Gündem Umudun,huzurun,kültürün,bilginin başkenti olacağız

Umudun,huzurun,kültürün,bilginin başkenti olacağız

Paylaş
Umudun,huzurun,kültürün,bilginin başkenti olacağız

Eyüp’te yüzü gülmeyen tek kişi kalmayacağını söyleyen Başkan Remzi Aydın, “Hedeflerim büyük. Huzurun başkenti olacağız. Kültür, sanat, eğitim ve sosyal belediyecilik de ise zirveye oynuyoruz” diyor. Aydın’a göre bir belediye başkanı önce halka dokunmalı

RÖPORTAJ: ALEV GÜRSOY CİMİN
alev.gursoy@posta.com.tr


■ İlk döneminiz ve yolu neredeyse yarıladınız. Sizinle Eyüp’te neler değişti?

Belediyemizi kururler arası koordinasyon eksikliği vardı. Bir arşivimiz bile yoktu.

Verimlilik, hız ve hizmet kalitesinde hantallık vardı. Kurum için inanılmaz şeyler yaptık. Mesela yazılım sistemimizi değiştirerek, TARUS adlı milli bir yazılıma geçtik. Buna ilk geçen belediyeyiz. Bütün amacımız kurumun hantallıktan kurtulmasıydı. Yani göreve gelir gelmez kendi içimizde kurumsallığı sağladık.

■ Değişimi içten başlatmışsınız…

Evet, kurumdan başladık. Göreve geldiğimizde binamız da yetersizdi. Yeni akıllı hizmet binamızı tamamladık. Mimarisi ve iç dizaynıyla Eyüp Sultan’a uygun bir dokuya sahip. 2 yıl önce başlattığımız ve bitirmek üzere olduğumuz bir proje daha var; Eyüp Tarihi Merkez Yönetim Planı çalışması. Buna kısaca, Eyüp Sultan Cami ve çevresini yeni baştan dizayn etme diyebiliriz. Dünya çapında bir proje. Meydanı dönüştürüp, yer altında otoparklar oluşturuyoruz. Trafiğin bir kısmını yer altına almayı planlıyoruz. Bu projeyle Eyüp, dünyanın kültürel tarihi şehirlerinden biri olacak.




‘EYÜP’Ü ZİRVEYE TAŞIYACAĞIZ’

■ Belediyecilik anlayışınız nasıl?

Eyüp Sultan, tarihi ve dokusuyla medeniyet dünyamızın merkezi. İnsanlar burada yaşamak için özel çabalar sarf etmişler. Osmanlı döneminde burada istendiği gibi gelip yaşanamıyordu. Mahkemeden özel izin alınıyordu. İnsanların bunu isteme nedeni ise iki peygamberin koruması ve özel kalem sancaktarı El Ensari’nin burada olmasıydı. Yani ona yakın olmak isteğiydi.

Ama bunun yanında Eyüp Sultan bir medeniyet şehri. Eğer medeniyetimizi görmek ve canlı yaşamak istiyorsanız Eyüp Sultan’a gelin. Çünkü burada yaşayan bir kültür var. Bizim de bu güzelliği gelecek nesillere aktarmamız lazım. Onun için Eyüp’ün birçok şeyin başkenti olacağını söyledik. Eyüp’ü zirve ilçelerden biri yapacağız. Anlayışımız bu. Eyüp’te yüzü gülmeyen tek bir kişi kalmayacak.

‘YOKSULU OLMAYAN BİR EYÜP İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

■ Bu vaatlerden hangilerini yaptınız?

Çok ciddi adımlar attık. Mesela huzur kısmı. İnsanlar bu ilçede yaşamaktan çok mutlu, huzurları var. Kültür sanat alanında ciddi yatırımlarımız oldu. Spora ve eğitime desteğimiz sonsuz. Kadına, çocuğa, gence ve engelliye yatırım yapıyoruz. Bizim anlayışımız da öteki yok. Sosyal belediyecilik, bir belediyenin olmazsa olmazıdır. Bu konuda çok iddialıyız. Önce vatandaş mutlu olmalı.

■ Sosyal belediyecilik konusunda neler yaptığınızı merak etmeye başladım…

Bu konuyla ilgili güçlü bir müdürlük kurduk. Bize ulaşan herkesin yanındayız. Hatta ulaşamayana da biz ulaşıyoruz. İhtiyaç sahiplerine gıdadan, elbiseye kadar her şeyi veriyoruz. Bir mağaza bile açtık. Gelinlik ve damatlığa kadar ne ararsanız var. Hepsi de birinci kalite. Evde bakım hizmetlerimiz var. Temizlikten tutun, berber ihtiyaçlarına kadar her şeyi karşılıyoruz.


'ENGELLİLERİMİZİN YANINDAYIZ’

■ Engellilere yönelik ciddi adımlar attığınız söyleniyor…

ESER isimli büyük bir projemiz var. Güzel bir bina yaptık. Engellilere rehabilitasyon, hobi ve istihdama yönelik meslek kazandırma çalışmaları. Ney kursundan seramiğe, pastadan bahçıvanlığa kadar değişik şeyler var. Onun dışında İş Kariyer Merkezi kurduk. Yaklaşık 600 civarında vatandaşımızı 2 yılda işe yerleştirdik. Kekemelik kursu da açtık. Konuşma zorluğu çeken kişilere 2 aylık tıbbi bir eğitim veriliyor.

‘SİMURG BÜYÜK BİR PROJE’

■ Eğitim için Simurg projeniz var. Nedir bu Simurg?

SİMURG Zümrütü, Anka efsanesinin bir hikayesi. Gençlerimizi ona benzetiyoruz. Kendinden emin, keşfeden bir yaklaşımları var. Gençlik merkezlerimizde gençlik programı müfredatını biz yazdık. 130 öğretmenimiz var. Sayısız çalıştay yaptık. 60 civarında atölyemizde beş bine yakın öğrencimiz eğitim görüyor. Ödül de aldık. Eski Başbakanımız Ahmet Davutoğlu, Gençlik ve Eğitim Projeleri dalında Türkiye çapındaki 800 belediye arasından bize Jüri Özel Ödülü vermişti.

■ 15 Temmuz’u da konuşmak istiyorum. O gece neler yaşadınız?

Belediyede toplantıdaydım. İlçe Başkanı arayarak, “İl Başkanımız hemen gelmenizi istedi. Darbe tehlikesi varmış” dedi. İnanamadım. TV’yi açıp, köprüyü gördük. Hemen İl Başkanlığı’na gittik, askerler vardı. Askerlerle büyük bir mücadelemiz oldu. Sonra Cumhurbaşkanımızın sokak çağrısının ardından havalimanına ulaştık. Orada ertesi gün saat 14.30’a kadar beraberdik. Bir yandan da Eyüp’ü telefonla sürekli kontrol ediyor, talimat veriyordum. Hasdal Kışlası’nın önünü kapattık, Edirnekapı’da da öyle. Bu sayede tanklar geçemedi. İlçemize girişi engellemiş olduk. Halkımızı da mesajlarla yönlendirdik. Emniyet Müdürü emniyet binalarında sıkıntı olduğunu söyleyince, halkı hemen oraya yönlendirdik. 2 şehidimiz, 6 gazimiz var. 15 Temmuz sonrası başlayan Demokrasi mitinglerimiz ise şahaneydi. Şehidimizin ismini evinin yanındaki parka vereceğiz. Bir, iki sokak ve caddeye de şehitlerimizin isimlerini vereceğiz.

‘Y.HIZLI TRENLE KÜLTÜR GEZİSİ YAPIYORUZ’

■ Haliç’te de çokça dönüşüm var, neler oluyor?

Haliç, ideal bir kürek pisti. Rüzgar yok, kapalı ve güvenli bir alan. Dünya üzerindeki nadir doğal pistlerden biri. Bu potansiyelin kullanılmasını istiyoruz. Burayı tamamen su sporları merkezine dönüştürmeyi hedefliyoruz. Bu çocukluk hayalimdi. Haliç’teki sessiz tekneler Büyükşehir tarafından başlatıldı. Tur yapıyorlar ve 7 iskele var. Biz de kürek ve yelken sporunu geliştirmek için bir merkez kurduk. Bu arada Konya’dan da bahsetmem gerekiyor. Türkiye’nin yüksek hızlı trenle ilk kültür gezisi yapan belediyesiyiz. Her gün 80 kişi 5 saatte Konya’ya gidiyor. Yaklaşık 5 saat geziyorlar. Otobüsle gitseniz 10 saat sürer. On binden fazla insanı götürdük. Ali Kuşçu’nun mirasını devraldık

■ Bu arada geleceğin astronotlarını da yetiştiriyorsunuz. Anlatır mısınız?

Evet, ödül alan Ali Kuşçu projemiz var. Ali Kuşçu dediğimiz yeşil evi Ali Kuşçu Uzay Evi’ne çevirdik. Ali Kuşçu, Osmanlı döneminde astronomi alanında ciddi çalışmalar yapmış bir fizikçi ve matematikçi. Uzay Evi’nde çocuklar NASA’da eğitim çalışmalarında kullanılan kıyafetlerin aynısını giyiyorlar. Bir uzay ortamı oluşturduk. Gezegenler ve dünya dahil her şey var. İTÜ’den gelen eğitmenler anlatıyor, çocuklar soru soruyorlar. Suriyeli bir kozmonot da var. Çocuklara tecrübelerini anlatıyor. Çocuklar uzay konusunda temel anlamda kalıcı ve sağlam bilgilere ulaşıyorlar. İnanılmaz ilgi var.

‘Sanatçı yetiştiriyoruz’

■ Eyüp kültür-sanatta nerede?

Göreve gelmeden önce kültür-sanat adına bir şey olduğunu söyleyemeyiz. Hemen eğitimler başlattık. Uzman hocalarla 30 civarında kültür sanat alanında eğitim veriyoruz. Söyleşiler, konserler, tiyatro, sinema ve çocuk tiyatrolarımız var. Yüzlerce genç geçen seneden beri tiyatro eğitimi alıyor. Buradan geleceğin tiyatrocuları çıkacak. TRT ile işbirliği yaparak, Eyüp Film Akademisi projesini başlattık. TRT’nin prodüktörleri, senaristleri, yönetmenleri ders veriyorlar. 40 kişiyi seçip 7 ay eğitim verdiler. 28 Ekim’de de finali var. Kısa filmleri ödüllendireceğiz. Seneye de sürecek.

■ Eğitim konusunda çok hassas olduğunuz söyleniyor…

Eğitim ve spora öncelik veriyoruz. Öğrencilere kırtasiye desteğimiz var. İlçedeki tüm kırtasiyecilerle anlaştık. Bir kota tayin edip, her öğrencimize hologramlı kupon verdik. Bu kuponla istedikleri kırtasiyeden malzemelerini alıyorlar. Bu sene TC numaralarıyla ihtiyaçlarını giderecekler. Bu projemizle Kırtasiyeciler Odası’ndan ödül aldık. Okullara da her türlü desteği veriyoruz. Lise son sınıf öğrencilerine üniversiteye geçişleri için nakdi yardım yaptık. Spor malzemesi de dağıtıyoruz. Spora teşvik için yarışmalar düzenliyoruz.

Başkan Aydın döneminde yapılan binalar

■ Eyüp Belediyesi Yeni Hizmet Binası
■ Kemerburgaz Şehit Osman Yumuk Spor Tesisi
■ Prestij Cadde ve Meydan Güzelleştirme Çalışmaları
■ Eyüp Emniyet Müdürlüğü Alibeyköy Polis Karakolu
■ Engelliler Sürekli Eğitim ve Rehberlik Merkezi (ESER)
■ Güzeltepe Gençlik Kültür Sanat Merkezi
■ Göktürk Gençlik Kültür Sanat Merkezi
■ Rami Hasan Nail Canat Sanat Akademisi
■ Yeşilpınar Gençlik Merkezi
■ Eyüp Gençlik Merkezi
■ Pirinççi Bilgi Evi