Ekonomi Üretim moral verdi

Üretim moral verdi

Paylaş
Üretim moral verdi

Büyümenin öncü göstergesi sanayi üretimi kriz başladığından bu yana ilk kez bir önceki yıla göre yükseldi

YÜZDE 6.5 ARTTI

Haberin Devamı

Milli gelirin önemli bileşenlerinden sanayi üretimi, krizin hissedilmeye başlandığı Ağustos 2008’den bu yana ilk kez bir önceki yıla göre artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ekimde sanayi üretiminin, geçen yılın ekim ayına göre yüzde 6.5, bir önceki aya göre yüzde 13.7 arttığını açıkladı. Sanayi üretimindeki daralma bu yıl şubat ayında yüzde 23.8’e kadar çıkmıştı.

TATİL ETKİSİ VAR

Sanayi üretimindeki canlanma, yılın son üç ayında büyüme rakamının daha iyi geleceğini göstererek moral verdi. Ancak ekonomistler üretim artışında, geçen yıl ekimde bayram tatilinin 9 gün olmasının etkisi olduğunu hatırlattılar. Geçen yıl Şeker Bayramı tatili, ekim ayının 3 iş gününü kaplamıştı. Yıllık değişime etki eden bir başka faktör de geçen yıl ekimde üretimin zaten düşük çıkması oldu.

Haberin Devamı

ŞEKER DİKKAT ÇEKTİ

Uzmanlar, sanayi üretiminin yüksek çıkmasında, ihracata ve mevsimsel etkiye de dikkat çektiler. Örneğin, gıda üretiminde eylül ayına göre yüzde 56 artış görüldü. Bu artış, mevsimsel olarak şeker üretiminin ekimde yükselmesinden kaynaklandı. Sektörler ekimde yaz rehavetinden de kurtuldu. Ayrıca ekim, ihracatın uzun bir aradan sonra ilk kez artış göstererek, yüzde 3.9 yükseldiği ay oldu.

TEŞVİĞİN İZİ SİLİNDİ

Ana sanayi gruplarından sermaye malı imalatında bir ara yüzde 45’e ulaşan daralma hız keserek yüzde 3’e düştü. Üretim yıllık bazda aramalında yüzde 11, dayanıklı tüketim malında yüzde 7, dayanıksız tüketim malında yüzde 8.1, enerjide yüzde 1.9 arttı. Çamaşır makinesi buzdolabı gibi dayanıklı malların üretimi eylülde yüzde 10.3 artmıştı. Bu da bu alanda vergi teşviğinin izlerinin silinmeye başladığını gösterdi.