Spor Unutulmayan 11 gol

Unutulmayan 11 gol

Paylaş
Unutulmayan 11 gol

Dünya kupaları tarihinde hafızalarda yer eden en iyi 11 gol şöyle...

Igor Belanov (SSCB - Belçika)
1986’nın sürpriz Altın Top sahibi Belanov, Belçika’ya karşı oynanan ve 4-3 SSCB’nin üstünlüğüyle sona eren ikinci tur maçında "hat trick" yaparak, dünya kupaları tarihinde bir maçta 3 gol atan futbolculardan biri oldu.

Belanov, bu maçta, Aleksandr Zavarov’un pasıyla aldığı topu, ceza sahasının dışında ilerledikten sonra çaprazdan sert bir şutla kalecinin uzanamayacağı köşeye gönderdi ve hafızalardan silinmeyecek bir gole imza attı.

Arie Haan (Hollanda - İtalya)
Hollandalı futbolcu Arie Haan, 1978 Dünya Kupası ikinci tur maçında karşılaştıkları İtalya’ya yaklaşık 35 metreden attığı muhteşem golle takımının 2-1 üstün gelmesini sağladı.

Haan, orta sahada buluştuğu topu kısa bir mesafe ilerledikten sonra sert bir vuruşla Dino Zoff’un koruduğu kaleye gönderdi ve topun yan direğe çarparak ağlarla buluşmasıyla Haan, ismini Hollanda futbol tarihine altın harflerle yazdırmış oldu.

Archie Gemmill (İskoçya - Hollanda)
İskoç futbolcu Archie Gemmill, 1978 Dünya Kupası ilk turunda Hollanda’ya attığı golle hem takımının önemli bir galibiyet almasını sağladı, hem de goldeki hüneriyle hafızalardaki yer etti.

Topla ceza sahası çizgisinde buluşan ve rakip takımdan 3 oyuncuyu geçerek kaleciyle karşı karşıya kalan Gemmill, topu düzgün bir vuruşla kalecinin altından ağlara gönderdi.

Dennis Bergkamp (Hollanda - Arjantin)
1998’deki çeyrek final maçında, tüm dünyaya, üstelik Arjantin karşısında iki pasla nasıl sonuca gidilebileceğini gösteren Hollanda, 89. dakikada gelen bu golle yarı final biletini aldı.

Frank de Boer’in savunmadan çıkarttığı topla 60 metre uzakta, ceza sahasının içinde buluşan Bergkamp, mükemmel şekilde kontrol ettiği topu, savunma oyuncusu geçerek sağ ayağının dışıyla uzak direğin üst köşesine çaprazdan gönderdi ve tüm Hollanda’yı ayağa kaldıran isim oldu.

Josimar (Brezilya - Kuzey İrlanda)
1986 Dünya Kupası’na çeyrek finalde veda eden Brezilya, İrlanda’yı 3-0 yendiği grup maçında Josimar ile hafızalardan silinmeyecek bir gol attı.

İrlanda ceza sahasının dışında top çeviren Brezilya takımı, kaleye yaklaşık 20 metre uzaklıkta topla buluşturduğu Josimar’ın sağ çaprazdan sert bir şekilde kaleye gönderdiği topla 2. golünü kazandı ve Josimar kariyerinin en güzel golünü dünya kupasında atmış oldu.

Said El-Owairan (Suudi Arabistan - Belçika)
Arapların Maradona’sı El Owairan, Belçika ile 1994 Dünya Kupası’nda oynanan grup maçında lakabına yakışır bir gole imza attı.

El Owairan, kendi sahasında buluştuğu topla tüm Belçika savunmasını geçerek rakip ceza sahasının içine girdi ve son vuruşunu da düzgün yaparak ülkesinin gruptan çıkmasını sağladı.

Roberto Baggio (İtalya - Çekoslavakya)
Roberto Baggio, 1990’daki Dünya Kupası’nda, Çekoslavakya ile yapılan grup maçında attığı golle, kendisine yönelik tüm övgüleri hak ettiğini kanıtladı.

Orta sahaya yakın bir bölgeden aldığı topla bütün halinde hareket ederek savunma oyuncularını geçen ve ceza sahasına kadar ilerleyen Baggio, akıllı bir vuruşla sonuca ulaşarak 2-0’lık galibiyette büyük rol oynamıştı.

Esteban Cambiasso (Arjantin - Sırbistan-Karadağ)
İtalya, 2006 Dünya Kupası grup maçında Sırbistan-Karadağ’a attığı golle, futbolun bir takım oyunu olduğunu tam manasıyla kanıtladı.

6-0 üstünlüğüyle biten maçta, Sırbistan-Karadağ ile kedinin fareyle oynaması gibi oynayan ve rakibine göz açtırmayan Arjantin, 24 pas yaparak Cambiasso’yu ceza sahasının içinde buluşturdu ve usta futbolcu, güzel bir vuruşla topu ağlara göndererek güzel oyunu golle sonuçlandırdı.

Pele (Brezilya - İsveç)
Futbolun efsane ismi Pele, 6 golle tamamladığı 1958 Dünya Kupası’ndaki en güzel golünü final maçında İsveç’e attı.

1958’de henüz 17 yaşında olan Pele, ceza sahasının içinde buluştuğu topu rakibinin üstünden aşırtarak kendisine boşluk buldu ve düzgün bir vuruşla sonuca ulaşarak yeteneğini tüm dünyaya kanıtladı.

Diego Maradona (Arjantin - İngiltere)
1986 Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere ile oynanan ve 2-1 Arjantin’in üstünlüğüyle sona eren maçta tam anlamıyla tek başına sonuca ulaşan Maradona, ilk golü eliyle attı ve sonra yaptığı yorumda, bunun "Tanrı’nın eli" olduğunu söyledi.

Maradona, attığı ikinci golde ise Tanrı’nın kendisine lütfettiği yeteneği sahaya yansıttı.

Kaleci de dahil olmak üzere İngiliz milli takımının yarısını çalımlayarak topu ağlara gönderen Maradona, Arjantin’in, Falkland Adaları nedeniyle husumet yaşadığı İngiltere’yi yenmesini sağlayarak ülkesine anlamlı bir hediye vermiş oldu.

Carlos Alberto (Brezilya - İtalya)
Carlos Alberto, 1970 Dünya Kupası’nın finalinde İtalya’ya attığı golle takımını zafere taşıyan isimlerden biri oldu.

Brezilya’nın belkide en iyi 11’ine sahip olduğu 70’li yıllardaki kadrosunda yer alan Alberto, Pele’nin pasında topla ceza sahasında buluşarak net bir vuruşla takımının galibiyetini garantiledi ve mükemmel golüyle, 4-1 Brezilya’nın üstünlüğüyle sona eren final maçına damgasını vurdu.

4

Haberin Devamı