihtiyaç olarak görmüyor.

Milliyetçiliğin bayrağı; MHP’den, AK Parti’ye ve başkanlık sistemine mi geçecek? Başbakanın kurt işaretleri, kıyılardaki MHP tabanında karşılık bulabilecek mi?

.............

Not: Gazeteci Figen Şakacı’nın yazdığı,”Topuklu Terlik Süt Yapar” (AYSA Tiyatrosu) adlı oyun, kadın gözüyle evliliği, gündelik ilişikleri sorguluyor. Yeşim Koçak ve Durul Bazan başrolde, yönetmen ise Görkem Şarkan. Başarılı oyunun dili akıcı, diyaloglar çok etkileyici...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder