Eğitim - Kariyer ‘Üniversiteye geçiş süreci gerçek hayatın bir provası’

‘Üniversiteye geçiş süreci gerçek hayatın bir provası’

Paylaş
‘Üniversiteye geçiş süreci gerçek hayatın bir provası’

Öğrencinin iş hayatında yaşanacak zorlukların hafifletilmiş biçimini, üniversite yaşamında gördüğünü belirten Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, üniversiteye geçiş sürecinin gerçek hayatın bir provası olduğunu söyledi

Sevim Büyüktaş Demir / POSTA

Üniversiteye geçiş sürecinde öğrencilerin beklediği bir ortamla karşılaşmamasının çok doğal olduğunu söyleyen Altınbaş Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, başlangıçta akademik yaşamın zor gelebileceğine dikkat çekti.

İlk yıl yeniliklerle dolu

Üniversiteye girmenin, üniversitede okumaktan çok daha kolay olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aylin İlden Koçkar, “Lise, üniversiteye kıyasla çok daha kolaydır. Üniversitede öğrenciler her öğretim üyesinin o derste ne istediğini anlamalı ve beklentiye göre hazırlanmalı. Bu da belirli düzeyde bilişsel esneklik çalışma ve çaba gerektirir. Dolayısıyla, ilk yıl öğrenciler için akademik açıdan pek çok yeniliği beraberinde getirir” dedi. Öğrencinin kendi programını takip ederek, iyi çalışma alışkanlıkları geliştirmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Koçkar, öğrencinin, kendisi için en iyi yöntemi bulmasının önemine işaret etti.

Alışılan düzen değişecek

Üniversitede eğitim almanın pek çok çetrefilli yanı olabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Koçkar, “Hangi derslerin alınacak olduğu, kimlerle arkadaşlık edilebileceği ve nerelere gidileceği gibi konularda ikilem yaşanabilir. Alışılan yeme içme düzeni değişecek. İlk yıl abur cuburla beslenen öğrencilerin kilo aldığı sıklıkla görülür. Öğrencilerin giyim tarzı da lisedekinden farklı olacak, neticede üniversitede nasıl giyinileceğine dair yazılı kurallar yok. Gençler kimliklerinin bir parçası olarak giyim kuşam tarzlarında değişikliklere gidebilir” diye konuştu.

Yurt kolaylık sağlar

Aileden uzakta yaşamanın gencin ayakları üzerinde durabilmesini sağladığını söyleyen Koçkar, üniversiteye geçiş sürecinin gerçek hayatın bir provası olduğunu belirtti. Doç. Dr. Koçkar, iş hayatında yaşanacak zorlukların hafifletilmiş bir biçimini, üniversite yaşamının öğrenciye uygulamalı olarak gösterdiğini sözlerine ekledi. Daha önce tek başına yaşamamış bir gencin bir anda tek başına bir evi çekip çevirmesinin zor olabileceğine de değinen Koçkar, üniversiteye geçişte evle ilgili işlerle ilgilenmemek için, yurdun başlangıçta kolaylık sağlayacağını vurguladı.

Haberin Devamı