Dr. Cihan Avaroğlu Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ipuçları
HABERİ PAYLAŞ

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ipuçları

Haberin Devamı

Bildiğiniz gibi, çocuklarımız için kreş eğitimini 3 yaştan itibaren önermekteyiz. O zamana kadar ev içinde olan çocuklarımız, ev dışına çıkmaya başladığında beraberinde sık üst solunum yolları enfeksiyonunu da yaşamaya başlamaktadır.

Savunma nerede ve nasıl başlıyor?

Vücudumuzun en önemli savunması, tonsil adı verilen ve dilin hemen arkasında, boğazın her iki yanında yer alan bademcikler tarafından gerçekleştirilir. Üst solunum yolları ile alınan bakteri ve virüsler bademcikler tarafından yok edilemediğinde ise enfeksiyon tablosu oluşacaktır. Çocuklarda 10 enfeksiyonun 3’ü, erişkinde ise biri bakteriyel özellikte olup bu durumda zorunlu olarak antibiyotik kullanmak gerekir. Kalan vakalar ise viral özellikte olup antibiyotik kullanmaksızın, sadece destek tedavi ile önlenebilir hastalıklardır.

NASIL ÖNLEM ALALIM?

■ Sıvı alımına dikkat edelim

■ Grip aşısını yaptırmayı ihmal etmeyelim

■ Burun temizliği önemlidir, unutmayalım

■ Geniz temizliği yapacak, yakınmaların azalmasını sağlayacak doğal boğaz spreylerinden yararlanalım

■ Ortamda temiz havanın oluşmasına dikkat edelim, gerekirse hava temizleyiciler kullanalım

Eczaneden alın!

Son yıllarda bitkisel içerikli birçok ürünün piyasaya verilmesiyle birlikte güvenilir olup olmadığı, bilgi kirliliği olduğu kadar, ürün kirliliğinin de olduğu anne, babalar tarafından unutulmamalı. Doğal ve bitkisel ürünlerin güvenle alınacağı yer eczanelerdir.

Ayrıca aldığınız ürünün CE sertifikalı, Sağlık Bakanlığı izinli veya Tarım Bakanlığı onaylı ürün olmasına ve doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanılması gerektiğine dikkat edilmeli.

Doğal boğaz spreyleri işe yarıyor mu?

● Vitis vinifera (üzüm); antioksidatif, antienflamatuvar, antimikrobiyal özelliklere sahip içeriktedir.

● L. Sambucus Nigra (mürver yemişi); virüsleri bulaşıcı hale gelmeden enfeksiyonları önleme özelliği gösterir.

● Bal; antik çağlardan bu yana antimikrobiyal özelliği bilinen doğal bir besindir.

● Doğal boğaz spreyleri, üzüm, mürver yemişi ve bal içeriği ile boğaza sıkıldığında film tabakası oluşturarak, mikrobik ve viral etkenleri temizler. Bu mekanik antiseptik ve temizleme solüsyonu, boğaz yüzeyindeki kuruluk, tahriş ve ağrıyı azaltma özelliğine de sahiptir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder