Ferhan Kaya Poroy Ünlü doktora 3 soru...
HABERİ PAYLAŞ

Ünlü doktora 3 soru...

Mahallenin En Mutlu Bebeği’ ve ‘Mahallenin En Mutlu Çocuğu’ kitaplarıyla Amerika’nın en çok okunan çocuk doktoru Harvey Karp, gectiğimiz hafta İstanbul’daydı. Acıbadem Maslak Hastanesi’nde bir konferans veren Karp’a bebeklerle ilgili birkaç soru sordum. Madonna ve Michelle Pfeiffer gibi ünlülerin çocuklarının da doktoru olan Karp’la bu köşeye sığacak mini röportajımı sizlerle paylaşmak istedim.

Bebeğimizi ilk altı ayında sadece anne sütüyle besliyoruz. Daha sonra ek gıdalara geçebiliyoruz. Ama uzmanlar bu dönemde bile inek sütü verilmesini önermiyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Haberin Devamı

Bence de bir yaşına kadar bebeğe inek sütü verilmesi doğru değil. İnek sütü, inekler için iyidir. Bir ineğin ihtiyaçları ile bir bebeğinki tabii ki aynı değil. Örneğin anne sütünde inek sütüne oranla; daha az kalsiyum, daha az fosfor ve daha fazla demir var. Bağışıklık sisteminin gelişmesini sağlayan vitaminler ve birçok madde de sadece anne sütünde var.

Peki ya anne sütü yetersizse?

Yine de inek sütü vermeye bir yaşından sonra başlanmalı. Eğer bebek anne sütü emmeyi bir yaşından önce bırakırsa, ona mama vermek daha doğru. Çünkü tam olarak anne sütü olmasa da anne sütüne benzer formüller üretilerek yapılıyorlar. Altı aydan sonra ek gıdaya başlanması doğrudur evet ama bebek sütten ihtiyacının yüzde 80’ini alıyorsa ek gıdadan ancak 20’sini alabilir. Bu oran bebek büyüdükçe eşitleniyor. Bebek ancak bir yaşına geldiğinde yediği havucun ya da elmanın gerçek faydasını görebiliyor. Aslında düşünsenize; bebeğe ek gıda olarak verdiğiniz havuç ya da elma sizin kilo vermek için diyetinizde olan şeyler. Sütse bolca protein içeriyor... Birçok kişinin bebeğine ek gıda vermesinin nedeni aslında beslenmesini sağlamak... Ama hayır, verilen ek gıdalar bebeğin lezzeti keşfetmesini sağlayan oyuncaklar. İhtiyacı olanları sağlayansa anne sütü.

Ateşlenen bir bebeğe ilk olarak ne yapmamız gerekiyor?

Soğuk kompres uygulaması yapmak doğru mu yoksa ilaç desteği almak şart mı? Bebek ilk üç ayında ateşlenirse yapılacak ilk şey doktora gitmek. Çünkü bu gerçekten ciddi bir durum. 4-5 aylık olan bebeğe soğuk değil, serin bir kompres uygulaması yapılabilir. Ama genellikle ilaç kullanmadan ateşi düşürmek kolay olmuyor. Tabii burada önemli olan ateşli bebeğin tavrı: Ateşi olmasına rağmen bebek gülümsemeye devam ediyor ve huzursuzluk yapmıyorsa çok endişelenmeye gerek yok. Ama bebek çok fazla ağlıyor ya da çok fazla sakin davranıyorsa mutlaka doktora danışmak gerekiyor. Ama dediğim gibi, ilk üç ayda ne olursa olsun mutlaka doktor gitmek gerekiyor.

Haberin Devamı

Üşümek hastalığa neden olur mu? Yoksa bu bir mit mi?

“Aman çocuk üşüyüp hasta olacak!” diye büyüdük hepimiz... Evet, üşümek hastalıklara sebep olabiliyor. Ama bebeği gereğinden fazla sarıp sarmalamak ve fazla sıcakta tutmak bebeğin nefes almasını bile engelleyebilir. Yani çok daha tehlikeli. Bebeğin alnından ve boynundan terlediğini görüyorsanız, bu kesinlikle fazla sıcak olduğunu gösterir. Soğuk, burunda ve ağızda virüslerin gelişmesini sağlayacak bir ortam oluşturuyor. Virüsler soğukta daha rahat gelişiyorlar. Bu nedenle kışın daha fazla hasta oluyoruz. Yani soğuk, dolaylı yoldan hastalığa neden oluyor. Çünkü virüsler soğukta daha mutlular.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder