Bilim - Teknoloji Uygun fiyatlı iPhone X ezber bozacak
Paylaş
Uygun fiyatlı iPhone X ezber bozacak

iPhone X’e dair herşeyi çok önceden öğrenmiştik. Peki ya önümüzdeki yıl çıkacak olan iPhone modelleri? Onlar hakkında ne kadar şey biliyoruz? Mesela ucuza satılacak olan bir modelden bahsediliyor. Şimdilik ucuz iPhone X olarak lanse edebileceğimiz bu model hakkında bilinenleri masaya yatıracağız.

3 Şubat’ta satışa sunulan iPhone X özellikle fiyatı ile dikkatleri üzerine çekmişti. Apple genel olarak yeni satışa sunduğu iPhone modellerini kademeli olarak fiyatlandırıyordu. Örneğin bu sene çıkan bir iPhone 600 dolardan satışa sunulduysa, önümüzdeki sene çıkacak olan model için 600-650 dolar arası bir ücret belirleniyordu.
Fakat iPhone X’te durum pek de böyle olmadı. Zira geçtiğimiz sene iPhone 7 600 dolardan satışa sunulurken, bu sene çıkan iPhone X içinse 1000 dolarlık bir fiyat talep edildi. Muhtemelen bu etiket fiyatı, Amerika’da yaşayan orta düzey bir birey için normal kabul edilebilir. Fakat ülkemiz için aynı durum söz konusu değil.
Elbette bu durum başka bir başlığın konusu. Biz şimdi iPhone X’te maliyeti arttıran unsurlara ve ucuz iPhone X ile gelecek olan eksikliklere değinelim. Malum bir cihaz orijinalinden ucuza satılıyorsa, bazı şeylerin eksilmesi ya da kısıtlanması sürpriz olmayacaktır.

OLED ekran maliyeti arttırıyordu


iPhone X’e dair şimdiye kadar pek çok maliyet tablosu sızdırıldı. Genel olarak baktığımızda iPhone X’in Apple’a olan maliyetinin 250-300 dolar arasında kaldığını söylemek mümkün. Elbette bu maliyet tablosuna Ar-Ge çalışmaları ve pazarlama harcamaları dahil değil. Sadece Apple’a iPhone X’te kullandığı bir ürünün maliyeti baz alınıyor.
Bilindiği üzere Apple herhangi bir iPhone modelini üretebilmek için pek çok isimle işbirliği yapıyor. Örneğin iPhone X’in OLED ekranını Sain ortaya çıkması için onlarca üretici çalışıyor.
Bu üreticiler arasında aslan payı ise Sain en pahalı parçası, Samsung tarafından üretilen OLED ekran. Doğal olarak ucuz iPhone X üretiminin yolu da bu ekranı saf dışı bırakmaktan geçiyor.

Ucuz iPhone X LCD ekranla gelecek


Ucuza satılacağı söylenilen yeni iPhone X’in en önemli özelliği OLED ekran yerine LCD ekranla gelecek olması. Apple böylece OLED ekranla gelen mali yükün altından da kalkmış olacak. Böylece yeni iPhone’un fiyatı da ucuzlamış olacak.
Ucuz iPhone X modelinde öne çıkan diğer bir özellik de çift yerine tek ana kameraya sahip olması. Ön tarafı uçtan uca LCD ekran ile kaplı olan telefonun arka yüzünde çift ana kamera modülü yerine aynı iPhone 7 ve 8’de olduğu gibi tek bir kamera yer alacak.

İşin sevindirici kısmı ise, iPhone X ile gelen FaceID özelliğinin ucuz iPhone X modelinde de yer alacak olması. Yani bir bakıma kırpma işleminin ekran ve kamera ile kısıtlı kalacağını da söyleyebiliriz. Bu ucuz modelin fiyatının ise 600 dolar ile 1000 dolar arasında olması bekleniyor. Genel kanı ucuza satılacak olan iPhone’un 700 dolarlık fiyata sahip olacağı yönünde. Bekleyip göreceğiz.

WhatsApp’a yeni özellikler geliyor

Haberin Devamı