Bilim - Teknoloji Uydular yanlış yere gitti!
Paylaş
Uydular yanlış yere gitti!

Cuma günü Fransa'dan uzaya gönderilen uydular, yanlış yere giderek ilginç bir soruna imza attılar!

Avrupa'nın Galileo uydu sisteminin bir parçası olarak Fransa'dan Cuma günü fırlatılan uydular, hedeflenen yörünge yerine farklı bir yörüngeye yerleştiler.

Galileo, ABD'nin GPS ve Rusya'nın GLONASS sistemlerine sivil bir alternatif olarak geliştiriliyor ve bu iki sistemle birlikte çalışabiliyor. Teknolojiden cep telefonlarında, havacılıkta, sivil savunmada ve gözetimde faydalanılması hedefleniyor.

Uyduları fırlatan şirket Arianespace, Cumartesi yaptığı açıklamada sorunun kaynağını bulmak üzere Pazartesi günü bir inceleme paneli başlatacağını söyledi. Avrupa'daki uzay şirketleri ve ajansları tarafından desteklenen firma, uyduların yörüngesinin onarılıp onarılamayacağı konusunda bilgi vermedi; bunun yerine görevi etkileyen aykırılığın nedeninin bulunması için çalışmaların ve veri analizlerinin devam ettiğini söyledi.

Görevin ateşleme ve ilk bölümünün sorunsuz olarak tamamlandığı, uyduların planlanan tarihte bırakıldığı ve sinyallerin uydulardan alındığı söyleniyor. Bununla birlikte uydular, şu an dairesel bir yörünge yerine eliptik bir yörüngeye girmiş durumdalar.

Galileo için 2015'te ikinci bir fırlatma daha planlanıyor. Hafta sonu yaşanan sorunun fırlatılacak olan bu uyduların durumunu etkileyip etkilemeyeceği ise henüz belli değil.

Resimlerle: 11 müthiş uydu görüntüsü

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı