Artun Ünsal Urla Tabaklar
HABERİ PAYLAŞ

Urla Tabaklar

İzmir-Urla’nın iskelesi balık lokantalarıyla ünlüdür. Seçenek çok olunca, insanın aklı karışıyor. Urla’ya yerleşen İstanbullu dostum Dr. Mahmut Tolon, Tabaklar’a göz atmamızı önerdi. Gittik, pişman olmadık.
Salonları ferah, çocuklar için oyun odası var. Önünde ‘denize sıfır’ bir teras. Masalarda muşamba örtüler ama salaş bir yer değil. Garsonların kulaklarında telsizler, siparişler anında mutfağa iletiliyor, hazır olunca da masaya getiriliyor. İşin asıl hoş yanı, Doğan Sarsu’nun yerinde balık fiyatlarının çevredekilere oranla hesaplı olması: Bilumum mezeler 4-5 TL. Hardalotu, patlıcan söğürme ve kırmızı pancar gerçekten nefis!

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kalamar tava yumuşacık, porsiyonu çok cömert. Garsonumuz Fahrettin Erol’un güler yüzlü ve titiz servisine de bravo! Sonuçta içkisiyle, mezesiyle, balığıyla adam başı ortalama 45-50 TL’yi aşmaz. Teşekkürler!
M. Kemal Bulvarı İskele Urla-İzmir Tel: 0232 752 14 14

Urla Tabaklar

FARK-ET-MEZ

Farklı et ve mezeler... Erdal Kılıç’ın Armutlu’daki bu ilginç mekanı açılalı çok olmadı. Hoş bir dekor, özenli mönü, sevgi ve keyif... Kısacası, ‘fark-edi-li-yor!’ Nitekim, başlangıçlar ilginç: Susamlı enginar parçacıkları, filizlendirilmiş mercimek salatası, kuş üzümü ve çam fıstıklı karamelize arpacık soğanı, anasonlu pancar turşusu, bademli ve zencefilli ekşi elma... Listede İtalyan tarzı ancak farklı lezzette soslarla makarnalar da var. Şarküteri tabağı ise, sosis, sucuk, salam, füme et ve hindi dilimlerinden oluşuyor. Üzerine sızma zeytinyağı ve limon suyu damlatılmış incecik ‘bresaola’ tarzı tuzlu eti şahane! Lezzetli ekmekler de buranın üretimi.

Bonfile mükemmel

Sıra geldi ana yemeğe. Dilimlenmiş füme angus antrikotu; karamelize soğan, havuç, kırmızı biberle birlikte servis ediliyor. Fena değil. Tadımlık istediğim bol karabiberli bonfile ise mükemmel! Kakao yağıyla çevrilmiş; içi pembe, dışı çıtır. Yerim kalmadı ama kireçli kabak tatlısı dilimleri arasında kremayla hazırlanan tatlı da güzel olmalı. Fark-Et-Mez’de etleri dinlendirmek için klasik ‘tuzlama’ yöntemi uygulanıyor. Fransız charolais, limousine, İsviçre simmenthal ve İskoç angus gibi cüsseli ve kaliteli ithal kasaplık düvelerin etini tercih eden Erdal Kılıç ayrıca kiraz, elma, meşe, çam, akçaağaç çalısı, Amerikan cevizi gibi odunların dumanından ‘füme’ etin yanı sıra, hindi, Çin ördeği ve somon balığı da üretiyor.

Haberin Devamı

Özel yemekler de var

Etlerin dışında, her cumartesi özel yemekler sunuluyor. Bu hafta Belçika usulü midye, bir başka hafta İspanyol usulü ‘paella’... Şarap listesi zengin, fiyatlar makul. Kokteyller de hesaplı. Adam başı ortalama 50 TL’ye çıkılıyor. İçki alınırsa kişi başı 100 TL gibi. Erdal Kılıç’ın yemeği bir aşk gibi yaşadığına siz de tanık olacaksınız.
Bir uğrayın derim. Atatürk Cad. No:6 Fatih Sultan Mehmet Mah. Armutlu-İstanbul Tel: 0212 229 12 72

Urla Tabaklar

Seferihisar’ın ‘Sefertası’

Sahildeki Sığacık Kalesi’nin civarı sakin ama itiraf edeyim dünyadaki ‘Yavaş Şehir’ler (Citta Slow) ailesine kabul edilen Seferihisar’da başta biraz düş kırıklığı yaşadım. Bayağı bir trafik vardı. Tarihi binaların restorasyonu ise sürüyor. Yine de, Seferihisar yerel sivil girişimler açısından gerçekten şanslı. Misal, karnınız mı acıktı, gelin Sefertası’na; cumartesi, pazar hariç haftanın 5 günü saat 12-17 arası hizmetinizde. ‘Kuru fasulye, tavuklu pilav, cacık ve şekerpare’, bugünkü tabldot böyle. Dört kap yemek, sadece 6 TL! Hıdırlık Kalkınma Kooperatifi’nin işlettiği Sefertası kâr amaçlı bir yer değil. Bir tek aşçıbaşısı var kadrolu, ona gönüllü ev hanımları yardım ediyor. Servis de İlhan Odabaşı gibi belediye görevlilerince yapılıyor. Başta ‘kuru’ olmak üzere, yediklerimin lezzeti nefis. Fiks mönü dışında her gün ayrıca yapılan iki yöresel yemeği de deneyebilirsiniz. Bu gittiğimde örneğin, nohutlu Seferihisar mantısı ve ufalanmış ekmek ve kıyma harçlı ‘ekmek dolması’ vardı. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmüş nohutlu mantı şahane! Yöresel kireçli kabak tatlısı da çok hoş. Yolunuz Seferihisar’a düşerse ‘Sefertası’na bir göz atın.
Hıdırlık Mah. Cumhuriyet Cad. No:1 Seferihisarİzmir / İrtibat için Vedat İşler: 0535 275 20 15

Haberin Devamı

Urla Tabaklar

Sıradaki haber yükleniyor...
holder