Eğitim - Kariyer Üniversiteler 10 yıldan bu yana nalbant yetiştirmiyor

Üniversiteler 10 yıldan bu yana nalbant yetiştirmiyor

Paylaş
Üniversiteler 10 yıldan bu yana nalbant yetiştirmiyor

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Müdür Yardımcısı İbrahim Kurban, at için en önemli materyallerin başında nal geldiğini ve Türkiye'de 10 yıl önce nalbantlık bölümünün kapatılması üzerine bunu ders olarak verdiklerini söyledi

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Avcılar Kampüsü’nde Veteriner Fakültesi ile birlikte eğitim verilen yüksek okulda öğrencilere, günümüzde giderek yok olmaya başlayan nalbantlığın inceliklerini göstererek anlatan nalbant Faruk Karakaş at nallarının 1-1.5 ay içerisinde değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

EN ÖNEMLİ KURAL NALI AYAĞA UYDURMAK

Eski nalı kerpetenle tırnağı kırmadan ve zarar vermeden çıkarmak gerektiğini, fazlalıkları aldıktan sonra ön sümük olarak nitelendirdikleri bölümden, ortadaki çatal olarak nitelendirilen kesimi temizleyerek törpülemek gerektiğini ifade eden Faruk Karakaş, "En önemli kural; nalı ayağa uydurmak. Bunun için örste nalı döverek ayağa tam oturtmak, nalın düşmemesi için Ön sümük bölümünü açmak ve uygun mıh kullanarak bunları perçinlemek gerekir" dedi.

'NALBANTLIK ALAYLI OLARAK VERİLİYOR'

Kurban, bir at için yüz vücut güzelliğinin yanı sıra en önemli yönünün ayakları, ortopedileri olduğunu söyleyen Veteriner Fakültesi (MYO) Müdür Yardımcısı İbrahim Kurban sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atlar, sürat yapan hayvanlardır. Bu nedenle tırnak bakımı ve nallar büyük önem taşır. 10 yıl öncesine kadar nalbantlık eğitimini Veteriner Fakültesi MYO’da verebiliyorduk. YÖK kararı ile 10 yıl önce nalbantlık bölümü kaldırılarak atçılık ve at antrenörlüğü adı altında bir çatıda toplandı. Bu eğitim içerisinde uygulamayı ve teorik olarak nalbantlık eğitimini de gösteriyoruz. Nalbantlık şu anda alaylı olarak veriliyor. Sahada, 2008 yılı öncesinden mezun sertifikalı ve lisanslı nalbantlar var. Alaylı nalbantlar, sahada kendilerini geliştirebildikleri düzeyde geliştirebiliyor. Her atın kendisine göre bir konfigürasyonu ayak yapısı her ata nal çakmak gerekir. İskelet kas sistemi hem tendon sisteminin hayvanın konfigürasyonunun bilinmesi gerekir. Bunları at anatomisi, at fizyolojisi ortopedi ve nallama derslerinde anlatıyoruz. Koşan at için öncelik; bakıcı seyis ve ikinci sırada nallamadır. Ayağın açısını bozarsanız sakatlıklara neden olabilirsiniz"


Haberin Devamı