Kültür - Sanat Ünlü Hırvat Piyanist Ivo Pogorelich İstanbul'daydı
Paylaş
Ünlü Hırvat Piyanist Ivo Pogorelich İstanbul'daydı

Geçtiğimiz hafta açılan “Mersad Berber: Bir Bosna Alegorisi” sergisini gezen dünyaca ünlü piyanist, portresinin yer aldığı eserle birlikte poz verdi

Pera Müzesi açtığı önemli sergilerde, dünyaca ünlü misafirleri ağırlamaya devam ediyor. Müzenin son konuğu, sıradışı piyano yorumu ile “Piyanonun Şairi” olarak anılan Ivo Pogorelich oldu. Bosna-Hersek sanatının 20. yüzyılın ikinci yarısındaki en önemli temsilcilerinden olan Mersad Berber sergisini gezen Pogorelich, kendisine ithaf edilen ve portresinin yer aldığı “Saraybosna Günlükleri II / Chronicle on Sarajevo II” adlı eseri de inceledi ve sergiye dair hayranlığını dile getirdi.

Pera Müzesi’nde 7 Mayıs’a kadar ziyarete açık olan sergi, Mersad Berber’in (1940-2012) ifade gücü ve yeteneğini yansıtan, onu çağdaş Avrupa ve dünya sanatının bir parçası kılan eserlerini bir araya getiriyor. Sergide sanatçının Velázquez, Ingres, Klimt gibi sanatçıların yanı sıra Yugoslav ressamlar Bukovac ve Jurkić ile kurduğu diyaloğun izleri görünür kılınırken, Bosna’nın masalsı manzaralarına yaptığı seyahatlerin etkisindeki derin, mat beyazlardan Srebrenitsa’nın karanlık, korkunç çukurlarına kadar geniş yelpazedeki eserleri ön plana çıkıyor. Büyük boyutlu ve karışık teknikler kullandığı eserleriyle tanınan Mersad Berber’in Avrupalı usta sanatçılardan ilham alan eserleri, özgün temaları ve yenilikçi kompozisyon anlayışıyla diğerlerinden farklılaşıyor.

Haberin Devamı