Gündem Üniversite sınavı tarihleri açıklandı

Üniversite sınavı tarihleri açıklandı

Paylaş
Üniversite sınavı tarihleri açıklandı

ÖSYM Başkanı, üniversiteye giriş için belirlenen yeni sistemde birinci ve ikinci aşamaların tarihlerini duyurdu

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversiteye giriş için belirlenen yeni sistemde birinci aşama sınavın 11 Nisan'da, ikincisinin de Haziran'ın son haftası yapılacağını duyurdu. Prof. Dr. Yarımağan, çokça tartışılan katsayı farklarının ise en asgariye indirildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) daveti üzerine üniversite giriş sınavında 2010 yılında uygulanacak yeni sistem hakkında bilgiler vermek üzere Aydın'a gelen ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın katıldığı toplantı, içeriğinden çok yaşanan aksaklıklarla dikkati çekti. ADÜ Atatürk Kongre Merkezi Amfisi'nde öğretmen, öğrenci ve velilere seslenmesi beklenen Prof. Dr. Yarımağan, trafonun arızalanması yüzünden sunumunu kampus içerisindeki kafeteryada yapmak zorunda kaldı. Yaşanan aksaklıklar yüzünden ADÜ Rektörü Şükrü Boylu'nun üzgün hali dikkati çekerken, kafeterya alanının dar olması yüzünden bazı öğrenciler 1 saat geç başlayan toplantıda Prof. Dr. Yarımağan'ı bilardo masalarının üzerine oturarak dinledi. Basın mensupları da Prof. Dr. Yarımağan'ı kafeterya içindeki havuzdan takip etti.MD-BO

Haberin Devamı

2010 yılında uygulanacak yeni sınav sistemi hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Ünal Yarımağan, gündemden hiç düşmeyen katsayı konusuna da değindi. Prof. Dr. Yarımağan, şunları söyledi:

"Yanlış bir inanç var. Aslında öğrencinin alanı dışındaki yerleştirmeyi katsayı engellemiyor. Mevcut müfredat engelliyor. Tıpa girmek isteyen bir öğrencinin matematik alt yapısı kuvvetli olmalı. Meslek liselerinde okuyan öğrenciler bu gibi alanlar için gerekli müfredatı görmedikleri için sınavda soruları cevaplayamıyorlar. Yani katsayının eşit olması durumunda bile bu öğrencilerin alanları dışındaki bir bölüme girmeleri çok zor. Herkes her istediği bölüme girecek diye bir şey yok. 2010 yılında katsayı farkını da asgariye indirdik. Yeni sistemde öğrencilerin puanları alan içinde 0,15, alan dışında ise 0,13 ile çarpılacak. 2010'da alan içi alan dışı farkını çok azalttık. Zaten ilk bin öğrenci arasına girende alan içi alan dışı farkı gözetmeyeceğiz."

MD-BOSınav tarihleri ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunun Prof. Dr. Yarımağan, "Sınav tarihlerini birinci aşama için 11 Nisan, ikinci aşama için Haziran'ın son haftası olarak kararlaştırdık. Bunlar açıklanabilecek son tarihler. Eğer kararlar bir kere daha iptal edilirse sınavlar 2 veya 3 ay geriye atar. Bu durumda üniversitelerin eylül ayında açılamaması gibi büyük bir soruna yol açar. Öğrencilerimiz puan türlerini filan fazla kafalarına takmasınlar. Geçmiş sınavlandan içerik olarak bir fark görmedikleri müfredattan soru gelmeyecek. Sadece şekil değişikliği var" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, yeni sınav sisteminde toplam 5 dersin yer alacağını, her adayın istediği soruları yanıtlayacağını söyledi. 11 Nisan'da yapılacak sınava tüm adayların gireceğini ve taban puanın 140 olacağını, 140 puanı aşan adayların isteğe bağlı olarak ikinci aşama sınavına katılacağını aktaran Prof. Dr. Yarımağan, son aşamada ise sınavda 180 puanı geçen öğrencilerin lisans programlarını tercih edebileceğini kaydetti. Her yıl 40 sınavda 5 milyon kişiyi sınava tabi tuttuklarının altını çizen Prof. Dr. Yarımağan, yeni sınav sistemi için pek çok ülkedeki uygulamayı incelediklerinin vurguladı.

Ardından, öğrenci, öğretmen ve veliler, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan'a çeşitli sorular sorup yanıtlarını aldı.

Haberin Devamı

Hüsnü ALTINDİŞ / AYDIN DHA