Gündem Üstün çaba!

Üstün çaba!

Paylaş
Üstün çaba!

Bir öğretmen Diyarbakır’da küçük yaşta tanılanmış ama ihtiyaç duyduğu eğitimi alma şansı olmamış üstün zekalı çocukların sokak sokak izini sürdü. 10 çocuğun BİLSEM’e kaydolmasını sağladı

ÜÜstün zekalılar öğretmeni Engin Akca (37), 10 yıl önce Diyarbakır’da bir devlet okulunda çalışmaya başladı. Rehberlik Araştırma Merkezi’nce (RAM) ‘üstün zekalı veya yetenekli’ tanısı konulan, sonrasında özel eğitim alamayan çocuklar olduğunu fark etti. 3 yıl önce kolları sıvadı. RAM arşivlerini taradı. 50 üstün zekalı çocuk tespit etti. Diyarbakır’ı sokak sokak turladı.

Haberin Devamı

DEDEKTİF GİBİ!

Terör operasyonlarının olduğu dönemlerde 2 kez vurulma tehlikesi atlatsa da vazgeçmedi.

Adresi değişmiş çocukların izini dedektif gibi sürdü. 27 çocuğun adresine ulaştı. Şehir dışına taşınmamış olan 10’unun kısa adı BİLSEM olan Bilim Sanat Merkezi’ne (Devlete bağlı olarak açılmış olan üstün zekalılara eğitim veren kurum) kaydolmasını sağladı.

NÜFUSUN YÜZDE 2'Sİ ÜSTÜN ZEKALI

Türkiye’de nüfusun yüzde 2’si üstün zekalı veya yetenekli. Veli ya da öğretmen tarafından fark edilir; Rehberlik Araştırma Merkezleri’ne (RAM) yönlendirilirse bu çocuklar tanılanabiliyor. BİLSEM’ler (Bilim Sanat Merkezleri) aracılığıyla eğitiliyorlar. Ama BİLSEM sayısı yetersiz.

AİLELER ÇARESİZ

Birçok çocuk, kapasitesine ve yeteneğine uygun eğitim alma şansını yakalayamıyor. Sınava odaklı eğitim sistemi içinde çocuklar BİLSEM’e gidecek zamanı bile bulamıyor. Özel kurumların verdiği eğitimler çok pahalı. Çocuklar harcanıp gidiyor. Anne-babalar çaresiz kalıyor.

Haberin Devamı