Gündem Üniversitede slogana 15 ay hapis

Üniversitede slogana 15 ay hapis

Paylaş
Üniversitede slogana 15 ay hapis

Erdoğan'ı protesto etmekten yargılanan 18 öğrenci 1 yıl 3'er ay hapisle cezalandırıldı. Fransa'da ise Cumhubaşkanı'na hakaret 35 euro!

Türkiye’de özgürlük adına sürekli yasal değişiklikler yapılıyor ama İTÜ’nün 2008’deki eğitim yılı açılış töreninde Başbakan Erdoğan’ı protesto etmekten yargılanan 18 öğrenci 1 yıl 3’er ay hapisle cezalandırıldı. Erdoğan da törende özgür düşünceden söz etmişti

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) iki yıl önceki akademik yıl açılışına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı protesto eden 18 öğrenci, 1 yıl 3’er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, öğrencilere verilen cezanın ertelenmesine karar verdi. Öğrenciler 5 yıl içerisinde bir suç işlemezse verilen ceza ortadan kaldırılacak ve dava düşürülecek.

İTÜ’nün 2008’deki akademik yıl açılış töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılmıyla yapılmıştı. Töreninin yapıldığı sırada kampüste toplanan öğrenciler ellerinde, “AKP dışarı, üniversiteler bizimdir, liboşa, yobaza bırakmayız!”, “12 Eylül çocuğu doğum gününü başka yerde kutla!” şeklinde pankartlar eşliğinde sloganlar atarak törene katılan Başbakan Erdoğan’ı protesto etmişti.

Slogan atmışlardı

Bir süre sonra dağılan öğrenci grubu daha sonra tekrar toplanarak tekrar sloganlar atmaya başlamış ve basın açıklaması yapmıştı. Üniversite güvenliğinin “dağılın” uyarısını dikkate almayan öğrencilere polis ekipleri müdahale etmiş ve öğrenciler gözaltına alınmıştı.

Öğrenciler hakkında “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasasına Muhalefet Etmek” suçlamasıyla açılan dava ise 2 yıldır sürüyordu. Toplam 18 öğrencinin yargılandığı dava 5 Kasım’da sonuçlandı.

Sarıyer 3. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına sanık 18 öğrenciden sadece M.Ç katıldı. Duruşmada son sözü sorulan M.Ç suçlamaları kabul etmedi ve “Asıl amacım içeriye girmekti, ancak içeriye giremeyince dışarıda toplantının olduğu bölümde kaldım. Suçlamaları kabul etmiyorum, tesadüfen oradaydım” dedi.

Görüşü sorulan savcı, suçun sabit olduğunu iddia ederek. öğrencilerin cezalandırılmasını istedi.

5 yıl denetim var

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkları “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçundan 1’er yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırdı. Sanıkların “kişilik özellikleri, tutum ve davranışları gözetilerek” bu ceza 1 yıl 3’er aya indirildi. Mahkeme sanıklara 5 yıl denetim koyarak hükmün açıklanmasını geriye bıraktı. Eğer sanıklar 5 yıl içinde başka bir suç işlemezse haklarındaki ceza kaldırılacak ve dava düşürülecek.
Öğrencilerin avukatı Kazım Erkut Güzel ise karara karşı Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulunacaklarını söyledi.

Yaka paça götürülmüşlerdi

Erdoğan salonda konuşurken, dışarıda TKP ve İTÜ Öğrenci Kollektifi üyesi yaklaşık 70 kişilikgrup, “AKP üniversiteden dışarı”, “Üniversiteler siyasi iktidarın boyunduruğu altına sokulamaz”, “İTÜ medrese, rektörlük AKP şubesi değildir”, “Tayyip defol, üniversite bizimdir” sloganlarıyla protesto gösterisi yapmıştı. Polisin sert müdahalede bulunduğu öğrencilerden 18’i gözaltına alınmıştı.

Fransa cumhurbaşkanına hakaretin cezası 35 euro



Fransa öğrencilerin hükümete karşı en çok gösteri yaptığı ülkelerin başında geliyor. Öğrenciler neredeyse her yıl özellikle eğitim sistemini ilgilendiren konularda sokağa dökülüyor. Yüzbinlerce kişinin katıldığı bu gösterilerdeki kimseye karşı dava açılmıyor. Fransız yasaları devlet görevlilerine hakarete 6 aya kadar hapis ve 7 bin 500 euro’ya kadar tazminat öngörüyor. 1881 tarihli bir yasa cumhurbaşkanına hakarette 45 bin euro’ya kadar tazminat ödenebileceğini söylüyor.

Cumhurbaşkanlarının bu gerekçeyle mahkemeye gitmesi olağanüstü bir durum olarak görülürken, 2007’den beri iktidarda olan Nicolas Sarkozy bizzat dava açarak tepki çekti. Bunlardan biri Sarkozy’ye yüzüne karşı hakaret eden bir gence açıldı. Ne dediği açıklanmayan 21 yaşındaki genç hapis değil, 35 gün kamu hizmeti cezası aldı. Sarkozy’ye “Kapa çeneni ahmak” diye adama da 35 euro para cezası verildi.

BAŞBAKAN’IN KONUŞMASI

‘Üniversiteler özgür düşüncenin evi’ demişti

Başbakan Erdoğan, 12 Eylül 2008’de İTÜ’nün Ayağaza kampüsündeki eğitim ve öğretim yılı açılışına katılmıştı. Törende konuşan Erdoğan, öğrencilerin alınmadığı salonda “Sevgili öğrenciler” diye sözlerine başlamış, üniversitelerin eleştirel aklın ve özgür düşüncenin evi olması gerektiğini söyleyerek, şöyle devam etmişti:

“En özgür ve demokratik bir biçimde ifade edilebildiği, saygı gördüğü bir üniversite ortamında hiç kimse rahatsız olamaz, olmaya da hakkı yoktur. Bütün üniversitelerimizde birbirine saygı çerçevesinde, en aykırı fikirler dahi serbestçe yer bulabilmeli, tartışılabilmelidir. Yeter ki, hakaret içermesin. Bunu sadece öğrencilerimiz için söylemiyorum, bütün öğretim elemanlarımız da hiçbir kaygı endişe taşımadan görüşlerini ifade edebilir.
Eleştirme, inceleme, araştırma, sorgulama, tetkik etme, düşünce özgürlüğünün temelidir, özgürlük için düşüncenin gelişmesinin ön şartıdır. Üniversitelerin bu özgürlük ortamı sağlanmadığı takdirde tutucu bir ortama dönüşme riski de vardır. Bu riske üniversiteler tahammül edemez. Eleştirel aklı üniversitelerde hakim kılmak için sorumluluk ve yetki sahibi herkes üzerine düşeni yerine getirmelidir. Üniversiteler her türlü siyasi müdahaleden, devletin, hükümetin müdahalesinden kesinlikle uzak olmalıdır. Üniversitelerimiz olabildiğince bağımsız ve özerk işleyişe sahip olmalıdır. Aynı şekilde üniversitede zihinler de bağımsız olmalıdır. Üniversitenin her ferdi, öğrencisi, öğretim elemanı bu bağımsızlıktan kaynaklanan özgür düşünceyi serbestçe ifade edebilmelidir.”

2