Gündem Uykusunda rekor kırdı

Uykusunda rekor kırdı

Paylaş
Uykusunda rekor kırdı

1 gecede 557 defa nefesi kesildi. 3.7 dakika nefessiz kaldı. Tıpta, 4. dakikadan sonra ölü kabul ediliyor

Horlama, nefes darlığı, gündüz uyku hali ve yorgunluk şikayetleriyle doktora başvuran 63 yaşındaki Hatice Atlıoğlu, doktorları bile hayrete düşürdü! Gecede tam 557 defa nefesi kesilen Atlıoğlu’nun, bu nefes kesilmelerinin en uzununun 227 saniye yani 3.7 dakika olduğu belirlendi. Doktoru, bu sürenin rekor olduğunu, 4 dakikada zaten ölümün gerçekleştiğini söyledi. Atlıoğlu yaşadığı dev uyku apnesi ile ölüm sınırlarında yaşıyor.

Gaziantep’te eşine nadir rastlanan bir vaka meydana geldi. Medical Park Gaziantep Hastanesi Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Laboratuvarı'na horlama, nefes darlığı, gündüz uyku hali ve yorgunluk şikâyetleriyle gelen 63 yaşındaki Hatice Atlıoğlu, hastane doktorlarını hayrete düşürdü. Nefes darlığı çeken Atlıoğlu’nun yapılan tetkikleri sonucunda bir gecede tam 557 defa nefesinin kesildiği ve bu nefes kesilmelerinin en uzununun 227 saniye yani 3.7 dakika olduğu belirlendi. Doktorlar, uykuda nefes durmasında bu sürenin bir rekor olduğunu, daha önce böyle bir vakaya rastlanmadığını, 4 dakikanın zaten ölüm demek olduğunu belirttiler. Medical Park Hastanesi doktorları hasta Atlıoğlu’nun nefesimin durmasını önlemek için cihaza bağladılar ve olumlu sonuç aldılar. Bu operasyonun Türkiye ilk olduğunu belirttiler.

Rahatsızlığı nedeniyle bir buçuk yıldır çalışamadığını ve daha önce benzer şikâyetlerle devlet hastanelerine başvurduğunu belirten Atlıoğlu, “Daha önce acile solunumum kesilmiş olarak kaldırılmıştım, burada bana oksijen ve ilaç tedavisi uygulanmıştı. Doktorlarım bana nefes darlığın ve bronşitin var dediler ve beni iyileştin diyerek taburcu ettiler. Şimdi ise çok daha iyiyim. Uyku Laboratuvarında test yaptılar, nefesimin durmasını önlemek için bir cihaz taktılar. Beni iyileştiren doktorlarımdan Allah razı olsun” dedi.

UYKUSUZLUKTAN ÇALIŞAMIYORDU

Eşini yaklaşık sekiz yıl önce kaybettiğini ve köyde tarlada işçilik yaparak geçimini sağladığını belirten Hatice Atlıoğlu, çocuklarının da düzenli işi olmadığından kendi sağlık masraflarını karşılamada yetersiz kaldığını belirtti. “En küçük oğlum üç yıl önce askerden dönmesine rağmen halen işsiz. Kısa süreli işlerde günlük 10 liralık yevmiye için çalışıyor. Maddi durumu yetersiz olduğundan evlenemiyor bile. Diğer evlatlarım da aynı sıkıntıları çekiyorlar. Onların bu hali beni gerçekten üzüyor bu da sağlığımın bozulmasına sebep oluyor. Uykusuzluk yüzünden artık ben de ruh gibi dolaşıyordum. Olur olmaz yerlerde uyumaya başlıyordum. O yüzden tarlalarda da çalışamaz hale gelmiştim” diye konuştu.

UYKU LABORATUVARINDA İYİLEŞTİRDİLER

Rahatsızlığı nedeniyle bir buçuk yıldır çalışamadığını ve daha önce benzer şikâyetlerle devlet hastanelerine başvurduğunu belirtten Atlıoğlu, “Daha önce acile solunumum kesilmiş olarak kaldırılmıştım, burada bana oksijen ve ilaç tedavisi uygulanmıştı. Doktorlarım bana nefes darlığın ve bronşitin var dediler ve beni iyileştin diyerek taburcu ettiler. Şimdi ise çok daha iyiyim. Uyku Laboratuvarında test yaptılar, nefesimin durmasını önlemek için bir cihaz taktılar. Beni iyileştiren doktorlarımdan Allah razı olsun” dedi.

BÖYLE BİR ÖRNEĞE RASTLAMADIK

Medical Park Gaziantep Hastanesi Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Ünitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahir Kotuk; uykuda solunumu yaklaşık 4 dakika duran Hatice Atlıoğlu’nun bu durumunun, nefes darlığı çeken hastalar arasında bir rekor niteliğinde olduğunu vurguladı. Hatice Atlıoğlu’nun rahatsızlığının tıp dilinde ‘uyku apnesi’ olarak bilinen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Kotuk, şu bilgileri verdi: “Hatice Atlıoğlu’nun durumu çok sık karşılaşılan bir durum olmadığı için bütün meslektaşlarım gibi beni de çok şaşırttı. Uyku apnesi, ağız ve burundan yapılan hava akımının en az 10 saniye süre ile tam ya da tama yakın kesilmesidir. Şu ana kadar 25 binden fazla hastanın kaydını değerlendirdik ve 227 saniyelik apneye rastlamadık. Bu bir rekordur. Hatice Hanıma kadar rekor 177 saniye yani yaklaşık 2 dakika olarak belirlenmişti. Hatice Hanım ise REM uykusuna girmesi ile 227 saniyelik dev bir apne nöbetine giriyor; yani 3.7 dakika süre ile nefes alamıyor ve sonrasında yeniden nefes almaya başlıyor. Bu apne nedeniyle oksijen satürasyonu yüzde 83’den yüzde 19'a düşüyor. Aslında Hatice Hanım ölüm sınırında yaşıyordu.”

ARTIK OTURURKEN UYUYAKALMIYOR

Solunum bozukluklarının ölüme sebebiyet veren hastalıkların başında geldiğini belirten Dr. Kotuk, “Uyku bozukluklarına solunum problemleri neden olabiliyor” diyerek, şöyle devam etti: “Uyku apnesi sorunu hayat kalitesini düşüren ciddi bir hastalıktır. Bu noktada uyku laboratuarlarında yapılan tetkikler, hastalığın adının konması ve tedaviye başlanması açısından oldukça önemlidir. Uykuda solunum bozuklukları hastalıklarında en etkili ve spesifik tedavi yöntemi BPAP tedavisidir. BPAP cihazları; uykuda solunumu duran hastaya, nefes alıp verirken farklı basınçlar sağlayarak, hastanın rahat nefes alıp vermesini sağlayan cihazlardır. Bu cihaz ile üst hava yolu açıklığı sağlanır, tıkayıcı olayların oluşumu engellenir ve hastanın solunum iş yükü azalır. Uykunun kalitesinin düzelmesini sağlar. Hastamız Hatice Atlıoğlu’na da BPAP tedavisi uyguladık. Şu anda uykuyla ilgili şikayetlerinden kurtuldu, horlaması kayboldu, artık oturduğu yerde uyuyakalmıyor. Gece ve gündüz görülen klinik semptomları kayboldu.

2