Ekonomi Uruguay'dan 3 bin yeni angus geldi

Uruguay'dan 3 bin yeni angus geldi

Paylaş
Uruguay'dan 3 bin yeni angus geldi

Konya Şeker A.Ş. tarafından ithal edilen 3 bin Angus cinsi damızlık düveler, Konya'nın Çumra ilçesindeki besi çiftliğine getirildi.

AB Holding ve Konya Şeker A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, gazetecilere yaptığı açıklamada, Uruguay’dan ithal edilerek gemiyle Mersin Limanı’na getirilen ve oradan tırlarla çiftliğe nakledilen Angus cinsi damızlık düvelerin, "Murray Grey", "Hereford" ve "Aberdeen Angus" cinsi olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Konuk, Konya’nın Çumra ilçesi Taşağıl köyü yakınlarında kurulan Panagro Tarım ve Hayvancılık A.Ş. Tesisleri’ne getirilen 3 bin yeni Angus cinsi damızlık hayvanı üreticilerle birlikte inceledi.

Hayvansal üretimde sorunların çözümünü noktasında Konya Şeker olarak üzerlerine düşeni yaptıklarına dikkati çeken Konuk, son 3 yılda süt fiyatlarındaki düşüşten dolayı 2 milyon hayvanın kesildiğini, buna karşılık damızlık hayvan ithalatının düve olarak 30 bini geçmediğini, Türkiye’nin ihtiyacı olan hayvan miktarının çok azının ithal edilebildiğini belirtti.

İthal edilen ve yavrulamaya başlayan Angusların sayısının 5 yılda 50 bine ulaşmasının hedeflendiğini, bu hayvanların sahibinin de üreticiler olacağını anlatan Konuk, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bütün kaygısı ülkeyi kalkındırmak ve üreticileri de paralelinde taşımak olan Konya Şeker, 5 yılda 50 bin hayvan hedefine ulaşacaktır. Bu hayvanların gerçek sahipleri de 5 yılın sonunda üreticiler olacaktır. Bugün 50 bin baş çok küçük bir rakamdır. Hayvancılık yapan ülkelerde kişi başına düşen hayvan ve et tüketimi sayısından ülkemiz çok gerilerde. Aynı şekilde besi hayvancılığı yapılmasında da gerideyiz. Bugün yurt dışında 150-160 bin baş çiftliklerin olduğunu göz önüne alırsak, bu rakamların ne kadar aşağılarda kaldığını ülkemiz adına görmüş oluruz."
Konuk, bu yıl devreye girecek Konya Şeker Et-Süt Entegre Tesislerinde sadece bir günde 3 bin hayvanın kesileceğini ve bölgedeki besi çiftliklerinde bulunan hayvanların bu kapasite karşısında yetersiz kalacağını vurguladı.

"Tesislerimizde, besi çiftliklerimizdeki hayvanlar değil, bütün bölgenin hatta Konya dışındaki üreticilerinde hayvanları ihtiyaca cevap veremeyecek" diyen Konuk, 5 yılda ulaşacakları 50 bin baş hayvanın 30 bininin besi olduğunun var sayılması halinde sadece bir günde 3 bin hayvanın kesileceğini bildirdi.

Bu rakamın 10 günlük hayvan ihtiyacına ancak cevap verebileceğini ifade eden Konuk, şöyle devam etti:
"Kalan 355 günü dışarıdan tamamlamak zorundayız. Hayvancılığı doğru algılamak lazım. Biz ülkenin kalkınması, bölgenin kalkınması, bölgenin dünya ile rekabet edebilmesi iş ve icraat üretiyoruz. Dünyanın dört bir yanından gelen, dünyanın en iyi ırklarını da bünyeye katan, burada gördüğünüz mevcut sistemle inşallah ülkemiz hayvancılığının da meselelerinin çözülmesinde en önemli adımları atıp bu ülkeyi başkalarına muhtaç etmeyeceğiz."

Haberin Devamı