Eğitim - Kariyer İşte URAP'dan üniversite alan sıralaması

İşte URAP'dan üniversite alan sıralaması

Paylaş
İşte URAP'dan üniversite alan sıralaması

ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde çalışmalarını sürdüren ‘URAP Araştırma Laboratuvarı’nın yayınladığı ‘Alanlara Göre En İyi Üniversiteler Sıralaması 2018'de 61 alanın 29’unda Türk üniversiteleri yer aldı. ABD en iyi performansa sahip ülke olurken Harvard 15 alanda birinci oldu

ODTÜ Enformatik Enstitüsü URAP Laboratuvarı’nın, üniversitelerin güçlü ve geliştirmeye açık yönlerine dikkati çekmek için hazırladığı 2017-2018 alan sıralamasında, dünyadaki en iyi üniversiteler 61 farklı alana göre listelendi. URAP’ın 61 bilim alanını kapsayan sıralamasında bu yıl, 61 alanın 24’ünde ABD üniversiteleri dünya birincisi oldu. Çin 13, Hollanda 8, İngiltere 7, Singapur 4 ve Brezilya 2 alanda birinci olurken, Kanada, Malezya ile Hong Kong birer alanda ipi göğüsledi.

Haberin Devamı

HARVARD ZİRVEDE

Listede, tüm alanların 15’inde birinci olan Harvard Üniversitesi dünya liderliğini sürdürdü. Harvard’ı 6 alanda birinciliği elde eden Çin’den Tsinghua Üniversitesi izledi. İngiltere’den Oxford Üniversitesi 5 alanda dünyanın en iyisiyken, Hollanda’dan Amsterdam Üniversitesi ve Singapur’dan Nanyang Teknoloji Üniversitesi 4’er alanda ilk sıraya yerleşti.

TIPTA EN İYİ DERECE HACETTEPE’DEN

61 alanın 29’unda 41 Türk üniversitesi temsil edildi. Türk üniversitesinin en fazla sayıda yer aldığı alanlar tıp ve mühendislik alanları oldu. Türkiye’den 27 üniversite tıp ve sağlık bilimleri alanında, 25 üniversite mühendislik alanında sıralamaya girme başarısı gösterdi. Tıp ve sağlık bilimleri alanında en iyi dereceyi 299’uncu sıradan listeye giren Hacettepe Üniversitesi aldı. Hacettepe’yi 301’incilikle İstanbul ve 495’incilikle Ankara takip etti.

Haberin Devamı

MÜHENDİSLİKTE İTÜ İLK SIRADA

Mühendislik alanında da en iyi dereceyi 264’üncü sıradan listeye giren İTÜ aldı. ODTÜ 340; Yıldız Teknik ise 461’inci oldu.

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ ETKİ DEĞERİ YÜKSEK DERGİLERE YÖNELMELİ

Prof. Dr. Ural Akbulut (URAP Başkanı): Bu yılın alan sıralamasında ABD, İngiltere, Avustralya ve Hollanda 61 alanın tümünde en az bir üniversitesi yer alan dünyanın en başarılı ülkeleri oldu. Belçika ve İsviçre 60 alanda, Almanya ve Kanada ise 59 alanda en az bir üniversiteye sahip. Türkiye’nin ise 61 alan sıralamasından 29’unda en az bir üniversitesi yer aldı. Atıf sayılarını artırmak için akademisyenlerin etki değeri yüksek dergilere yönelmeleri sağlanabilirse üniversitelerimiz dünya sıralamalarında hızla yükselecek.

Üniversitelerimizin altyapısı, yetenekli öğrencilerinin sayısı, akademisyenlerimizin saygınlığı ve sayıları çoğu ülkeden daha iyi durumda. Üniversite yöneticilerimizin dünyanın en saygın dergilerinde makale yayınlayan ve dünyanın önde gelen üniversitelerindeki bilim insanlarıyla ortak araştırmalar yapan akademisyenleri desteklemeleri çok yararlı oluyor. Yöneticilerin başarılı akademisyenleri motive etmeleri, üretken akademisyen sayısının artmasını sağlıyor. Bunu başaran üniversitelerimiz sıralamalarda yükseliyor.

AA