Gündem Umut göz göre göre öldü

Umut göz göre göre öldü

Paylaş
Umut göz göre göre öldü

Umut göz göre göre öldü

Uşak’ta kaybolduktan 9 gün sonra bulunan minik Umut’un koku nedeniyle açık bırakılan foseptik çukuruna düşerek öldüğü tahmin ediliyor. Çukur, Umut’un okuduğu okula sadece 100 metre uzaklıkta!

Uşak’ın Eşme ilçesinde, 22 Mart Pazartesi akşamı saat 21.00’deki yatakhane yoklamasından sonra bir daha izine rastlanamayan 10 yaşındaki Umut Balık’ın cesedinin, kaybolduktan dokuz gün sonra eğitim gördüğü Yatılı Bölge İlköğretim Okulu’nun foseptiğinde bulunmasının arkasından bir dizi ihmal çıktı.

Okula 100 metre uzaklıktaki foseptiğin kapaklardan birinin açık olduğu ve Umut düştükten sonra bir temizlik görevlisi tarafından kapatıldığı, arama kurtarma ekiplerinin kapakların tümünün kapalı olması nedeniyle buraya düşmüş veya atılmış olabileceği ihtimalini zayıf bulup detaylı arama yapmadığı anlaşıldı.

Ancak, önceki gün temizlik görevlisinin, Umut’un kaybolduğu gün “İçine düşen olabilir” diyerek kapağı kapattığını söylemesi üzerine, foseptik kazılarak Umut’un cesedine ulaşıldı. Cesede yapılan röntgen taramasında kırığa rastlanmayınca, Umut’un kapağı açık foseptiğe düşerek öldüğü ihtimali ağırlık kazandı.

Kapak bilerek açık bırakıldı

Foseptiğin kendi tahliyesinin olmadığı, belediyenin vidanjörleriyle boşaltıldığı, kapaklarından birinin atık seviyesinin ölçülmesi ve kötü kokunun okula gelmemesi için açık tutulduğu belirtildi.

Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Yıldırım, “Foseptiği boşaltan vidanjörün operatörü beton kapak olmadığını, saçtan bir kapağın üzerinde taşlar olduğunu söyledi” dedi.

Düştükten sonra ‘önlem’

Uşak Emniyet Müdürü Cafer Şahin, çocuğun ölümüne yol açan ihmaller zincirini şöyle anlattı:

“Bahçede arama yapılıyor ve bir temizlik görevlisi foseptik çukurunun üzerindeki dört ayrı rögar kapağından birinin açık olduğunu fark edince, önlem amaçlı kapatıyor. Arama çalışmalarında, kapakların tümünün kapalı olması nedeniyle, buraya düşmüş veya atılmış olması ihtimali zayıf olarak değerlendiriliyor. Yine de aynalı aletlerle foseptik çukurunun içine bakılıyor ancak sonuca ulaşılamıyor.

Temizlik görevlisinin, kapağı kendisinin çocuğun kaybolmasından sonra tedbir amaçlı kapattığını söylemesi ve bize bu gerçeği geç bildirmesi nedeniyle ikinci kez çalışma yapıldı. Umut’un cansız bedeni ayaklarının üstünde balçığa saplanmış şekilde bulundu.”

Umut Balık’ın babası Ercan Balık, “Aile meclisimiz Umut’u yarın son yolculuğuna uğurlamaya karar verdi” dedi. Acılı baba Balık, İzmir Adli Tıp Kurumu’ndaki otopsi raporuna inanmadıklarını ve şüphelerinin devam ettiğini belirtti,

ÖLÜM NEDENİ: FOSEPTİKTE BOĞULMA

Boynunun kırık olduğu öne sürülen cesede yapılan röntgen taramasında kırığa rastlanmadı. Yapılan ön otopside, cesette herhangi bir yaralama veya ‘boğazı sıkılarak ölüm’ izi bulunmadı, tecavüzle ilgili bulguya rastlanmadı. Ölüm nedeni “foseptikte boğulma” olarak kayda geçti.

3 yıldır düşmedi de...

Günlerdir oğlunun sağ salim bulunmasını bekleyen anne Esma Balık, ‘Yandım. Yaktılar!’ diye sarılıyor gelen eşe dosta... Az önce İzmir Adli Tıp Kurumu’ndan bildirilen sonucu öğrenmişler, savcının da raporuna inanmak istemiyorlar.



Aile ve yakınları Umut’un kendi kendine o çukura düşmüş olabileceğine inanmıyor. Annesi ve dayısı “3 yıldır düşmüyor da şimdi mi düştü” diye soruyor.
Her şeyin aynı okulda üç ay önce yaşanan iki kız öğrencinin tecavüze uğraması olayının neden olduğunu öne süren acılı anne, ‘O olay yüzünden kameralar bozulmuş. Şimdi 4 tane güvenlik görevlisi alınmış. Akılları neredeydi? O zaman önlem alınsaydı benim oğlum şimdi yaşıyor olacaktı. Onun da üzerini kapatmaya çalıştılar. Kızın ailesine 70 bin TL verildi. Kız yurtta kaderine terk edildi. Benim de oğlum gitti’ diye yakarıyor.

Arkadaşlarının şüphesi

Umut’un dayısı Ömer Eğercioğlu da aynı okulda okumuş, o da kabullenmiyor Umut’un tek başına düşmüş olabileceğini. “9 gün bir çukurda kalan çocukta morarma olmaz mı? Yüzde yüz birisi oraya attı. Sanki bir gün önce düşmüş gibi bulundu” diyor.

Eşme’de Umut’un minik bedeninin, yatılı okuduğu okulun foseptik çukurunda günler sonra bulunmasının ardından soru işaretleri bitmiyor. Aileler çocuklarını okula göndermiyor, kimi kayıtlarını başka okula alıyor, kiminin de bu isteği reddediliyor. Çocuklar okuldan korkuyor.

Öte yandan Umut’un okuldan bazı arkadaşlarının ‘Okulda sürekli dayak vardı. Umut üç ay önce okulda olan tecavüz olayını da görmüştü. Bütün okul bunu konuşuyor’ iddiaları da akılları karıştırıyor.

Tecavüz skandalıyla gündeme gelmişti

Eşme YİBO’da geçen ocak ayında da bir skandal ortaya çıkmıştı. Eşme Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma kapsamında okuldaki bazı kız öğrencilerin ifadelerine başvurulmuş, evli olduğu öğrenilen Müdür Yardıcısı İ.K. ve temizlik görevlisi bekâr F.G. gözaltına alınmıştı. İ.K. ve F.G. sorgularının ardından, kız öğrencilerinden K.A. ve M.Ö.’yü cinsel ilişkiye zorladıkları iddiasıyla, çıkarıldıkları mahkemece ‘çocuğa cinsel istismar’ suçundan tutuklanmıştı. Ayrıca, Okul Müdürü Y.Z. ve 4 idareci de soruşturma kapsamında açığa alınmıştı. Kız öğrenciler K.A. ve M.Ö. de Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Uşak Çocuk Yuvası’na teslim edilmişti. Öte yandan, Müdür Yardımcısı İ.K.’nın cezaevine konulmasından bir süre sonra 70 bin TL kefalet ödeyerek, tutuksuz yargılanmak üzere serbest kaldığı öğrenildi.

TURAÇ TOP, TURAN GÜLTEKİN, YAVUZ KUŞDEMİR, BAHRİ KARATAŞ Uşak-İzmir DHA

3