Dünya Umudumuz bu zirvede

Umudumuz bu zirvede

Paylaş
Umudumuz bu zirvede

Küresel ısınmanın etkilerini azaltıp 'dünyayı kurtarmak' için ne yapılması gerektiğinin belirleneceği 'İklim Zirvesi' Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da 7 Aralık'ta başlayacak

KURAKLIK VE SELLERE YOL AÇIYOR

Haberin Devamı

Yaklaşık 200 yıl önce sanayi devriminin başlaması ile temel enerji kaynağı olarak önce kömür, sonra da petrol ve doğal gaz kullanılmaya başlandı. Fakat bu enerji kaynaklarının yakılması ile ortaya çıkan gazlar zamanla atmosferde birikerek dünyanın ortalama sıcaklığının artmasına neden oldu. ‘Küresel ısınma’ dediğimiz bu durum mevsim dışı aşırı yağışlara ya da kuraklığa yol açarak dünyada iklimin değişmesine neden oldu.

ETKİLERİ AZALTMAK İÇİN NE YAPILABİLİR?

Bu durumun önüne geçmek için Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da 7 Aralık’ta ‘Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi’ yapılacak. 3 gün sürecek zirveye 100’den fazla ülkenin devlet başkanı katılacak. Zirvede “Gelişmiş ülkeler küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için ne yapmalı?”, “Küresel ısınmadan etkilenen ülkelere nasıl yardım edilmeli?” gibi konular görüşülüp elde edilecek sonuçlarla ‘İklim Değişikliği Anlaşması’ imzalanacak.

Haberin Devamı

KÜRESEL ISINMA NEDİR?

Dünya genelindeki çevre sorunlarının ancak hep birlikte hareket edilerek çözülebileceği gerekçesiyle 1992’de Brezilya Rio de Janeiro’da bir zirve düzenlenmişti. O zirveye katılan liderlerin hiçbiri daha küresel ısınmanın adını bile duymamıştı. Fakat aradan geçen 17 yılda küresel ısınma tüm dünyanın en önemli sorunlarından biri oldu. İşte küresel ısınma hakkında merak edilenler:

İklim değişikliği nedir?

İklim değişikliği insan eliyle atmosferdeki mevsimsel dengenin bozulması olarak tanımlanıyor. Doğal şartlarda sera gazları dünyanın atmosferini battaniye gibi sarıyor ve insanlığın yaşaması için uygun olan 15 derece sıcaklıkta sabit tutuyor. Fakat insan eliyle üretilen sera gazları bu battaniyenin kalınlığını artırıyor ve sıcaklığı gezegende hapsediyor. Bu da ısıyı artırıyor.

Sera gazları nedir?

Isı tutma özelliğine sahip karbondioksit ve metan gibi gazlardır. Bu gazlar kömür, petrol ve doğalgaz gibi enerji kaynaklarının yakılması ile ortaya çıkıyor.

İklim değişikliği nelere yol açacak?

Sıcaklığın artması sonucu kutuplardaki buzulların erimesiyle deniz seviyesi yükselecek. Dünya genelinde 2 derecelik sıcaklık artışı okyanus su seviyesinin bir metre yükselmesine yol açacak. Bu da adalar ve sahil şeritlerinde yaşayan milyonlarca kişiyi etkileyecek. Kuraklık nedeniyle Afrika açlık tehdidiyle karşılaşacak.

Haberin Devamı

İklim değişikliğini önlemek ne kadara mal olur?

Birleşmiş Milletler’in geçen yıl açıkladığı rakamlara göre gelişmiş ülkeler her yıl milli gelirlerinin yüzde birini ayırdığı takdirde iklim değişikliği ile mücadele etmek mümkün.