Gündem Utandıran meme muayenesi

Utandıran meme muayenesi

Paylaş
Utandıran meme muayenesi

Zonguldak'ta Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM), Uzunmehmet İlköğretim Okulu'nda öğrenci annelerine meme ve rahim kanseri eğitimi verdi

KETEM’de görevli ebe hemşire Havva Demirtaş tarafından okulun bilgisayar sınıfında verilen eğitime katılımın az olması dikkat çekti. Demirtaş, meme, rahim ağzı, prostat ve kolon kanserlerinin belirtileri, tedavileri konusunda eğitim verdi.

Havva Demirtaş’ın, cansız manken üzerinde kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını uygulamalı göstermesi sırasında bazı kadınların utandıkları görüldü.

Basın mensuplarının da sınıfta bulunması nedeniyle, 2 saat süren eğitimi çekingen tavırlarla izleyen kadınlar, eğitimin ardından soru-cevap bölümünde soru sormak da istemedi.

Bazı kadınlar, sıkıntılarını, yanındaki arkadaşı aracılığıyla anlatmaya çalıştı. Demirtaş, yılda 4 bin 500 kişiye bu eğitimleri verdiklerini, ancak katılımın daha fazla olması gerektiğini belirterek, "Eğitimlerde şimdiye kadar yaptığımız taramalarda 8 meme kanseri vakası tespit ettik. Hepsi de erken dönemde tespit edildiği için memeleri alınmadan şu anda hayatlarına devam ediyor.

Ayrıca 1 tane de rahim ağzı kanseri tespit ettik ve o da erken tanı ile tedavisi yapıldı ve hayatını sürdürüyor" dedi. Eğitimler sırasında bazı kadınların utandıkları için bazı sorunlarını anlatmaktan çekindiklerini belirten Havva Demirtaş, "Kadınlarımızın bu konuda çekinmelerine gerek yok. Erken teşhis çok önemli" diye konuştu.

Durmuş SEVİNDİK/ZONGULDAK (DHA)