Dr. Cihan Avaroğlu Uyku eğitimi gerekli mi?
HABERİ PAYLAŞ

Uyku eğitimi gerekli mi?

Haberin Devamı

Son günlerde aileler, bebeklerinin sık uyandığından, ağlama nöbetlerinden ve uyutmakta zorluk çektiklerinden yakınarak uyku eğitimi hakkında sorular sormaktalar. Bebekler için uyku eğitiminin gerekliliğinden önce bebeği tanımak gerekir. Ebeveyn, iyi bir gözlemci olmalı, bebeğini iyi gözleyerek, onu tanımalıdır.

■ Anne karnındaki bebek, annesi ile ortak bir yaşam ve etkileşim halindedir. Annenin beslenmesi, alışkanlıkları, uyku düzeni ve ruh hali bebeğini etkiler.

■ Bebekler anne sütü ile beslenir. Ancak anne sütü alamayan bebeklerin uyku düzenlerinin farklı olduğu da bilinir.

■ Ağlama, bebeklerde davranış bozukluğu değildir. Bazı şeylerin eksik veya yanlış olduğunu haber veren fizyolojik bir sinyaldir. Gereksinimi karşılanan bebekler uzun vadede daha az ağlar. Diğer yandan, bebeğin ağlamasına kayıtsız kalınması, fizyolojik sinyalinin etkisiz olduğunu öğrenmesine neden olacak, doğal talepler ise endişeli hal alacaktır. Bu demek değildir ki, bebek ağlar ağlamaz her isteği yapılmalı. Hafif stresin, onun öğrenmesine yardımcı olacak bir çeşit aşı olduğu unutulmamalıdır. Ebeveynler için genel kural ise, bebeğin bundan kazanç sağlamasına izin vermeyecek şekilde davranmaktır.

■ Her bebek farklıdır. Ailenin öğrenmesi gereken bebeklerinin benzersiz öğrenme gereksinimi olduğudur.

Bebek nasıl büyür?

Bebek emerek, uyuyarak, sağlıkla, zamanla büyür, ancak unutulmaması gereken, sevgi ve sabır ile büyüdüğüdür. Her ailenin dinamiği farklıdır, bu yüzden bebek ve çocuklara uyku modelleri ile eğitim vermek yerine, dokunarak, koklayarak, emzirerek, hepsinden önemlisi onu tanıyarak yaklaştığınızda her şeyin daha kolay olduğunu fark edeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder