Huban Ayşem Ünlü fotoğrafçının 91'lik mankeni
HABERİ PAYLAŞ

Ünlü fotoğrafçının 91'lik mankeni

Fransızlar güzel kadınları sever... Ama şu aralar Paris’in en gözde kadını güzelliğiyle ön planda değil. Kendisi 91 yaşında bir babaanne: Frederika Goldberger ya da diğer adıyla ‘Mamika’. Wanted Paris sanat galerisinde 30 Kasım 2010 tarihine kadar, fotoğraf sanatçısı torunu Sacha Goldberger tarafından çekilen fotoğraflarından oluşan ‘Super Mamika’ isimli bir fotoğraf sergisi var. Sacha Goldberger 1968 doğumlu, 21 yaşından beri reklam sektöründe çalışıyor. 17 sene boyunca sektörün en iyi ajanslarında Renault, Lancome, Eurosport gibi markaların reklamlarını hazırladıktan sonra kendi ayakları üzerinde durmaya karar vermiş.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bağımsız çalışmaya başladığından beri yaptığı çalışmalar hem eğlenceli, hem ilginç, hem de romantik... 2003 yılında hayatının aşkı olduğunu düşündüğü kız arkadaşı için ‘Le Petit Livre De Je T’Aime’ (Seni Seviyorum’un el kitabı) adlı bir kitap çıkarmış. Kitapta sevgilisine olan aşkını ifade etmek için çektiği fotoğraflar, hazırladığı kolajlar, ve sonunda da evlenme teklifi varmış... Sacha ve sevgilisi evlenmemiş hatta bir sene sonra ayrılmışlar ama kitap tüm dünyada dört dilde yayımlanmış. Aslında ilişkilerinin sonunda ayrılmışlar diyerek geçiştirmemek lazım çünkü ayrılıkları da pek alışıldık olmamış... Sacha, kız arkadaşına ilişkilerinin bittiğini yine aynı türde hazırladığı başka bir kitap olan ‘Bye Bye Mon Amour’ (Hoşçakal Aşkım) aracılığıyla aktarmış.

2007 yılında çıkardığı ‘Made In Love’ (Aşktan yapılmıştır) isimli kitabında ise yeni doğmuş bebekleri cinsiyetlerine göre erkekse lahanalar, kızsa güller arasında fotoğraflamış. Erkeklere neden lahana? Onu kendisi de bilmiyor... Tamamen tesadüf eseri, bu kitabının tamamlanması ve basımı toplam 9 ay sürmüş! O projeden sonra Sacha babaannesi üzerine yoğunlaşmış...

İNTERNETTEN MEŞHUR OLMUŞ

Sacha’nın Mamika’sıyla yaptığı çalışmaların başlangıç noktası hızla gelişen teknoloji sayesinde herkesin fotoğrafçıya dönüşmüş olmasıymış... Sacha “Dijital fotoğraf makinesi, bilgisayarı, photoshop programı olan herkes fotoğrafçı. Dijital kamerası olanlar ise film yapımcısı. Amatör ve profesyonel arasındaki fark sadece çekimlerde değil, fotoğrafı çeken kişinin yaptığı kurguda olmalı. Ben de Mamika ile çektiğim fotoğraflarda benim farkımı ortaya koyan bir tat yakaladım” diyor. Ve Frederika ile yaptığı çekimleri şöyle anlatıyor: “4 yıldır Mamika üzerine çalışıyorum. Çılgın, komik ve açık sözlü bir babaanne... İlk başlarda internet sitemin tanıtımı için 88 yaşındaki babaannemin fotoğraflarını çekiyordum. Zamanla biz de kendimizi oyuna kaptırmaya başladık...

Haberin Devamı

Yeri geliyor Mamika bir moda mankeni oluyor, başka karede motoruna tersten binen bir motorsikletçi, bir tavuğun en yakın arkadaşı, silahını ATM makinesine doğrultup para çalmaya çalışan bir soyguncu, köpeğini ütüleyen bir ev hanımı veya bir süper kahraman... Bu fotoğrafları çekerken Mamika’yı yönlendirmeme hiç gerek kalmıyordu. Mesela ben ondan bir şeyleri ütüler gibi yapmasını istediğimde kendisi içeriye gitti ve bana köpeğini getirdi. İnternette Myspace adlı sitede fotoğrafları yayınlamaya başladığımda iş çığrından çıktı. Çok kısa bir süre içerisinde Mamika’nın hayranları oluştu. Tebrikler, mesajlar yağmaya, Mamika meşhur olmaya başladı. Sonra bu fotoğraflardan bir sergi açtık ve bir de kitap hazırladık.”

Haberin Devamı

Sacha ve Frederika yaptıkları çalışmalarda hiç zıtlaşmıyorlarmış. Zaten Frederika’ya hiçbir güç istemediği pozu verdiremezmiş. Şimdiye kadar pazarlık ettikleri tek konu Frederika’nın şişme kadın ile iskambil oynadığı senaryo olmuş.

Sacha diyor ki; “Mamika ile şişme bebek konusunda anlaşmıştık. Prodüksiyon hazırlandı, bebek geldi şişirildi. Mamika bebeği görünce ‘Böyle bir şey geleceğini düşünmemiştim, ben bununla aynı karede yer almam’ dedi. Azıcık rica, birazcık da ısrar sonucu kabul ettirdik.” O fotoğrafları çekmişler ama Frederika’nın yüz ifadesinden oyun arkadaşını pek sevmediği kolayca anlaşılıyor.

“MAMİKA SABAHA KADAR TETRİS OYNUYOR”

İnanılır gibi değil ama Frederika aynı zamanda Sacha’nın menajeri! Ve reklam yüzü... Herkes yaşı ilerlemiş olduğu için bunun imkansız olduğunu düşünüyor. Hatta Frederika’nın bilgisayar kullanamadığını, MySpace sayfasını kontrol etmediğini düşünenler var... Hepsi de yanılıyor. Frederika’nın MySpace sayfasında yaklaşık 2 buçuk milyon hayranı var. Sacha babaannesine bilgisayar kullanmayı öğretmiş. Mesajlarına bakıyor, sayfasına yazılar yazıyor, hatta bilgisayarda oyunlar oynuyor! Favori oyunu tetris ve savaş oyunları.

Frederika’nın video oyunlarına yoğun ilgisi var. Gece yarısına, hatta sabah 2’ye kadar bilgisayar başından kalkmadığı oluyormuş. Frederika böylesine komik bir yapıya sahip olduğu için torununun internet sitesinde (http://www.sachabada.com) Mamika videoları da var. Görüntülerde Frederika Sacha’nın işlerini tanıtıyor, yaptığı çekimler hakkında konuşuyor ve Sacha’ya ulaşmak için gereken iletişim bilgilerini veriyor.

Bu videolar da kısa zaman içerisinde beğenilip izleyiciler arasında paylaşılmaya başlamış. İkili televizyon kanallarından teklifler alıyormuş. Yakın planlarında bu videoları daha uzun ve kapsamlı olarak seri haline getirmek var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder