Ekonomi Üreticiden tüketiciye yüzde 297 artış

Üreticiden tüketiciye yüzde 297 artış

Paylaş
Üreticiden tüketiciye yüzde 297 artış

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üretici fiyatları ile market fiyatları arasında yüzde 297 oranına varan değişimler olduğunu söyledi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, gıda fiyatları, aylık fiyat değişimleri konusunda yazılı açıklama yaptı.

Açıklamasında, Mart ayı itibarıyla üretici ve market arasındaki fiyat farkının, yaş sebze ve meyvede yüzde 297,3’lere, baklagillerde yüzde 248,3’lere, pirinçte yüzde 170,2’ye, kurutulmuş ürünlerde yüzde 213,3’lere, hayvansal ürünlerde yüzde 159,8’lere çıktığını kaydeden Bayraktar, fiyat farkının yüksek olduğu ürünlerde yüzde 297,3 ile ıspanak, yüzde 291,2 ile elma, yüzde 279,8 ile armut, yüzde 277,5 ile domatesin ilk sıralarda olduğunu belirtti.

Üretici fiyatlarında artış görülen ürünlerden patlıcan, sivri biber, domates ve salatalıkta bu mevsimdeki arzın örtü altı üretimden sağlandığını hatırlatan Bayraktar, bu ürünlerde görülen fiyat artışında, Mart ayındaki düşük hava sıcaklıkları nedeniyle arzda meydana gelen daralmanın yanı sıra, devam eden ihracatın etkili olduğunu ifade etti.

Kayısı ve fındıkta meydana gelen fiyat artışında ise yaşanan don olayının etkili olduğunu belirten Bayraktar, yaşanan don olayı nedeniyle gelecek sezon rekoltenin düşük olacağı beklentisinin kayısı ve fındık fiyatının yükselmesine yol açtığına işaret etti.

Bayraktar, soğanda görülen fiyat artışında üretimin geçen yıla göre gerilemesinin yanı sıra pazarlama sezonunun sonuna yaklaşılması nedeniyle soğan stoklarının azalmasının etkili olduğunu kaydetti.

Sütte üretici fiyatı değişmezken market fiyatının arttığını belirten Bayraktar, dana etinde ise geçen aylardaki seyrin devam ettiğini, arzdaki daralmaya bağlı olarak üretici ve tüketici fiyatlarının artış gösterdiğini ifade etti.

Haberin Devamı