Sağlık Uykusuzluğa çözüm laboratuvarda

Uykusuzluğa çözüm laboratuvarda

Paylaş
Uykusuzluğa çözüm laboratuvarda

Uykusuzluk tedavisine laboratuvarda geçmeden önce bazı hastaların uyku laboratuvarında değerlendirilmesi gerekiyor

Haberin Devamı

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Zerrin Pelin anlattı

Yaşlandıkça uyku süresi azalır mı?

Doç. Dr. Zerrin Pelin:
Evet, kısalır. Yaşlanma ile birlikte uykunun özellikle derin uyku ve rüya uykusu olarak bilinen dönemlerinde azalma olur.

Cep telefonları, kablosuz internet bağlantısı, uydular uyku bozukluğuna neden olur mu?

Doç. Dr. Zerrin Pelin:
Teknoloji aletlerin kullanılmasının uyku üzerine olan etkileri kesin olarak bilinmiyor. Ancak bu aletlerin yoğun olarak kullanımı kişilerin üzerindeki gerginliği artırıyor.
Dolayısıyla gece uykuya geçerken gerekli olan gevşeme hali zaman zaman sağlanamıyor ve kişilerin uykuya dalışlarında zorluklar ortaya çıkabiliyor.

Uyku laboratuvarında ne yapılıyor?

Doç. Dr. Zerrin Pelin:
Uyku laboratuarında hastaların gece içerisinde uyku organizasyonlarını, solunumlarını, oksijen düzeylerini, vücut hareketlerini ve kalp ritimlerini değerlendirebilmek amacıyla kayıtlar alınıyor. Daha sonra bunlar değerlendiriyor.

Hangi hastalar laboratuvarda değerlendirilmeli?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: En çok horlaması olan ve horlama ile birlikte uykuda nefes durması bulunan hastalar değerlendirmeye alınıyor. Uykuda yürüme, konuşma, bağırması olan, uyku içerisinde aşırı hareketlenme ya da şiddet gösteren hastalarda ve sara sorunu olanlarda uyku incelemeleri gerekli oluyor.

Merkezde hastaları nasıl bir süreç bekler?

Doç. Dr. Zerrin Pelin:
Hastalar uyku merkezinde kendi evlerindeki uykuya yakın bir uyku sağlanması için gerekli şartların sağlanmış olması gerekir.
Hastanın rahat ve sakin bir şekilde yatak odasına alınması ve odasına alışması beklenir. Gece rahat edeceği kıyafetlerini giydikten sonra kayıt alınması için hazırlık süreci başlar.

Hastanın uykusunu değerlendirebilmek amacıyla başına elektrotlar yerleştirilir. Solunum kemerleri, kalp ritmi için elektrotlar, bacak hareketleri için elektrotlar ve oksijen kaydı için gerekli kayıt araçları hastaya yerleştirildikten sonra hasta odasına alınır.

Hasta uyumaya hazır olduğunda ışık kapatılarak uyku kaydına başlanır. Gece içerisinde hastanın uyanması ya da herhangi bir şeye ihtiyacı olması halinde hasta kalkar ve bu ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra tekrar kayda devam edilir.

Hasta bir ilaçla mı uyutuluyor?

Doç. Dr. Zerrin Pelin:
Uyku laboratuvarında hastaların kendiliğinden uyuması beklenir. İlaçlar uykunun yapısını değiştirerek yanlış yorumlamalara sebep olabilir.

Bir gece uyumak yeterli mi?

Doç. Dr. Zerrin Pelin:
Genellikle yeterli. Ancak ilk gecesinde yeterli uyuyamayan hastaların tekrar değerlendirilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

2

Haberin Devamı