Sağlık 'Uyku arkadaşı' ile bebeğinizin uykusunu düzene sokun

'Uyku arkadaşı' ile bebeğinizin uykusunu düzene sokun

Paylaş
'Uyku arkadaşı' ile bebeğinizin uykusunu düzene sokun

Bebeğinizin dördüncü aydan itibaren "uyku arkadaşı" olarak edineceği basit bir oyuncak, uyku düzeninin sağlanmasına ve kendi yatağında uyumasına katkı sağlıyor

Uykunun öğrenilen bilgilerin depolanmasını sağladığını, kilo vermeye yardımcı olduğunu ve enerjiyi yenilediğini ifade eden Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal, uykunun bebeklerde çok daha fazla etkili olduğunu ifade etti.

"BEBEKLER SALLANARAK VEYA EMZİRİLEREK UYUTULUYOR"

Türkiye’de bebeklerin çoğunun sallanarak ya da emzirilerek uyutulduğunu söyleyen Sinem Gerger Akınal, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında bebek için değişen bir şey yok. O öğretildiği gibi yani sallanarak uyumak istiyor ama anne için 10-15 kiloluk bir bebeği sallamak artık zorlayıcı oluyor. Bu durumlarda ebeveynlerin çoğu destek almaya ihtiyaç duyuyor. Uyku danışmanları da ailelere bebeklerinin gündüz ve gece uykularının düzene sokulması, kendi yatağında uyumasının sağlanması gibi konularda destek oluyor. Bu dönemde çoğu annenin psikolojisi bozuluyor. Uyumayan bebek, uyumayan anne demektir. Uykusuz anne ise depresyona hazır bir bireydir."

"UYUMA ALIŞKANLIĞI KAZANMASI İÇİN UYKU ARKADAŞI EDİNİLMELİ"

Sinem Gerger Akınal, çocukların kendi yataklarında rahatlıkla ve güvenle uyuyabilmesi için de ailelere önerilerde bulundu. "Uyku arkadaşı"nın iyi bir uyku düzeni için önemli bir araç olabileceğine dikkat çekerek "Çocuğun küçük yaşta kendi yatağında rahat şekilde uyuma alışkanlığı kazanması için uyku arkadaşı edinmesi çok önemli. Uyku arkadaşı sesi, ışığı olmayan basit bir oyuncaktır. Bu oyuncağı bebeklerin ağızlarına sokma ihtimali yüksek olduğu için organik tercih edilmelidir. Bir tavşan, ayıcık ya da bebek olabilir. Çok büyük ya da küçük olmamalı. Bebeğinizin boyuna göre, sarılıp uyuyabileceği ebatta olması uygundur" dedi.

"DÖRDÜNCÜ AYDAN İTİBAREN KULLANILABİLİR"

Bebeğin dördüncü aydan itibaren uyku arkadaşı edinebileceğini ifade ederen Uyku Danışmanı Sinem Gerger Akınal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bebekler uyku arkadaşına hemen alışmazlar, zaman alır. Uyku arkadaşının yataktan hiç çıkmaması ve normalde oynanmaması gerekir. Böylelikle o oyuncağı bebek uykuyla ilişkilendirir ve görünce uyuyacağını anlar. Başka yerlerde uyurken de (araba, puset, başka bir ev) sizin için kurtarıcıdır. Uyku mesajını hızlı bir şekilde vermiş olursunuz ve evden bir oyuncağını görmek, bebeğin uyuyacağı ortamda daha fazla güven duymasını sağlar." AA




Haberin Devamı