Ekonomi Üretim kriz öncesine döndü

Üretim kriz öncesine döndü

Paylaş
Üretim kriz öncesine döndü

Türkiye sanayisinde üretim artışı, yavaşlasa da devam ediyor. Sanayi üretim endeksi, haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.2 artarak 120.6'ya yükseldi

Son iki yılın en yükseği

Haberin Devamı

Büyümenin önemli bileşenlerinden sanayi üretiminin, haziranda son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ancak üretimdeki artış hızının yavaşladığı belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretimi haziranda, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10.2 artarak 120.6 seviyesine yükseldi. Endeks, 120 puanın üzerini en son Temmuz 2008’de görmüştü. Sanayide iki yılın zirvesine çıkan endeks değeri, kriz öncesi üretim değerlerine geri dönülmüş olduğunu ortaya koydu.

Artış hızı yavaşladı

Bununla birlikte, üretim artışının ivmesi yavaşladı. Sanayi üretimi krizin ardından, Aralık 2009’dan itibaren yeniden yükseliş görmeye başlamıştı. Yüzde 25.3’le başlayan üretim artış hızı, izleyen aylarda sırasıyla yüzde 12.3, 18, 21.2, 17.3 ve 15.5’i gördü.

Haberin Devamı

Haziranda ise artış hızı yüzde 10.2’de kaldı. Alt sektörler incelendiğinde ise madencilik ve taş ocakçılığı sektörü yüzde 6.1, imalat sanayi sektörü yüzde 10.6, elektrik, gaz ve su sektörü yüzde 8.2 üretim artışı yaşadı.

Takvim etkisi önemli

Sanayi üretimi Mayıs 2010’a göre yüzde 2.2 artmış oldu. Ancak hem takvim hem de mevsim etkilerinden arındırılmış endeks, üretimde aylık olarak yüzde 2.1 düşüşe işaret etti. İmalat sanayisi grubunun alt kollarına bakıldığında, haziranda, bir önceki yılın aynı ayına göre en büyük üretim artışı yüzde 39.3 ile başka yerde sınıflandırılmayan elektrikli makine imalatında yaşandı. Bunu yüzde 26 ile motorlu kara taşıtları imalatı, yüzde 20 ile tıbbi aletler ve saat imalatı izledi.

5 sektör geriledi

Sanayinin 5 sektöründe üretim haziranda geriledi. Üretimi en çok düşen sektör yüzde 57.7 azalışla büro makineleri ve bilgisayar imalatı oldu. Bunu yüzde 13.1 düşen tütün ürünleri imalatı izledi. Metal cevheri madenciliğinde yüzde 1.2, kömür madenciliğinde yüzde 0.3, radyo TV haberleşme teçhizatı ve cihazları imalatında yüzde 3.3 üretim azalması yaşandı. Bu arada üretim dayanıklı tüketim mallarında yüzde 5.2, dayanıksız tüketim mallarında yüzde 2.6, sermaye malında yüzde 21.1 arttı.

Büyüme devam ediyor

Haberin Devamı

Sanayi Bakanı Nihat Ergün, “Ekonomimizin öncü göstergeleri, iktisadi faaliyetteki toparlanmanın yılın ikinci üç ayında da devam edeceğine, ilk üç ay kadar olmasa da yüksek oranlı bir büyüme yaşanacağına işaret etmektedir” dedi. Ergün, son dönemde ihracat artışındaki yavaşlamaya paralel olarak, sanayi üretimindeki toparlanmanın özellikle iç talebe yönelik sektörlerde yoğunlaştığının tespit edildiğini bildirdi. Ergün, mevsimsel etkilerden arındırılmış endeksteki yavaşlamayı endişe verici bulmadığını kaydetti.

İSO: ‘Mücadeleye destek istiyoruz’

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, “Haziran rakamlarıyla birlikte, ilk altı ayda sanayide yüzde 15.6’lık bir üretim artışı görülmüş oldu. 2009’un ilk altı ayında sanayi üretimi yüzde 18.6 oranında küçülmüştü. Dolayısıyla, kayıpları henüz tam olarak telafi edebilmiş değiliz” dedi. Yılın ikinci yarısında ihracatta sıkıntılı bir döneme girildiğini hatırlatan Tanıl Küçük, değerlendirmesine şöyle devam etti: “Sanayicimizin üretimini artırma mücadelesi, yılın ikinci yarısında da devam edecektir. Beklentimiz, üretim artışını sürdürmek üzere sanayimizin mücadelesine destek verilmesidir.”

Haberin Devamı