Gündem Üsküdar Vapuru faciası kurbanları anıldı

Üsküdar Vapuru faciası kurbanları anıldı

Paylaş
Üsküdar Vapuru faciası kurbanları anıldı

Bundan 53 yıl önce, 1 Mart 1958'de İzmit Körfezi'nde fırtınaya yakalanarak batan Üsküdar Vapuru'nda ölen 387 kişi bugün İzmit, Gölcük ve Karamürsel İlçelerinde törenlerle anıldı.

Türk denizcilik tarihinin en büyük facialarından biri olarak kabul edilen kazada yaşamını yitirenlerin büyük çoğunluğunu, o tarihte İzmit’teki okullarına vapurla gidip gelen lise öğrencileri oluşturuyordu. Hem Kocaeli’ye hem tüm Türkiye’yi yasa boğan facianın üzerinden 53 yıl geçmesine rağmen bu acı olay unutulmadı.

Haberin Devamı

İZMİT LİSESİNDEKİ TÖREN

Üsküdar Vapuru faciası kurbanları için bugün önce İzmit Lisesi’nde anma töreni düzenlendi. İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, İzmit Lisesi Mezunlar Derneği Başkanı Emine Öcal ve kazada ölenlerin yakınlarının katıldığı törende yapılan konuşmaların ardından, kaza kurbanlarının adlarının yazılı bulunduğu balonlar gökyüzüne bırakıldı.

Kazada ağabeyi Hüseyin Ezer’i kaybeden Lütfiye Erzincanlı, ağabeyinin İzmit Lisesi’nde öğrenim gördüğünü, Gölcük’e gitmek için vapura bindiğini ve cesedinin de bulunamadığını anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

DENİZE ÇELENK BIRAKILDI

İzmit Vapur İskelesi önünde gerçekleştirilen törene ise Vali Yardımcıları Mustafa Güney ve Ali Sözen, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, facia kurbanlarının yakınları hazır bulundu. Buradaki konuşmalardan sonra Atatürk Vapuru’na binilerek Üsküdar’ın batmış olduğu Petrol Ofisi açıklarında denize çelenk bırakıldı.

Haberin Devamı

GÖLCÜK VE KARAMÜRSEL’DE TÖREN

Kocaeli’nin Gölcük İlçesi’nde Üsküdar Şehitliği’nde düzenlenen törende de duygusal anlar yaşandı. Gölcük Kaymakamı Adem Yazıcı ve Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş’in de katıldığı törende facia kurbanlarının yakınları da hazır bulundu. Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş konuşmasında, o günlerde gençlerin güç koşullarda eğitim gördüklerini, lise öğrenimi için İzmit’e gidip geldiklerini hatırlatarak facia kurbanlarının asla unutulmayacağını söyledi.

KAPTANIN AİLESİ 53 YILDIR MEZARINI ARIYOR

Körfez hattında çalışan tek ve çok eski vapur olan Üsküdar Vapuru’nun ikiye bölünüp baktmasının ardından cesedi bulunamayınca, hakkında ’Can yeleğini giyip denize atlayarak vapuru terk ettiği’ söylentileri cıkarılan, birkaç gun sonra da cesedi trol ağı ile dip taraması ile bulunan bulunan, böylece son ana kadar vapuru terketmediği anlaşılan anlaşılan Kaptan Mehmet Aşcı’nın Almanya’da yaşayan yakınları ıse 53 yıldır onun mezarını arıyor.

DNA İÇİN DAVA AÇILDI

Mehmet Aşçı’nın yakınlarının başvurusu üzerine bir yıldır araştırma yapan Kocaeli Sivil İnsiyatif Platformu Başkanı Numan Gülşah, eski yayınları da inceleyerek Mehmet Aşçı’nın mezarının Gölcük’e bağlı Örcün Köyü’nde olabileceğini söyledi. O tarihte Kaptan Mehmet Aşçı’nın cenazesinde fotoğraf çekildiğini, gömüldüğü yerin de Örcün Köyü mezarlığı olduğunu, fotoğraftaki eski yapının da durduğunu belirten Numan Gülşah’ın bu tesbiti üzerine, ailesi DNA tesbiti için mahkemeye başvurdu.

Haberin Devamı

’ANIT MEZAR YAPTIRACAĞIZ’

Bu acının sona ermesi amacıyla böyle bir çalışma başlattıklarını söyleyen Numan Gülşah şöyle konuştu:
"Önümüzdeki günlerde mahkeme kararıyla burada bir kazı başlatılacak ve DNA testinden sonra durum ortaya çıkacak. Bu zamana kadar da kimse ilgilenmemiş. Mezarı ailesi bile bilmiyor. Bizler İzmitli olarak 53 yıldır süren acının sona ermesi için bunları yapıyoruz. Kaptanın Almanya’da yaşayan Kızı Sevim Şancı, damadı Nihat Diler ve kızı Nesrin Diler’i de buraya getirdik. Onlar da fotoğrafı gördükten sonra burada olduğuna kanaat getirdi. İadeyi itibar için bu işin içindeyiz. Kaptanın DNA testinden sonra burada gömülü olduğunu tespit edersek anıt mezar yapacağız. Herşey DNA testinden sonra belli olacak."

Haberin Devamı

Mustafa BAĞDİKEN- Ergün AYAZ / İZMİT(Kocaeli), (DHA)