Gündem Üniversiteye girişte açık uçlu sorular

Üniversiteye girişte açık uçlu sorular

Paylaş
Üniversiteye girişte açık uçlu sorular

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversiteye girişte ikinci aşama sınavı LYS'de 3-5 yıl sonra açık uçlu sorular sormaya başlayacaklarını söyledi

Türkiye Özel Okullar Birliğince düzenlenen "Okulda Yenilenme" konulu sempozyuma katılan Yarımağan, "ÖSS’de Yeni Yapılanma" hakkında bir sunum yaptı. Konuşmasında, ÖSS sınavının tarihi hakkında bilgi veren Yarımağan, Türkiye’de yükseköğrenim ile ilgili önemli değişikliklerin olduğunu belirtti.

Sistemi iyileştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Yarımağan, "Bazıları, bizi sistemi çok değiştirdiğimiz konusunda eleştiriyor. Ben de cevap olarak onlara şunu söylüyorum: Ne aynı kaldı ki sınavlar aynı kalsın. 1974 yılından beri yediğimiz içtiğimizden tutun her şey değiştiği için doğal olarak sınav sistemi de değişti" dedi.

Yeni üniversiteye giriş sistemi hakkında bilgi veren Yarımağan, yapılan değişikliklerin amacını anlattı.

Her adayın, yalnız cevaplamak istediği testlerin yer aldığı sınavlara katılmasını, eşit koşullarda sınava girmeyi sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Yarımağan, soru sayılarını artırarak, ölçme ve değerlendirmenin geçerliliğini artırdıklarını, şans faktörünün rolünün azaltıldığını söyledi.

"ÇOKTAN SEÇMEYLE YAPAN SADECE TÜRKİYE"

"Tüm ölçme değerlendirme işlemlerini çoktan seçmeyle yapan tek ülke Türkiye kaldı" diyen Yarımağan, çoktan seçmeli sistemin tek seçenek olmaktan çıktığını, gelişmiş ülkelerin açık uçlu sorularla da ölçme değerlendirme yaptığını söyledi.

Açık uçlu soruların da sorulabileceği bir alt yapıyı oluşturmaya çalıştıklarını anlatan Yarımağan, şunları söyledi: "Alt yapının oluşturulması için aday sayısının azaltılması lazım.

Kabaca 500 bin rakamını amaç aldık. ’500 binin altına inince bunu yapabiliriz’ dedik. Bunu yapan ülkeler var, İngiltere liseyi bitirdiğinde öğrenci seçilen dersten sınava sokuyor, soruların tamamı açık uçlu.

Açık uçlu soru deyince tamamen serbest bir formatta değil, tamamen kısa sorular. Adaydan bir yorum yapmasını, sonuç bulmasını istiyorsunuz. Birinci sınavda aday sayısı çok olduğu için eski usulde yapılacak, açık uçlu soru sormayacağız."