Ekonomi Uruguay'dan 6 bin 300 hayvan geldi

Uruguay'dan 6 bin 300 hayvan geldi

Paylaş
Uruguay'dan 6 bin 300 hayvan geldi

Uruguay'dan 6 bin 300 hayvan geldi

Et ve Balık Kurumunun (EBK) et fiyatlarındaki artışı dengelemek için kasaplık hayvan ithalatı için düzenlediği ihale kapsamında Uruguay’dan temin edilen hayvanlar dün Trabzon’a getirildi.

Haberin Devamı

Uruguay’dan 27 gün önce yola çıkan ve çoğunluğu Angus cinsi olan 6 bin 300 büyükbaş canlı hayvan, Panama bandıralı ’Kenoz’ adlı gemi ile Trabzon Limanı’na getirildi.

Tarım İl Müdürlüğü veteriner hekimlerince gemide yapılan kontrollerin ardından hayvanlar, dezenfekte edilmiş kamyonlara yüklenmeye başlandı. Kamyonlara yüklenen hayvanlar, gümrük işlemlerinin ardından Et ve Balık Kurumunun Erzurum, Bingöl ve Ağrı’daki entegre tesislerine taşınmaya başlandı.

Hayvanlardan bin adedi Erzurum’a, 2 bin 800’ü Bingöl ve 2 bin 500’ü de Ağrı’ya gönderildi.

Hayvanların kamyonlara yüklenmesini takip eden Et ve Balık Kurumu Erzurum Kombina Müdürü İsmail Atasever, ithal edilen hayvanların hem yurt dışında hem de Türkiye’ye girişlerinde tüm sağlık kontrollerin yapıldığını ve herhangi bir soruna rastlanmadığını söyledi.

Haberin Devamı

BİNGÖL'E 3 BİN HAYVAN GETİRİLECEK

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının et fiyatlarını dengelemek amacıyla açtığı 8 bin tonluk ihale kapsamında, Uruguay’dan Türkiye’ye getirilen canlı hayvanların ilk kafilesi bugün Bingöl’e ulaştı.

Kamyonlarla Trabzon’dan Bingöl’e getirilen angus ve simental cinsi büyükbaş hayvanların nakil işlemlerinin tamamlanmasının ardından kesim işlemine başlayacaklarını ifade eden EBK Bingöl Kombina Müdürü Eşref Eser, Uruguay’dan ithal edilen büyükbaş hayvanların ağırlıklı olarak angus, az sayıda da simental cinsi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kamu kurum ve kuruluşlar ile askeri birliklerin kırmızı et ihtiyacını karşılamak amacıyla açılan ihale kapsamında Uruguay’dan ithal edilen angus ve az sayıdaki simental cinsi hayvanların ilk kafilesi dün kombinamıza ulaştı. Bingöl’e toplam 3 bin adet hayvan gelecek. Hayvanların nakil işlemi devam ediyor. Nakil işlemi tamamlandıktan sonra kesim işlemine başlayacağız. Kombinamızda günde 100 tane hayvanın kesimi yapılacak ve önceden sözleşmesi olan kurumlara göndereceğiz."

Nakil sırasında bir sorunun yaşanmadığını anlatan Eser, ithal edilen hayvanların hem yurt dışında hem Türkiye’ye girişlerinde, hem de Bingöl’de tüm sağlık kontrollerinin yapıldığını ve herhangi bir soruna rastlanılmadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Hayvan cinslerinin seçiminde önce etin sağlığına sonra lezzetine dikkat edildiğini vurgulayan Eser, angus cinsi hayvan etinin dünyanın en lezzetli eti olduğunu sözlerine ekledi.