Tamer Heper Umarım gecikmez
HABERİ PAYLAŞ

Umarım gecikmez

Vergi affı diye bir konu atıldı ortaya ancak halen ses seda yok. Af var mı yok mu? Varsa ne zaman çıkar? M.B.

Vergi meseleleri benim doğrudan konum değil. Özellikle de vergi konularını yazan köşe yazarları varken ben vergi konularına ve örneğin komşum sosyal güvenlik konularını yazarken sosyal güvenlik konularına girmiyorum. Her işin erbabı var. Nasıl ki arka sayfa komşum doktorların konusuna girmem düşünülemezse, vergi de öyle. Ancak sözün içine ‘af’ girince kıyısından köşesinden beni de ilgilendiriyor. Çünkü af sözü geniş bir anlam taşıyor ve ben her zaman her dönemde ve her konuda affa karşıyım. Af kanunları ile kim kimi affediyor halen çözmüş değilim.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Biri birine zarar vermiş ceza görmüş, peki bunu meclis çıkardığı bir kanunla benim adıma affedebilir mi? Bence edemez. Peki birileri yok canı ile para bulmuş, vergisini ödemiş, öteki vergi olarak ödeyeceği paranın üzerine yatmış, ticaret yapmış para kazanmış biz onu affettik. Peki ödeyene ne yaptık? Hiçbir şey. Çünkü ödeyen kümesteki kaz. Geleyim bugüne. Bir vergi affı çıkarılcağı söylendi, çalışma başlatıldı yani artık ok yaydan çıktı af kaçınılmaz. Ne zaman çıkacak bilmiyorum ancak dileğim hemen çıkması. Çünkü af söylentisi çıktı mı, bu af cezaların affı ise suç oranı artar. Vergi affı ise vergiler ödenmemeye başlanır. Dolayısı ile zamanını bilmiyorum ama görüyorum ki af çıkacak. Bari bunu da yüzümüze gözümüze bulaştırmadan bir an evvel çıkaralım diye temennide bulunmaktan başka bir yanıt veremiyorum.

Vekalet süreli olabilir

Alışverişlerde vekaletname kullanılır mı? Bunlar düzenlenirken nelere dikkat etmeliyim? Vekaletname sürekli mi olur? Vekaletnameyi nasıl iptal ederim? S.M.

Vekaletname evlenme dışında her yerde kullanılır. Her hangi bir hukuki işlem için birine vekaletname vererek bu işlemin sizin adınıza yapılmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için ya umumi vekaletname verirsiniz ve bunun içinde çok geniş yetkiler bulunur veya münhasıran bir iş için vekaletname verirsiniz, vekil bu vekaletname ile sadece o işi yapabilir. Genel vekaletname verdiğinizde vekil pek çok işi yapabilir hale gelebilir. Umumiyetle yurt dışında yaşayan kimseler aile yakınlarına böyle vekaletname verir ki yurtta işlerini takip etsin. Hatta kendisi adına gayrimenkul alıp satsın. Böyle bir vekaletname genellikle müddetli olmaz. Ancak bir de tek bir işlem için vekaletname verildiği olur. Örneğin belli plakası olan bir aracın alımı veya satımı için. Veya belli bir dairenin alımı satımı için. Bu vekaletname bir kere kullanıldıktan sonra artık başka işlem için kullanılamaz. Çünkü yetki münhasıran bu iş içindir. Ancak daha da tedbirli olmak istenilirse vekaletname müddetli verilebilir. Bu halde vekaletname metni içine “Bu vekaletname …tarihine kadar geçerlidir” ibaresi konur. Dolayısı ile o tarih geldiğinde vekaletteki yetki son bulur. Ancak vekaletname ister süreli olsun ister süresiz olsun vekalet veren, vekili her zaman azledebilir. Bunun için kendisine azledildiğini bildiren bir azilname gönderilmesi gerekir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder