Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Uygun hastada işe yarıyor
HABERİ PAYLAŞ

Uygun hastada işe yarıyor

Çocuğu olmayan erkekte önce tedavi yolları denenmeli. Uygun hastalarda ilaçla tedavi yapılabilir, mikrocerrahi ya da endoskopik işlemlerle sperm sayısı arttırılabilir. Bu sayede çiftin bebek sahibi olması sağlanabilir

SORU: Sağ testisim büyük Sağ testisim soldan daha büyük ve mastürbasyon yaptıktan sonra küçük olan testisim yanında yağ dokusuna benzeyen bir şey var. Acaba bir sorun yaratır mı? Bir de büyük olan testisim değerine göre daha aşağıda duruyor. Ne yapmalıyım?

CEVAP: Mastürbasyon eylemi organlarınızın şekil ve duruşlarını değiştirmez, etkilemez. Sadece bu eylem sırasında o bölgeye dikkatinizi odakladığınızda ve belki de biraz suçluluk duyduğunuzdan o bölgedeki anatomik yapı ve durumlar size normal olmalarına rağmen farklı gelmekte.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: Sperm sayısı ilaçla arttırılabilir mi? 35 yaşındayım. 1.5 senelik evliyiz. Bizim çocuğumuz olmuyor. Sperm sayım 4.3 milyon çıktı. Bize yüzde 5 ihtimalle normal yollarla çocuk sahibi olabileceğimiz söylendi. Bu sperm sayısını arttırmak ilaç tedavisiyle mümkün mü?

CEVAP: Sperm sayısını uygun hastalarda ilaç ile arttırmak mümkün olabilmektedir fakat bu gibi ilaç tedavileri sadece bunlardan yararlanma ihtimali yüksek olan hastalar seçilerek uygulanmalıdır. Aksi taktirde zaman ve maddi kayıptan başka bir anlamı olmayacaktır. Aynı zamanda birçok hastada da mikrocerrahi veya endoskopik girişimler ile sperm sayılarını artırarak tüp bebek yöntemlerine gerek kalmadan çiftleri çocuk sahibi yapmak mümkün olabilmektedir. Ben çiftleri tüp bebek yöntemine yönlendirmeden önce tüm diğer alternatifleri makul bir zaman sürecinde denemek, gerekirse ameliyat ederek sorunu çözmek taraftarıyım.

SORU: Yumurtalığı su topluyor Kardeşim 6 yaşında. Doğumdan beri yumurtalığının biri sağlamken diğeri su topluyor. Bu durum ileride hastalığa yol açar mı? Ameliyata gerek var mı?

CEVAP: Testisi koruyan zarların aralarında normalde 1-2 cc bulunan sıvının artmasına hidrosel adı verilir. Bu durum iltihap, çarpma gibi basit nedenler ile oluşabileceği gibi bazen daha ciddi sorunlara da işaret edebilir. Doğumdan sonra 2 yılda bu durum belirli bir dereceye kadar normal kabul edilebilirse de yumurtanın gelişmesini ve fonksiyonlarını bozabilir. Çocuklarda sıklıkla kasık fıtığı ile birlikte de görülen bu durum için bir üroloji uzmanına muayene ettirmenizi öneririm.

Haberin Devamı

SORU: Penisimi etkiler mi? Doktora gittim, idrar yollarımdaki kanalların tıkanık olduğu tedavi içinde penisten özel aletlerle girilerek kanalların açılması gerektiği söylendi. Acaba tedavi sonrası penisim işlevinde bir noksanlık olur mu?

CEVAP: İdrar kanallarındaki tıkanıklık ile cinsel faaliyetlerin direkt bir ilgisi yoktur. İdrar kanalınıza endoskopik bir alet ile girilerek bir darlığın saptanması, bunun kesilerek ortadan kaldırılması sadece idrar kanalınızı ilgilendiren bir durumdur. İdrar kanalı ve etrafındaki doku sertleşmede rol almadığı gibi bu konuyu ilgilendiren damar ve sinirleri de içermez, endişe etmeyiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder